Koning Willem-Alexander: “Ik kom graag terug om me weer de 18-jarige wachtofficier op de brug te voelen” | De Oranjes

donderdag 30 mei 2024

Koning Willem-Alexander: “Ik kom graag terug om me weer de 18-jarige wachtofficier op de brug te voelen”

Koning Willem-Alexander opende dinsdagochtend in Wageningen het Seven Oceans Simulator centre (SOSc) van MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland. Met de nieuwe onderzoeksfaciliteiten wil MARIN bijdragen aan schone, slimme en veilige scheepvaart en aan duurzaam gebruik van de oceaan. Het openingsprogramma vond plaats in de Binnenvaarttank, één van de testfaciliteiten voor scheepsmodellen van MARIN. Experts van het maritiem onderzoeksinstituut, van de Kustwacht, van reddingsmaatschappij KNRM en van maritieme dienstverleners vertelden over scheepvaartveiligheid, over werken op de steeds drukker bevaren zeeën en over het betrekken van de bemanning bij het ontwerp van nieuwe schepen. Na de openingshandeling kreeg de Koning een rondleiding in het SOSc waar MARIN ‘de zee van de toekomst’ simuleert in grote bolvormige en bewegende simulatoren: een emissieloos schip van de toekomst op waterstof en met windvoortstuwing, een onderhoudschip voor offshore windturbines met kranen en onderwaterdrones en een nieuwe KNRM reddingsboot. 

Afsluitend sprak de Koning met betrokkenen bij de ontwikkeling en de realisatie van het simulatorcentrum en met samenwerkingspartners van MARIN uit de maritieme sector. De nieuwe simulatoren worden ook gebruikt voor onderzoek naar de toepassing van virtual reality technieken en het monitoren van onbemande schepen. Bemanningen kunnen in het simulatorcentrum worden getraind voor maritieme operaties die steeds complexer worden doordat containerschepen groter worden, het verkeer op zee toeneemt en weerpatronen onvoorspelbaarder worden. Alle simulatoren kunnen aan elkaar worden gekoppeld om situaties na te bootsen met meerdere schepen die onder moeilijke omstandigheden op zee opereren. MARIN zet nautisch en hydrodynamisch onderzoek in om schepen, platforms, windturbines en havens te optimaliseren en werkt aan innovaties om duurzame energie-, voedsel- en grondstoffenwinning op zee te realiseren. 

Koning Willem-Alexander, toen nog de Prins van Oranje, opende in 2001 het zeegangs- en manoeuvreerbassin van MARIN. Aan het einde van zijn bezoek gaf de koning openlijk toe dat zijn nautische hart in Wageningen weer even open was gegaan. “Ik raad iedereen met een blauw hart aan om hier een keer te komen kijken en van alles te genieten. Maar ik wil heel graag nog een keer terugkomen om het echt een keer goed in actie te zien en de Full Motion Simulator mee te maken, om zo het gevoel terug te krijgen als 18-jarige wachtofficier op de brug.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten