Willem-Alexander in 1974 | De Oranjes

zaterdag 21 juli 2018

Willem-Alexander in 1974

De legendarische jaren '70 gingen natuurlijk ook niet aan Prins Willem-Alexander voorbij. Hij was vrijwel altijd gekleed in een broek met wijde pijpen en ging, compleet met een visnettas, naar school. 
Foto: Rob Mieremet/Nationaal Archief

Bijna traditiegetrouw verschenen er rondom zijn verjaardag nieuwe foto's van de prins, gemaakt door Prins Claus. Willem-Alexander poseerde dit keer in een holle boom, en zittend op een ezel.

Foto's: Prins Claus

Ook had Prins Claus foto's gemaakt van een willekeurige schooldag van de prins en ook die vrijgegeven. Nu ondenkbaar. In het klaslokaal tijdens diverse lessen (van rekenen tot dansen) is de prins nog wel te herkennen, maar tijdens de gymles draagt Willem-Alexander, net als de andere kinderen het 'NBS' shirt.


Eerder dat jaar, op 2 februari 1974 (toen nog niet wetende dat 2 februari ooit nog een bijzondere datum zou worden) ging de prins met zijn ouders en broertjes te voet naar het nieuwe dorpshuis van Lage Vuursche dat door Prinses Beatrix geopend werd.

Foto's: Nationaal Archief

Het Koninginnedagdefilé van '74 was, mede doordat er steeds meer kinderen bij kwamen in de familie, nóg gezelliger dan eerder (ondanks de regen). De steeds groter wordende prinsjes waren weer druk in de weer met bloemen en cadeaus.

Video: Willem-Alexander en Constantijn gebruikten de kleine vlaggetjes uit de boeketten om de muziekkorpsen te dirigeren.
Foto: RVD

Foto: Bert Verhoeff/Nationaal Archief
Foto: Bert Verhoeff/Nationaal Archief

Op een familiefoto, die in de tuin van Soestdijk gemaakt werd met alle kinderen en kleinkinderen van Juliana en Bernhard, kijkt van de kinderen alleen neefje Maurits in de camera:
Foto: Max Koot/RVD

In de zomer liet het gezin zich ook nog fotograferen in de tuin van Drakensteyn en demonstreerde Willem-Alexander zijn nieuwe fiets.

Foto's: Max Koot/RVD

Deze foto werd in september 1974 ook onthuld door Prinses Beatrix aan de muur van het Willem-Alexander ziekenhuis in Den Bosch.
Foto: Bert Verhoeff/Nationaal Archief

Diezelfde maand bracht het gezin van Prinses Beatrix ook een bezoek aan de toen 100-jarige Amsterdamse brandweer. Tijdens de rondleiding op de brandweerkazerne liet de prins zich de kans niet ontnemen om  een straalpijp ter hand te nemen, tot groot vermaak van zijn familie en gastheren. "We denken nog steeds graag dat daar toen de grondslag werd gelegd voor de belangstelling voor het watermanagement, waar de prins zich later intensief mee bezig ging houden." aldus de brandweer.

De traditionele 'Lech foto's' van '74 verschenen dit keer eens aan het einde van het jaar. Vlak na de kerstviering op Paleis Soestdijk vertrok de Koninklijke familie richting het wintersportdorp om daar de feestdagen door te brengen.
Foto: Bert Verhoeff/Nationaal Archief
Foto: Jaap Herschel/Nationaal Archief

1 opmerking:

  1. Wat geweldig leuk gedaan ebn zeker nu dat het zo rustig is, wat betreft de vakanties van de Royals. Leuke foto's, alleen bij het filmpje zit geen geluid, ook niet als ik het geluid volledig open heb staan, maar verder leuk om het weers eens terug te zien (jammer van het geluid) En die foto in het Willem Alexander ziekenhuis hangt er nog steeds in Den Bosch, alhoewel de naam veranderd is in Jeroen Bosch ziekenhuis, staat het gedeelte, waar deze foto hangt er nog wel, maar het vroegere doofgdebouw is nu kantoren.

    BeantwoordenVerwijderen