Koningin Máxima bezoekt winnaar Appeltje van Oranje YETS Foundation | De Oranjes

donderdag 13 september 2018

Koningin Máxima bezoekt winnaar Appeltje van Oranje YETS Foundation

Koningin Máxima bracht vanochtend een bezoek aan de YETS Foundation in Schiedam, één van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje 2018.
Foto: Royalduo


Basketballer Peter Ottens is in 2015 gestart met de YETS Foundation (YETS = Youth Empowerment Through Sports) om jongeren, die opgroeien in kwetsbare situaties, een positief rolmodel te geven. Hij zette in Schiedam en Vlaardingen basketbalteams op die begeleid worden door pedagogisch sterke coaches. De jongeren krijgen naast basketbaltraining ook huiswerkbegeleiding. Verder is er aandacht voor gezond eten en er wordt gewerkt aan sociale integratie. Door het bieden van deze vorm van coaching en begeleiding, die vaak in hun eigen omgeving ontbreekt, verkleint het de kans op onder andere schooluitval, werkloosheid en criminaliteit.

Foto's: Royalduo

Koningin Máxima bezocht de Margriethal waar YETS trainingen plaatsvinden. Eerst sprak ze met de jongeren. Tijdens het horen van de verhalen hield de Koningin het niet droog. "Ook mannen mogen huilen" zei ze toen een coach steun zocht op de schouder van een andere coach.In de sporthal gaven jongeren en coaches vervolgens een demonstratie van de verschillende onderdelen van een basketbaltraining. Geheel volgens de regels trok Máxima netjes haar hakken uit ten behoeve van de vloer. Ze moest toen natuurlijk wel uitkijken dat ze niet over de lange broekspijpen struikelde.


Foto's: Bart Homburg/Oranjefonds

Eenmaal weer op weg naar de auto, nam Koningin Máxima uitgebreid de tijd voor het publiek dat haar buiten op stond te wachten. Toen ze door wilde lopen rende er nog een vrouw naar haar toe met een brief. "Hij zit al elf maanden thuis" riep de vrouw over haar zoon die niet naar school kan. Máxima pakte de brief aan, terwijl de beveiligers de vrouw probeerden te kalmeren. Na de verhalen die ze al bij YETS Foundation had gehoord, zal de brief haar - al lezend op de achterbank - ook wel ontroerd hebben.

 Foto's: Royalduo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten