17 april 1968: Geboorte Prins Maurits | De Oranjes

dinsdag 17 april 2018

17 april 1968: Geboorte Prins Maurits

Prins Maurits viert vandaag zijn 50e verjaardag. Zijn geboorte, op 17 april 1968, kwam als een echte verrassing. 
Foto: Max Koot/RVD"Heden, op 17 april 1968 heeft Prinses Margriet in het Academisch ziekenhuis te Utrecht het leven geschonken aan een flinke welgeschapen zoon. De bevalling, die langs operatieve weg heeft plaatsgevonden is geheel naar wens verlopen." luidde de mededeling van de RVD. Prinses Margriet werd op de avond van 17 april rond kwart voor zeven opgenomen in het Utrechtse ziekenhuis. Pieter van Vollenhoven en haar moeder, Koningin Juliana, arriveerden tegelijk met de prinses in het ziekenhuis. Daar werd rond half acht Prins Maurits al geboren. De geboorte van de prins kwam als een verrassing omdat de bevalling aanvankelijk eind april verwacht werd. Het bezorgde de pers een beetje stress, want de NTS moest bijvoorbeeld nog een straalzender bouwen voor het ziekenhuis.
Foto: Ron Kroon/Nationaal Archief
De volgende ochtend arriveerde Juliana weer vroeg in het ziekenhuis om haar dochter, schoonzoon en kleinzoon te bezoeken. Rond 11.00 uur arriveerde ook Prins Bernhard. Daarna volgden ook de heer en mevrouw van Vollenhoven en Prinses Beatrix. Mevrouw van Vollenhoven noemde de pasgeboren Maurits "een snoeperdje".

De eerste foto's van Prins Maurits. Max Koot/RVD

Toen Pieter van Vollenhoven rond half drie het ziekenhuis verliet vertelde hij tegenover de pers dat het heel goed ging met zijn vrouw en dat zijn zoon "een erg lief kind is". Over het gewicht van de prins wilde van Vollenhoven nog niets zeggen: "Dat blijft nog even een geheim." "Ik ben een bijzonder gelukkige vader" vertelde hij verder.
Van Vollenhoven wordt gefeliciteerd door toeschouwers die bij het ziekenhuis staan. Foto: Eric Koch/Nationaal Archief
De namen en het gewicht van de prins maakte Pieter van Vollenhoven op maandag 22 april bekend tijdens de aangifte op het stadhuis van Utrecht. Voorafgaand aan de aangifte toonde van Vollenhoven zijn zoon in het Academisch ziekenhuis aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Foto: Nationaal Archief
Foto: RVD
Foto: Max Koot/RVD

De prins kreeg de namen: Maurits Willem Pieter Hendrik, prins van Oranje-Nassau, van Vollenhoven. "We noemen hem Maurits omdat mijn vrouw en ik dat een leuke naam vinden. We kozen Willem om historische redenen. Pieter omdat die naam geslachten lang in mijn familie voorkomt en Hendrik naar de man van Koningin Wilhelmina." Aansluitend maakte Pieter ook het gewicht van de baby bekend: 52 centimeter en 3600 gram.
Foto: Nationaal Archief

Van Vollenhoven kreeg een rammelaar met een fluitje cadeau namens de Utrechtse gemeente, die hij vervolgens zélf uittest. "Hij doet het!" constateert Pieter. Met champagne wordt vervolgens getoost op de geboorte van de prins en er werd kandeel geserveerd.
Foto: Nationaal Archief

Foto: Eric Koch/Nationaal Archief

Foto: Nationaal Archief

Enkele journalisten stelden Pieter van Vollenhoven vragen na de aangifte. Op de vraag: "U bent mijnheer en u hebt een zoon die prins is. Hoe voelt dat nu aan?" zei van Vollenhoven: "Ik ben erg trots op mijn zoon." "Hebt u uw zoon al een luier omgedaan?" vroeg een andere journalist, waarop van Vollenhoven zei: "Nee nog niet. Ik had niemand om mee te oefenen." Op de vraag of hij op een zoon gehoopt had zei hij: "Een vader wil uiteraard graag een zoon hebben, al was het alleen omdat hij zich dan met goed fatsoen in speelgoedwinkels kan vertonen. De prinses zal het nu wel moeilijk krijgen met een mannenoverwicht." En tot slot, op de vraag op wie Maurits lijkt, zei Pieter van Vollenhoven dat dat "nu nog moeilijk te zeggen is. Hij heeft in ieder geval mijn voorhoofd. Hij heeft diepblauwe ogen, maar de verpleegster heeft gezegd dat die kleur kan veranderen als hij ouder wordt."
Foto: Max Koot/RVD
Foto: Max Koot/RVD

3 opmerkingen:

 1. Met heel veel plezier gelezen en kan het me nog wel herinneren. Ik was 8 jaar toen de prinses de kleine maurits kreeg. En al weer 50 jaar geleden, wat gaat de tijd snel.
  En prins Maurits, bij deze van harte gefeliciteerd, een kaart is onderweg, maar of ik iets terug krijg, is nog maar de vraag, maar toch van harte en maak er een leuke dag van samen met je leuke gezin

  En voor jouw Vivan, mijn complimenten, erg leuk gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, "Hij heeft mijn voorhoofd", dat is veilig te zeggen :) Schitterende log Vivian! Erg leuk om te lezen en bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik kan me de geboorte van prins Maurits nog herinneren. Ik was toen bijna 12 jaar

  BeantwoordenVerwijderen