Staatsbezoek aan Ierland - I | De Oranjes

woensdag 12 juni 2019

Staatsbezoek aan Ierland - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Michael D. Higgins een staatsbezoek aan Ierland. Het bezoek vindt plaats van vandaag tot en met vrijdag in Dublin en Cork.


Het staatsbezoek begon vandaag in Dublin waar president Higgins en zijn echtgenote Sabina Higgins het Koninklijk Paar ontvingen bij Áras an Uachtaráin, de ambtswoning van de president. Na de welkomstceremonie vond een gesprek plaats. In de tuin plantten de Koning en Koningin volgens Ierse traditie een boom en luidden zij de vredesbel.
Vervolgens legde het Koninklijk Paar in de Garden of Remembrance in het centrum van Dublin een krans ter nagedachtenis aan de mannen en vrouwen die omkwamen bij de strijd om de Ierse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.
In de middag vond in het Leinster House, het nationale parlement, een ontmoeting plaats met de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden (Dáil) en de Senaat (Seanad).
Vanmiddag stonden IT en Tech centraal bij een bezoek aan Dogpatch Labs, een start-up hub gevestigd in het hart van Dublin’s ‘Silicon Docks’. De bijnaam verwijst naar Silicon Valley en werd aangenomen vanwege de concentratie van Europese hoofdkantoren van IT/Tech multinationals en startups in het gebied. Nederland en Ierland weten elkaar te vinden als het gaat om technologische vernieuwing en startups en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken daarover met Ierse en Nederlandse startups. Bij het bezoek aan Dogpatch Labs werd onder meer ingegaan op de uitdaging om high tech talent aan te trekken, het belang van diversiteit in het personeelsaanbod en het investeren in de codeerkennis en –vaardigheden van jongeren. Ook waren technologische innovaties op het gebied van retail en stadsontwikkeling onderwerp van gesprek. De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket in het presidentieel paleis, waar beide staatshoofden een toespraak hielden.

1 opmerking:

  1. Wat een geweldig verslagje heb je er weer van gemaakt. Als ze bij het Koninklijk huis een verslaggever vragen, dan kan ik je in ieder geval aanbevelen. Ik heb het al meer gezegd. Dit is je roeping.

    BeantwoordenVerwijderen