Traditie: Pergola van visnetten bij inhuldiging | De Oranjes

dinsdag 17 januari 2017

Traditie: Pergola van visnetten bij inhuldiging

Hoewel de versiering aan de pergola's bij iedere inhuldiging anders is, ontbreken de visnetten nooit. Al sinds de inhuldiging van Koningin Wilhelmina worden de netten aan de pergola bevestigd.


De wandeling tussen het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk werd al sinds Koning Willem I over een loper gedaan. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van een draagbaldakijn. Koning Willem III schafte dit gebruik af. Ook bij de inhuldiging van Koningin Wilhelmina werd er geen draag baldakijn meer gebruikt (wel een 'vast' baldakijn bij de ingang van de Nieuwe Kerk) Het alternatief was een pergola van visnetten langs de route van het paleis naar de kerk.
Foto: J.M. Rousel/RVD
De visnetten verwijzen naar 1813 toen het schip van Willem Frederik met behulp van visnetten op het strand van Scheveningen moest worden getrokken. De palen van de pergola werden bij het passeren van de Koningin door militairen vastgehouden, waarmee toch nog de suggestie van een draagbaldakijn werd gewekt. Dit gebruik ging door t/m de inhuldiging van Koningin Beatrix.
Foto: Rob Bogaerts/Anefo

Er bevonden zich wel militairen langs de blauwe loper bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, maar die stonden allemaal in de saluut houding. Willem-Alexander was ook de eerste met blauwe pergola palen. Vandaar dat het blauw/gouden baldakijn en bijpassende stoffen 'pergola dak' van Koningin Juliana's inhuldiging waarschijnlijk ook hergebruikt werd.

De kleur blauw was zo nóg meer aanwezig. Ook de visnetten waren op dezelfde sierlijke wijze aan de pergola aangebracht als bij Juliana's inhuldiging.
Toch zag Juliana's wandeldecor er ook weer niet helemaal hetzelfde uit; naast de witte palen, was de loper niet blauw maar rood en zaten er in de visnetten geen drijvers.
Foto: Anefo
Bij Beatrix' versie kon men de drijvers wel zien, die zaten als 'lampionnetjes' hoog aan de pergola bevestigd. De visnetten fungeerden als strakgespannen dak. Op de versie van Koningin Catharina-Amalia zullen we nog even moeten wachten..

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooie log heb je hier van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is de verklaring van WA voor het gebruik van blauwe lopers ipv rode?? Ik vondt deze pergola, mooier dan die bij Beatrix. Veel meer het idee van bij Juliana, en dan toch dat lelijke perplex dakje bij het paleis!! Had daar ook zo'n prachtig baldakijn opgehangen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee, maar Beatrix had ook een blauwe loper. In het geval van Willem-Alexander past het natuurlijk ook mooier bij de pergola en het baldakijn.

   Verwijderen