Koninklijk paar bij aankomst eerste slachtoffers vliegtuigramp | De Oranjes

woensdag 23 juli 2014

Koninklijk paar bij aankomst eerste slachtoffers vliegtuigramp

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren vandaag - op de dag van nationale rouw- in Eindhoven aanwezig bij de aankomst van de eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigramp vorige week.

Naast het Koninklijk paar, waren ook premier Rutte, viceminister-president Asscher en tal van internationale hoogwaardigheidsbekleders bij de plechtigheid. Uit ieder land waar de slachtoffers vandaan kwamen, was een vertegenwoordiger. Zo was namens België Prins Laurent aanwezig. Buiten het zicht van de camera’s bevonden zich ook honderden nabestaanden die getuige wilden zijn van de aankomst van de eerste lichamen waaronder zich mogelijk een familielid van hen bevind. De Nederlandse C130 Hercules en een Australische C17 Globemaster vlogen vanochtend vanuit Oekraïne met 40 lichamen aan boord richting Vliegbasis Eindhoven. Ongeveer om tien voor vier landde het eerste vliegtuig. Rond 15.57 uur waren beide toestellen gearriveerd, en betraden ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het platform. Ze namen plaats op stoeltjes tussen de andere hoogwaardigheidsbekleders.

De minuut stilte werd vooraf gegaan door The Last Post. Daarna haalden militairen één voor één de kisten uit de vliegtuigen om ze naar de gereedstaande lijkwagens te brengen. 40 kisten. Anderhalf uur lang. Ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kregen steeds meer moeite hun tranen te bedwingen. De Koningin pinkte regelmatig een traan weg, terwijl ze de hand van haar man stevig vasthield.

Staand keken ze aansluitend hoe de stoet van 40 lijkwagens aan hen voorbij trok. Ze maakten een buiging en verlieten hand in hand de vliegbasis.De stoet ging ondertussen naar de Korporaal Van Opheusdenkazerne in Hilversum waar alle mensen geïdentificeerd zullen worden. Een indrukwekkend beeld. Een beeld wat zich ook donderdag en vrijdag nog herhaalt. Morgen komen 74 slachtoffers naar Nederland. De stoet zal daarom bijna twee keer zo groot zijn als vandaag.

8 opmerkingen:

 1. Mooi weergegeven van deze zo trieste en indrukwekkende plechtigheid. Wat een schok voor heel Nederland, maar ook voor de Britten en de andere landen die hun dierbaren hebben verloren.
  Voor mij is het vandaag en morgen ook een dag van Rouw als de slachtoffers naar Nederland komen en er liggen nog steeds lichamen op het gebied waar het vliegtuig is beschoten en neergestort. Wie weet komen jouw familieleden of bekenden wel vandaag of anders morgen pas aan. En /of ze liggen nog rondom het neergestorte vliegtuig. Het is een woord: verschrikkelijk en we zij met z'n allen in shocktoestand.

  Gisteren was er rouw en nu gaat de dag weer gewoon door, maar niet voor mij. In gedachten vanmiddag weer in Eindhoven en hopende zenden ze er vanavond ook wat vanuit in de journaals, zodat we er toch bij kunnen zijn.

  Nabestaanden sterkte,heeel, veeeel sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is blijkbaar een storing bij Getty Images, waardoor de foto's niet meer getoond worden. 't ziet er niet uit, dus als het nog lang duurt verwijder ik ze wel. Beter geen foto's dan dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja hoor geen probleem met de foto's.
  Mooi dat ze er weer waren. Het kost hun wel de zomervakantie. Weet je of de prinsesjes wel in Griekenland zijn? Ik denk dat er (vooral) bij Willem Alexander een jaar geleden ook nog terug komt. Friso is in bijna dezelfde periode overleden.
  We hebben een mooi koningspaar die ook bij dit soort dingen betrokken is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zie dat mijn naam niet goed is gegaan. Constance

   Verwijderen
  2. Ja ze zijn in Griekenland. Het Koninklijk paar ook, maar ze zijn voor deze trieste gebeurtenis even naar Nederland gekomen.

   Verwijderen
 4. dus dan hebben ze wel lekke vakantie. Al wordt ie onderbroken door een trieste gebeurtenis.

  BeantwoordenVerwijderen