Nieuwjaarsontvangsten Koninklijk paar - 2017 | De Oranjes

woensdag 18 januari 2017

Nieuwjaarsontvangsten Koninklijk paar - 2017

Het Koninklijk paar heeft gisteren en vandaag de traditionele Nieuwjaarsontvangsten gehouden in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.Hoewel de maand januari al over de helft is, kregen de ontvangsten van gisteren en vandaag toch nog het label 'Nieuwjaarsontvangsten'. Zoals gebruikelijk waren ook Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven weer aanwezig.
Gisteren ontvingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Daarnaast zijn dit jaar specifiek leerkrachten en enkele bestuurders uit het primair en voortgezet onderwijs uitgenodigd. De Koning bracht in dit kader op 14 december jongstleden een werkbezoek aan het VeenLanden College  in Mijdrecht, waar hij sprak met docenten en docenten in opleiding. Verder waren ook diverse politici en hoogwaardigheidsbekleders uitgenodigd.
Toen iedereen plaats had genomen in de Burgerzaal hield de Koning een toespraak:

"Dames en heren, Hartelijk welkom in het Koninklijk Paleis Amsterdam! Het nieuwe jaar is al niet zo heel erg pril meer. Bijna vijf procent van 2017 is alweer voorbij. We kunnen zelfs alweer terugkijken op een eerste Gouden moment: precies een week geleden vierden mijn tante en oom hun vijftigjarig huwelijk. We zijn blij en dankbaar om hen in goede gezondheid in ons midden te hebben!
Velen van U zullen de druk van de voortrazende tijd heel concreet voelen. Zoveel te doen. Zoveel verantwoordelijkheden waar te maken. Zoveel dromen, ambities en plannen te realiseren. Eight days a week Is not enough to show I care Dat zongen de Beatles. En velen van U zullen dat gevoel herkennen.

Uw werk omvat bijna alle terreinen van het leven. Bestuur, politiek, recht, economie, cultuur, wetenschap, sport, zorg en welzijn. Dat alles kan niet losgezien worden van de tijd waarin wij leven. Het is een tijd waarin veel in beweging is; in vrijwel alle opzichten een bewogen tijd. De hevigheid en abruptheid van ontwikkelingen in ons land en in de wereld kunnen ons verrassen, soms zelfs schokken. In Uw dagelijks werk merkt U dat het bij mensen sterke emoties kan oproepen als zekerheden onder druk staan en meningen over oplossingen sterk uiteenlopen. Soms krijgen die emoties een scherpe rand. Dat kan op zichzelf begrijpelijke redenen hebben. Maar niemand is gediend bij een draaikolk vol bijtende bitterheid. Dan is een koele hand nodig op het verhitte voorhoofd van de samenleving.

Van oudsher is Nederland een land geweest waarin mensen het samen konden rooien. Belangen konden botsen en idealen konden dwars tegen elkaar indruisen, maar steeds was daar de bereidheid om over de eigen schaduw heen te stappen en de krachten te bundelen. Met dat vermogen hebben we de strijd tegen het water gewonnen. Met dat vermogen hebben we een democratische rechtsstaat en een stelsel van goed bestuur opgebouwd en hebben we hier een kwaliteit van leven bereikt die bijna nergens ter wereld wordt geëvenaard. Niemand kan deze successen voor zichzelf claimen. Ze zijn het resultaat van gezamenlijke offers en gezamenlijke inspanningen. Zo zullen ook successen in de toekomst afhankelijk zijn van de bereidheid tot samenwerking.

Maar al te vlug beschouwen we verworvenheden als vanzelfsprekendheden. Maar vrede, vrijheid, stabiliteit en welvaart spreken nooit vanzelf. Een hoogontwikkeld land als Nederland kan niet onverschillig staan tegenover ontwikkelingen in Europa en de wijdere wereld. Zonder onze internationale partners gaat het eenvoudigweg niet! Daarom is het goed als onze stem blijft doorklinken in Europa, in de VN, in de NAVO en overal waar mensen over grenzen héén denken.
Je kunt niet jong genoeg beginnen met het ontdekken van de wereld om je heen. Leven is leren en leren is leven. Ieder jaar verwelkomen wij hier een groep speciale gasten en dit jaar zijn dat professionals uit het basis- en voortgezet onderwijs: leraren, juffen en meesters. Fantastisch dat U vandaag als speciale gasten in ons midden bent. Samen met Uw collega’s in alle delen van het Koninkrijk begeleidt U 2,5 miljoen leerlingen in de woelige leeftijd tussen 4 en 18 jaar op het pad der kennis. Onder hen drie uit ons gezin. Gefeliciteerd met deze uitdagende baan!

Als samenleving verwachten we nogal wat van U. Uw werk omvat méér dan het bijbrengen van kennis en vaardigheden aan de volgende generatie. Soms lijkt het wel alsof het onderwijs het antwoord moet geven op alle maatschappelijke vragen. De verantwoordelijkheid en druk die U voelt is groot.

Ik denk dat ik namens vrijwel alle ouders spreek, als ik zeg: dank U wel voor Uw betrokkenheid en gedrevenheid. Uit de Landelijke Jeugdmonitor 2016 bleek dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste ter wereld behoren. Dat kunnen wij als ouders natuurlijk niet alleen op ons conto schrijven. Dat moet ook met Uw prestaties te maken hebben!

Nog 95 procent van het jaar ligt onbeschreven voor ons. Mijn vrouw en ik verheugen ons op alle ontmoetingen, in Nederland en ook internationaal. Volgende maand bezoeken wij drie deelstaten in het oosten van Duitsland. De maand daarna ontvangen wij President Macri van Argentinië. Een heel speciale ontmoeting met een mij nog onbekende heer vindt plaats op 27 april. Wat ik over hem heb gehoord, is overigens heel positief. Hij schijnt energiek en vitaal te zijn en midden in het leven te staan. En hij oogt véél jonger dan zijn leeftijd. Zijn naam is Abraham, achternaam onbekend. Ik verheug me erop!

U allen wens ik plezier en succes toe in uw werk. En veel voorspoed en geluk thuis. Graag wil ik het glas met U heffen. Op 2017! Dat het een mooi en goed jaar mag zijn! "

Vanochtend reisde het Koninklijk gezelschap opnieuw af naar Amsterdam voor de ontvangst van het corps diplomatique en internationale organisaties. Máxima, die vaker geen dan wel een jas draagt, werd bij het uitstappen direct 'aangekleed' door haar man.
Inmiddels zit de Koningin al weer in het vliegtuig richting Zwitserland. In Davos woont ze t/m vrijdag het Wereld Economisch Forum bij in haar functie als speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal op het gebied van het beter toegankelijk maken van financiële diensten.

2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag en ben blij hebben wij fotos kunnen zien. En het lijkt dat iedereen goed en gezond in dit jaar gestart is...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vooral leuk die foto waarop koningin Máxima een jas aan krijgt van de koning :)

    BeantwoordenVerwijderen