Koning Willem-Alexander bezoekt haven en visafslag van Stellendam | De Oranjes

donderdag 15 december 2022

Koning Willem-Alexander bezoekt haven en visafslag van Stellendam

De Koning stemt zijn stropdas graag af aan het betreffende bezoek dat hij brengt, zo droeg hij tijdens een werkbezoek aan de visafslag in Stellendam vandaag een stropdas met visjes. 
Foto: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit/Wiebe Kiestra


Het bezoek aan de haven begon in de stuurhut van een klassieke kotter waar de Koning en de minister met een aantal vissers spraken over hoe zij omgaan met onzekerheden en kansen, de actuele situatie in de visserij en hun voorbereidingen op de toekomst. 


Aansluitend volgde een rondleiding op een nieuw, duurzaam schip dat is gebouwd voor de visserij op scheermessen. Om energiebesparing en emissiereductie te realiseren zijn voor het nieuwe schip onder andere elektrische voortstuwing, nabehandeling van uitlaatgassen en een airlift systeem toegepast. Scheermessen worden hierbij met behulp van de opwaartse kracht van luchtbelletjes omhoog gebracht. Naast energiebesparing zorgt dit systeem voor minder breuk aan de messen en kan de schelp beter zandvrij worden gemaakt. 
                                     Foto's: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit/Wiebe Kiestra

Na het bezoek aan de haven kregen de Koning en minister Adema op het terrein van de visafslag een rondleiding bij het visserij-innovatiecentrum. Hier vindt onderzoek plaats naar nieuwe visserijtechnieken en er zijn testfaciliteiten voor vistuigen en vangstmethodes van vissen, schaal- en schelpdieren. In het innovatiecentrum hebben verschillende deelnemers aan het Visserij Innovatie Netwerk toelichting gegeven op hun ideeën over innovaties voor de visserijsector en is gesproken met docenten en leerlingen van de visserijschool. Het werkbezoek is afgesloten bij de visafslag van Stellendam met een rondetafelgesprek over de toekomst van de visserij met wetenschappers, jonge vissers en andere vertegenwoordigers van de sector. Er is gesproken over de transitie naar een toekomstbestendige, duurzame en economisch rendabele vloot, over de impact van de sterk gestegen bedrijfskosten en over de afname van visgebieden en over actuele ontwikkelingen op de Waddenzee en op de Noordzee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten