Viering 200 jaar Koninkrijk in Maastricht | De Oranjes

zaterdag 30 augustus 2014

Viering 200 jaar Koninkrijk in Maastricht


Met het thema ‘internationale oriëntatie’ werd vandaag in Maastricht de viering van 200 jaar Koninkrijk voortgezet. Ter gelegenheid van dit thema waren behalve Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, ook de Belgische Koning Filip, Koningin Mathilde, Groothertog Henri en Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg en de Duitse Bondspresident uitgenodigd.


Aangekomen op de markt in Maastricht werden de staatshoofden eerst welkom geheten in het stadhuis, waar ze het gastenboek tekenden en via het bordes de overvolle markt goed konden aanschouwen.
Vervolgens kregen ze vanaf de tribune een spektakel voorgeschoteld onder het motto ‘Hello World’. Het betrof een muziek – kunst en modepresentatie. Daaraan werkten artiesten uit Nederland en België mee, onder wie DJ Kypski & het Matangi Kwartet, Gé Reinders, Hadewych Minis, Mike Bodé, Belle Perez en stadsbeiaardier Frank Steijns.
Na afloop bezocht het Koninklijk gezelschap het Preuvenemint – een eetfestijn wat jaarlijks op het Vrijthof georganiseerd wordt. Slechts tien minuten kon men van de hapjes proeven, want in het Vrijfhof theater wachtte een congres over Nederland en het buitenland. Onder andere minister Frans Timmermans en bondspresident Gauck hielden er een toespraak. Tot slot werd er gedineerd op het provinciehuis.
Hiermee is de viering van 200 jaar Koninkrijk uiteraard nog niet afgesloten. Eerder werd er al in Scheveningen, Den Haag, op Sint Maarten en in Apeldoorn gefeest. Volgend jaar volgen nog Zwolle in april en in Amsterdam wordt de viering afgesloten. Het is dan september 2015; precies tweehonderd jaar geleden dat Prins Willem Frederik in Brussel werd ingehuldigd als Koning van Nederland én België.

2 opmerkingen: