Koningin Máxima spreekt over mentale problemen dochters | De Oranjes

donderdag 28 maart 2024

Koningin Máxima spreekt over mentale problemen dochters

Er wordt wat af gespeculeerd. Vooral in Duitsland kunnen ze er wat van, daar kopte de media dat Koning Willem-Alexander depressief zou zijn. Het enige aanknopingspunt is dat zijn vader, Prins Claus, daar ook last van had. Tegelijkertijd lijken deze gevoelens juist meer bij zijn dochters te spelen. Amalia schreef al uitgebreid in haar boek dat ze zelfs weleens met een psycholoog spreekt en Máxima zegt nu dat er bij alle dochters problemen zijn. 


Koningin Máxima lanceerde maandag een online tool (Checkers). Hiermee leren volwassenen hoe ze er kunnen zijn voor jongeren met beginnende mentale problemen, zodat die problemen niet erger worden. Checkers is een initiatief van MIND US, waar Koningin Máxima erevoorzitter van is. Het zou dus zomaar kunnen dat ze zelf dit idee aangedragen heeft, want, zo zegt ze, het is moeilijk om gesprekken hierover te voeren. Ook voor koningin Máxima was het een zoektocht naar de juiste vorm: “
Een van mijn dochters zei: ‘Mam, je hoeft even niks te doen alleen te luisteren’.” “Het is ook wel eng om het bij je kind te zien, en niet te weten hoe je het gesprek aan moet gaan”, aldus de koningin. Door de checklist te doen, kom je er als volwassenen achter wat voor type gesprekspartner je bent. “Het is confronterend. Ben je de persoon die direct in actie wil komen, of het probleem bagatelliseert of zelfs grapjes gaat maken? We hebben het allemaal wel eens.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten