Koningin Máxima op bezoek in Utrecht en Amerongen | De Oranjes

donderdag 24 augustus 2017

Koningin Máxima op bezoek in Utrecht en Amerongen

Koningin Máxima was vandaag zowel in Utrecht als Amerongen op bezoek. In Utrecht was ze bij de viering van het 650-jarig bestaan van het Bartholomeus Gasthuis en in Amerongen werd Stichting Buurtgezinnen.nl bezocht.
Foto: Jacobien, http://koninklijkefotos.blogspot.nl/

In 1367 werd het Bartholomeus Gasthuis door een onbekend Utrechts burger gesticht als één van de eerste stedelijke opvangvoorzieningen voor pelgrims en dakloze armen. Dankzij giften en inzet van leken ontwikkelt het gasthuis zich van klein logement tot een instelling voor permanente opvang en verzorging van armen. Naast liefdadigheid binnen de muren, is er ook een armenpot: een fonds waaruit de armen buiten de stichting wekelijks ‘bedeeld’ worden met voedsel, kleding en soms geld. Zeshonderdvijftig jaar later herbergt het pand in het centrum van Utrecht een verpleeghuis, woonzorgcentrum en een Huis in de Wijk. Het biedt de bewoners van het gasthuis, maar ook binnenstadbewoners, een plek om zo goed mogelijk ouder te worden. De brasserie, buurtwinkel, fitness, kapper, schoonheidssalon en het activiteitenprogramma zijn toegankelijk voor iedereen, vaak tegen kostprijs of zelfs gratis. Ook de armenpot bestaat nog steeds. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs, Vrienden van het Gasthuis, fondsen en de inzet van ruim 130 vrijwilligers.
Tijdens haar bezoek werd Koningin Máxima rondgeleid door het gebouw en langs de nieuwe tentoonstelling ‘Ik zorg voor jou’ die ze opende met de woorden: "Ieder mens is goede zorg waard. Ik hoop dat Bartholomeus zijn prachtige werk nog lang mag voortzetten".
Daarnaast ontmoette ze medewerkers, vrijwilligers en bewoners. Eén van de bewoners vertelde over het vrijwilligerswerk dat ze nog steeds doet en deed een greep in haar tas om de Koningin een foto aan te bieden waarop ze zelf stond afgebeeld terwijl ze Máxima de hand schudt. "Ik heb u tien jaar geleden ontmoet bij Museum Speelklok", verduidelijkte de vrouw. "Nee hoor, die jurk heb ik pas acht jaar", aldus de Koningin.
Omdat het nog ruim een half uur rijden is van Utrecht naar Amerongen, draaide de motor van de auto al toen Máxima het gasthuis verliet. Maar omdat het ook haar tweede activiteit is na de vakantie, leek het extra druk te zijn op straat met publiek. Dat kon de Koningin dus onmogelijk negeren. Ze besloot even wat handjes te schudden en bloemetjes aan te pakken.


Er was ook een geknutselde Huis ten Bosch kijkdoos bij, met alvast een toekomstbeeld: Het Koninklijk gezin met de honden in de tuin van het paleis.


Foto's: Jacobien, http://koninklijkefotos.blogspot.nl/
Onderweg naar Amerongen zal de Koningin vast haar schoenen even uitgetrapt hebben, want die zaten nogal krap:
In Amerongen bezocht de Koningin de Stichting Buurtgezinnen.nl dat één van de drie winnaars is van een Appeltje van Oranje. De stichting Buurtgezinnen.nl koppelt overbelaste gezinnen aan gezinnen die ondersteuning willen geven. Het vraaggezin en steungezin maken afspraken over de invulling zoals opvang voor de kinderen of naar een speeltuin gaan. Beide gezinnen gaan in principe een langdurige relatie aan. Met haar aanpak wil de organisatie bevorderen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin en mogelijke uithuisplaatsing voorkomen. Buurtgezinnen.nl is actief in veertien gemeenten.   Koningin Máxima sprak met vertegenwoordigers van Stichting Buurtgezinnen.nl over de ontwikkeling van het initiatief, de aanpak, de benodigde partijen om het initiatief tot een succes te maken en de effecten op de (steun)gezinnen. Daarnaast heeft Koningin Maxima gesproken met enkele gezinnen en hun steungezinnen. Zij vertelden over hun ervaringen en wat dit voor elkaar oplevert in het dagelijks leven.

2 opmerkingen:

  1. Ze pakte alleen het de kijkdoos aan en geen andere cadeautjes of bloemetjes. :-)
    Overigens draait de motor van de auto meestal al, als de koningin naar buiten komt.


    Zó jammer dat het bezoek aan Amerongen niet was aangekondigd :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verslag, prachtige foto's erbij.

    BeantwoordenVerwijderen