De Koningssloep | De Oranjes

maandag 11 augustus 2014

De Koningssloep

Thema: Koninklijke boten (deel 1) 

Vorige week werd bekend dat Koning Willem-Alexander een speedboot heeft aangeschaft. De ‘Aldebaran’ zoals hij zijn boot noemt, is uiteraard niet het eerste Koninklijke vaartuig. Vanwege deze actualiteit maken we de komende tijd kennis met alle 'Koninklijke boten'. 

De Koningssloep wordt ook wel de ‘gouden koets op het water’ genoemd. Al heeft hij – in tegenstelling tot de Gouden Koets – helaas geen dienst meer. De bouw van de ruim 17 meter lange boot startte rond 1816, zodat Koning Willem I  zijn eigen boot had. Hij zou er echter nooit gebruik van maken. Koning Willem II was in 1841 de eerste Koning die met de sloep voer die qua decoratie is geïnspireerd op scheepstypen uit het Middellandse zeegebied. Ook tijdens de regeerperiode van Koningin Juliana schitterde hij regelmatig op het water. Dat gebeurde voor het laatst in 1962 bij het zilveren huwelijksfeest van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Hoewel de sloep slechts 24 tochtjes mocht maken, is hij dus wel door diverse Koninklijke personen gebruikt. De Koningssloep werd vooral van stal gehaald bij de bijzondere gebeurtenissen op aandringen van Koningin Wilhelmina. Zij heeft er van de familie tot nu toe het meest gebruik van gemaakt. Vooral om buitenlandse gasten te ontvangen tijdens inkomende staatsbezoeken.


Foto: © Piet Risseeuw

Na 1962 is de sloep niet meer gebruikt. In 1983 verhuisde hij van een loods op de marinewerf in Amsterdam naar het Scheepvaartmuseum. Daar was hij tot 2007 in een vaste expositie te zien tot Het Scheepvaartmuseum in 2007 vanwege een renovatie zijn deuren sloot. De Koningssloep zal vanaf 2015 weer bij het museum te zien zijn. Dan is hij inmiddels ook zélf gerenoveerd. De hoop is dat Koning Willem-Alexander dan ook weer eens een beroep op de Koningssloep zal doen..

2 opmerkingen:

  1. Je bedenkt altijd weer originele onderwerpen voor je logs! Leuk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie en interessante log heb je er weer van gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen