Deel 1 thema Bastaardkinderen | De Oranjes

woensdag 6 juni 2007

Deel 1 thema Bastaardkinderen

Inleiding thema bastaardkinderen:
Vele bastaarden zijn er door de eeuwen heen geboren bij de Oranjes. Van de vrouwen die deze kinderen kregen, is meestal weinig van bekend. Zij ontvingen financiële vergoedingen, maar bleven verder op de achtergrond. Alleen Margaretha van Mechelen, de moeder van de 3 zonen van prins Maurits (1567-1625) is hierop een uitzondering; zij leefde openlijk met de prins van Oranje. Ofschoon volgens Hollands recht bastaarden niet tot de Adel behoren, beschouwden men bastaarden van de Oranjes wel als Adellijk.Zo sprak men bv. over Willem de Zwijgers natuurlijke zoon Justinus als Jonker van Nassau.
De Oranjes zorgden goed voor de bastaarden die zij aanvaardden. De meeste werden gewoon aan het Hof opgevoed, samen met de eventuele halfbroers en –zusters. Thans zijn alle bastaardtakken uitgestorven, op één onwettige tak van de Nassau-Zuylenstein. (bastaardtak van prins Frederik Hendrik 1584-1647) Hiervan leven in Engeland nog 3 (vrouwelijke) leden te weten Janet, Julie en Pamela Nassau. Zij zijn de enige levende descendenten in mannelijke lijn van Willem de Zwijger (1533-1584)
De takken van Palamedes van Chalon en Justinus van Nassau stierven in de 16e en 17e eeuw uit; de laatste afstammeling van prins Maurits, Johanna Geertruida van Nassau overleed in 1861.
Deel 1 thema bastaardkinderen: Palamedes van Nassau, bastaardzoon van Rene van Chalon
Rene van Chalon wordt in Breda geboren op 5 februari 1519 als enige zoon van Hendrik III van Nassau (1483-1538) en zijn 2e vrouw Claudia van Chalon (1498-1521)Na de dood van zijn vader in 1538 wordt hij plechtig ingehuldigd als Heer van stad en lande van Breda.22 augustus 1540 trouwt Rene met Anna, Hertogin van Lotharingen en uit dit huwelijk wordt een dochtertje geboren dat maar erg kort leefde. Nog tijdens zijn 1e huwelijksjaar wordt zijn bastaardzoon Palamedes geboren, wie zijn moeder is, is onbekend.

Palamedes groeit ook op in het kasteel van Breda. En hij slaagt erin Polyxena van Mansfeld zo zeer te bekoren dat zij niet alleen belooft ondanks zijn onwettige geboorte met hem te trouwen, doch ook het huis van haar oom te ontvluchten. Zij groeit op bij haar oom Fredrik van Brederode (1531-1568 broer van de moeder van Polyxena) op het kasteel Batestein te Vianen, na het vroege overlijden van haar moeder. Dit kasteel is een centrum van verzetsplannen tegen het Spaanse gezag en de gebroeders Jan, Willem en Lodewijk van Nassau, die hier geregeld besprekingen voeren. Mogelijk is Palamedes in het gevolg van Oranje meegekomen en heeft hij zo Polyxena ontmoet.

Uit het huwelijk van Palamedes en Polyxena, dat rond 1566 wordt gesloten worden 2 zoons en 1 dochter geboren: 1) Margaretha. Zij huwt 2x met Filips de Robles en Baron de Lilly.2) Rene, Hij is kapitein van de Compagnie Waalse Landknechten en later Gouverneur van Hulst. Hij trouwt met Anne de Longin, maar dit huwelijk blijft kinderloos 3) Hendrik (1560-1616) trouwt met Odilia de Heu en zij krijgen 2 dochter en 1 zoon. Hendrik wordt onder zijn beroemde grootvader van moeders zijde Pieter Ernst, Graaf van Mansfeld ridder in de Orde van het Gulden Vlies en plaatsvervangend Gouverneur van Virton en St. Mart, beide in Luxemburg. In 1592 wordt hij stadhouder van Luxemburg. Zijn 3 kinderen trouwen maar zorgen niet voor een nageslacht.
Van Palamedes is helaas geen foto of tekening beschikbaar, wel is er een vlinder met dezelfde naam..

(Met dank aan Anja,foto´s: Wikipedia, Cultuurwijzer,Nature)

8 opmerkingen:

 1. hoi
  ik wil even zeggen dat ik nooit de gehele foto's en tekst kan zien.......
  misschien moet je een smaller beeld in stellen voor het witte gedeelte....
  mail ff je antwoord!!!
  joanne(prinses_maxima@live.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Vivian,
  Wat een leuke kopfoto en welkomsfoto van Maxima zeg!
  Ook de kleine plaatjes eromheen zijn leuk hoor!
  Ook met dit thema kom je nog eens wat te weten over Bastaardkinderen!
  Écht zielig voor die kinderen dat ze niet een ' echte' vader en moeder hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi!
  Zo, dat je dat allemaal hebt uitgezocht! Leuk om gewoon eens te lezen! En tis voor ons geen verplichting hoor, om hier te komen! ;) Tis echt een gave site, en je staat niet voor niets bij ons bij de links! ;)
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke foto's hoor!
  Ik hebt een nieuwe kopfoto!
  Leuk! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat het geen zuivere koffie is bij die oranjekliek wisten we al heel lang.
  Dat er geen zuiver bloed in den oranjefamilje zit .....dat willen sommige "blinde vinken" nog steeds niet weten?
  Alles vullis voor de mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Henk Obee (van Ellern-Nassau)16 november 2010 om 16:00

  In de VS leven nog heel veel nazaten van Lodewijk Mattheus [Louis Matthieu] Koentz.
  Willem I van Oranje-Nassau
  Maurits van Nassau
  Lodewijk van Nassau-Beverweerd
  Maurits Lodewijk I van Nassau-La Lecq
  Maurits Lodewijk II van Nassau-La Lecq
  Lodewijk Theodoor I van Nassau-La Lecq
  Josina Geertruyd van Nassau-La Lecq
  Johanna Louisa Theodora van Dieren
  Lodewijk Mattheus [Louis Matthieu] Koentz

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn ook nazaten onder de naam van Breda

   Verwijderen
 7. Dank u wel voor de aanvullende informatie!

  BeantwoordenVerwijderen