PRINSJESDAG 2018 | De Oranjes

dinsdag 18 september 2018

PRINSJESDAG 2018

Vandaag is het weer de derde dinsdag van september, en dus Prinsjesdag. Alle tradities kwamen weer aan bod: De rijtoer, een zwaaiende Prinses Beatrix, de Troonrede en natuurlijk de balkonscène.


Terwijl Koningin Máxima en Prinses Laurentien het vanochtend druk hadden met kleding, haar en make-up, heeft Koning Willem-Alexander vast nog een paar extra slokken water op om zich voor te bereiden op de bijna twee keer zo lange Troonrede ten opzichte van vorig jaar. Iets verlaat vertrok de Koninklijke stoet vanmiddag vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof.


Onderweg uiteraard weer enthousiast begroet door veel publiek én ook enkele bekenden. Behalve Prinses Beatrix, die traditiegetrouw uit een raam van het Kabinet van de Koning kijkt, bevonden zich op het plein van Paleis Noordeinde Máxima's moeder, Maria del Carmen met jongste zoon - en tevens broer van Máxima - Juan. Máxima's moeder was gekleed in een jurk van haar dochter, Beatrix droeg overigens gewoon haar eigen kleding.

Het had niet veel gescheeld of haar zoons waren béide met baard langsgereden. Zowel Koning Willem-Alexander als Prins Constantijn bergen iedere zomer hun scheerapparaat op. Vlak voordat de Koning dan weer in het openbaar verschijnt na de vakantie verwijdert hij zijn snor en baard, maar Prins Constantijn kon er nog geen afstand van doen. De baard maakt hem meteen wel een stuk stoerder én het zorgt ook voor een wat nostalgisch beeld naar een lang verleden tijd, waarin er overigens nog geen camera's waren om de baardige Koningen Willem I, Willem II en Willem III vast te leggen.

Eenmaal op het Binnenhof stak er een behoorlijke wind op, waardoor Máxima toch even uit voorzorg haar bijzondere hoed vasthield. De hoed stond al, dat is de bedoeling, schuin op haar hoofd, en heeft aan de andere kant een decoratie van bloemen en veren. Dit gecombineerd met een jurk in verschillende pastelkleuren. Prinses Laurentien droeg een blauw/groene jurk, waarvan de stof geïnspireerd is op een traditionele Venetiaanse damast.

"Meer mensen moeten merken dat het goed gaat" was één van de vele zinnen die de Koning voor moest lezen. Zoals gezegd was dit zijn langste Troonrede ooit. (2.588 woorden) Het echte record dateert van 1993. Minister-president Lubbers besloot toen dat de Troonrede maar liefst uit 3.220 woorden moest bestaan. De integrale tekst van de Troonrede is hier na te lezen.

Niet gek dat de Koning af en toe over zijn woorden struikelde: 75 jaar bevrijding, nationaal inkomen, vertrouwen in de toekomst, bouwen aan een hechte samenleving, eenzaamheid onder ouderen (waarom worden de jongeren niet genoemd?), erfgoed en cultuur, integratie, pensioenstelsel, belastingontwijking, gunstige economie, boeren, zorg, scholen, criminaliteit, militairen, een oververhitte woningmarkt, klimaatbeleid, energietransitie enz...enz...Kortom: Alles waar dit land om bekend staat, of om bekend hóópt te gaan staan kwam aan de orde. Na het uitspreken van de Troonrede merkte ik als tv-kijker voor het eerst een letterlijke zucht van opluchting bij de Koning. Vervolgens leek hij ook nog ademhalingsoefeningen te doen.Na het "leve de Koning" wandelde het gezelschap naar de Koninginnekamer voor een glas sinaasappelsap (of twee). Toen de Koning weer in beeld verscheen op weg naar de Glazen Koets buiten, was de voorzitter van de Verenigde Vergadering nét iets te laat met het verzoek voor de aanwezigen om te gaan staan. De Koning, inmiddels wat opgeluchter, maar nog wel in zijn rol als majesteit, kon een lach niet onderdrukken toen de voorzitter "Oh u stond al" zei. Eenmaal buiten werd het vaandel weer gegroet, het Wilhelmus gespeeld en maakte de stoet zich klaar voor de terugkeer naar het paleis.
Daar volgde tot slot de balkonscène.

1 opmerking:

  1. Wat een moie en vrolijke prinsjesdag was het en ja, prins Constantijn zag er heel stoer uit met zijn baard en zo gaat hij inderdaad richting de drie koningen van Nederland.

    En ook erg leuk en zeker voor de Koningin dat haar mmoeder en haar broer er waren. Ze hebben al heel veel verdriet gehad samen en nu tijdens deze vrolijke dag waren ze er ook. En een zucht van verlichting na het lezen van de troonrede, dat viel mij ook op. Hij struikelde zo nu en dan over zijn woorden, maar goed, zou ook niets voor mij zijn.

    En tot slot, wag zag prinses Laurentien er mooi uit, geweldig. De jurk van Maxima vond ik nu niet zo bijzonder, stond haar wel, maar daar had je het ook mee gehad.

    Ben beneiwud naar de aanvullende foto's en links.

    BeantwoordenVerwijderen