Koninklijk Paar bezoekt Oekraïense militairen | De Oranjes

vrijdag 22 maart 2024

Koninklijk Paar bezoekt Oekraïense militairen

Het staatsbezoek aan Vietnam ging deze week niet door, maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima bleven niet thuis. Allebei bezochten ze Oekraïense militairen, waarbij de koning zelfs naar het Verenigd Koninkrijk vloog voor de operatie Interflex. 
Foto's: Defensie


De trainingslocatie bevindt zich in het noorden van Engeland. Nederland levert sinds september 2022 een bijdrage aan dit opleidingsprogramma. Tot en met 2023 zijn er ongeveer 34.500 Oekraïners getraind. Dit jaar worden er nog eens acht lichtingen getraind. Elke lichting telt tweehonderd rekruten. De trainingen worden verzorgd door een eenheid van de Koninklijke Landmacht en bestaan uit schietvaardigheidsoefeningen, optreden in steden en loopgraven, medische zorg en oorlogsrecht. Koning Willem-Alexander sprak met instructeurs die de training geven en met Oekraïense militairen die instructeur willen worden. Daarnaast woonde hij een les wapeninstructies bij, kreeg hij een medische casus voorgelegd en wordt er uitleg gegeven over het herkennen van verschillende type mijnen. Operatie Interflex is een internationaal samenwerkingsverband van meerdere landen. Naast Nederland en het Verenigd Koninkrijk, leveren onder andere Noorwegen, Canada, Denemarken, Finland en Zweden trainingscapaciteit. 



Koningin Máxima droeg helaas geen uniform bij haar bezoek aan het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg in Doorn. Aardenburg is een revalidatiecentrum voor militairen en burgers waar zij werken aan herstel na een ongeluk, operatie, ziekte of beroerte. Het bezoek begon met een introductie van de commandant van het revalidatiecentrum over de verschillende behandelmethodes, over de zorg voor militairen die gericht is op terugkeer naar de eenheid en over het voedingsconcept dat onderdeel is van het revalidatieprogramma. Koningin Máxima sprak aansluitend met Oekraïense militairen die in Doorn revalideren en met hun revalidatieartsen, fysiotherapeuten en prothesemakers. De gewonde militairen met complexe aandoeningen krijgen in het revalidatiecentrum specialistische zorg die in Oekraïne niet of minder goed beschikbaar is. Vervolgens bezocht Koningin Máxima één van de ruimten voor activiteitentherapie. Revalidanten zijn hier bezig met hout- en metaalbewerking en oefenen onder begeleiding tegelijkertijd met staan, lopen en bewegen. Afsluitend ging Koningin Máxima in gesprek met medewerkers van het revalidatiecentrum en met een revalidant en zijn behandelteam van logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten.


Foto's: Ministerie van Defensie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten