Koning Willem-Alexander bezoekt Heerlen-Noord | De Oranjes

woensdag 21 februari 2024

Koning Willem-Alexander bezoekt Heerlen-Noord

Koning Willem-Alexander bracht vandaag een werkbezoek aan Heerlen-Noord. Het werkbezoek stond in het teken van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Het Nationaal Programma Heerlen-Noord maakt deel uit van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid dat in 2022 van start ging. 
Foto: Marcel van Hoorn - Gemeente Heerlen


Heerlen-Noord bestaat uit veertien buurten met in totaal 56.000 inwoners, 69% van het totale inwoneraantal van Heerlen. De komende vijfentwintig jaar slaan bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties de handen ineen om samen aan een betere toekomst te werken. Het streven is om in één generatie de oude trots van toen te doen herleven. Na een introductie op het Nationaal Programma Heerlen-Noord en een kennismaking met de alliantiepartners ontmoette de Koning diverse bewoners van de wijk. Vervolgens wandelde de Koning door Heerlen-Noord, maar onderweg moest hij regelmatig stoppen voor een selfie met passanten. De wandeling begon bij het Maankwartier waar Koning Willem-Alexander uitleg kreeg van de politiechef over de veiligheidsuitdagingen van de buurten. Bij het gerenoveerde Aurora woongebouw ging Koning Willem-Alexander in gesprek met een bewoner en de directeur van woningcorporatie Wonen Limburg. Het Aurora woongebouw is door de woningcorporatie samen met bewoners en kunstenaars gerenoveerd en het woonklimaat is verbeterd. 


Aansluitend wandelde de Koning naar de Sittarderweg. Deze straat verbond vroeger Heerlen via zes mijnzetels met Sittard en was een belangrijke ader van de stad. Tegenwoordig zijn veel panden verloederd en is er sprake van criminaliteit. De programmadirecteur lichtte toe hoe zij door te streven naar een evenwichtige mix van bewoners, ‘wonen zonder te verdringen’, de straat weer op willen knappen. Koning Willem-Alexander bezocht in een voormalige hoofdopzichterswoning een echtpaar dat al decennia in Heerlen-Noord woont. Tijdens dit gesprek stond de verandering van de wijk van de centraal. 


Ook bezocht de Koning een voormalige opzichterswoning waar een jong gezin vertelt over hun keuze om in Heerlen-Noord te gaan wonen. Tot slot bezocht Koning Willem-Alexander een basisschool waar hij docenten, ouders en kinderen ontmoette en waar hij sprak over verschillende initiatieven zoals de verlengde schooldag en de krant van de buurvrouw. 
                                                      Foto's : Marcel van Hoorn - Gemeente Heerlen

Deze initiatieven hebben tot doel om kinderen een betere start te geven en kansenongelijkheid te bestrijden. Ook kreeg de Koning een gesigneerd versie van ‘Koning van Katoren’ overhandigd. De Koning heeft het boek als kind al gelezen. "Eigenlijk alle boeken. Heel bijzonder om nu een gesigneerde versie te hebben", reageerde hij. Aan het einde van het bezoek vertelde de koning dat hij "zo verrast" was door het boek, dat hij nog niet weet aan wie hij het gaat geven. Het gaat in ieder geval niet naar zijn dochters. "Die hebben het al gelezen en zijn wat te oud hiervoor", zei hij lachend. "Maar ik heb nu 2,5 uur de tijd om daar heel goed over na te denken in de auto."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten