Oranje nieuws – 2 t/m 5 juli 2014 | De Oranjes

zaterdag 5 juli 2014

Oranje nieuws – 2 t/m 5 juli 2014

Koninklijk gezin in 3D geprint voor Madurodam

In Madurodam verlopen dingen nou eenmaal sneller als in het echte leven. Het Koninklijk gezin is er al verhuisd naar Paleis Huis ten Bosch. Nog bijzonderder: het zijn 3D geprinte poppetjes.

Madurodam is voor het eerst sinds 1952 weer op zoek naar nieuwe bewoners. Dat betekent dat iedereen zich in 3D mag vereeuwigen om ergens als poppetje in het park te staan. Deze moderne techniek gaat vervangen worden voor alle handgemaakte bewoners uit de straten van Madurodam. Ook het Koninklijk gezin werkte graag mee om zich in 3D te laten printen. Tijdens de poseersessie had vooral Prinses Alexia er zin in, zo blijkt uit haar poppetje. Als enige van het gezin bedacht ze een creatieve pose. Binnenkort zullen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane vast een keer een kijkje komen nemen hoe ze er bij staan op het balkon van de miniatuur versie van Paleis Huis ten Bosch.

Koning Willem-Alexander bezoekt KNAW en jarige Shell

Koning Willem-Alexander bracht woensdag een werkbezoek aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in Amsterdam. Dit voorafgaand aan de viering van 100 jaar Shell, waarbij hij ook present was.

In het Amsterdamse Trippenhuis was de Koning woensdag (onaangekondigd) op bezoek. Hij sprak er met wetenschappers en bestuursleden van de KNAW. Na een korte rondleiding kreeg hij drie voorbeelden van van excellent Nederlands wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd: "big data" en de geesteswetenschappen, kwantumtransport en de participatiesamenleving. Elders in Amsterdam woonde de Koning ’s middags, na een lunch in het Koninklijk paleis, de viering bij van 100 jaar Shell Technology Centre. Hij nam er het boek ‘The colours of energy’ in ontvangst die hij ontving nadat studenten met een Arval Inspire II spectaculair de zaal kwamen binnenrijden. In het boek staan essays van diverse experts van binnen en buiten Shell, waarin zij hun visie geven op de energietransitie. Tijdens een tentoonstelling door het jarige centrum met de naam ‘Treasures of technology’ kreeg de Koning een 3D-geprinte manchetknoop cadeau. Hij was er zichtbaar blij mee en zal wellicht binnenkort met de speciale Shell knoop te zien zijn.


© screenshot Volkskrant

De manchetknoop was onderdeel van een van de vele 3D objecten die in het onderzoekscentrum geprint worden. De tentoonstelling moet Koning Willem-Alexander in ieder geval ergens aan herinnert hebben. ‘Treasures of technology' is namelijk onderdeel van de gas-to-liquid technologie, die in het Shell Pearl GTL project in Doha gebruikt wordt. De Koning bezocht dit project samen met zijn moeder en vrouw  tijdens het staatsbezoek aan Qatar in 2011.

Koning Willem-Alexander ontvangt hulzen saluutschoten en opent muziekcentrum TivoliVredenburg

Met een slag op de gong opende Koning Willem-Alexander donderdagavond het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Eerder op de dag nam hij thuis in Wassenaar twee gegraveerde hulzen in ontvangst die zijn gelost tijdens de troonswisseling op 30 april 2013.

Vanaf de Hr. Ms. Evertsen op het IJ zijn 101 saluutschoten afgegeven, uit eerbetoon en om de dag van inhuldiging aan te kondigen. Het schip voert na de inhuldiging de naam Zr. Ms. Evertsen. De saluutbatterij (Charlie) van de 11e Afdeling rijdende Artillerie heeft vanaf het Marine Etablissement Amsterdam eveneens saluutschoten afgegeven, voorafgaand aan de inhuldigingsceremonie. Zowel van de Zr. Ms. Evertsen als de het Marine Etablissement Amsterdam ontving de Koning een huls die hem voor altijd aan die bijzondere dag zullen herinneren.

’s Avonds was de Koning in Utrecht. Met een gongslag opende hij er het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg. De openingshandeling vond plaats na een optreden van het Radio Filharmonisch Orkest. Het gebouw, wat in 2007 gesloopt werd, heette eerst Vredenburg. Dit ‘TivoliVredenburg’ beschikt over vier zalen die allemaal door Koning Willem-Alexander bezocht werden. De rondleiding eindigde in popzaal Ronda, waar The Scene het toepasselijke lied Open speelde. BLOF-zanger Paskal Jakobsen zong mee. Het was het allerlaatste optreden van de band, aangezien zanger Thé Lau ongeneeslijk ziek is. Vorige maand hield de groep een afscheidstournee in Nederland en België. De Koning kwam nog op het podium en schudde Lau langdurig de hand terwijl hij met hem sprak.

Koningin Máxima bezoekt Buzinezzclub

Koningin Máxima bezocht vrijdag de Buzinezzclub in Den Haag. Deze stichting begeleidt jongeren met een uitkering bij het maken van een stap naar een opleiding, werk of zelfs een eigen onderneming.

De Buzinezzclub - deelnemer van het Oranje Fonds Groeiprogramma-  kreeg vrijdagochtend te horen dat beschermvrouw van het Oranje Fonds, Koningin Máxima, op bezoek kwam. Koningin Máxima sprak met vertegenwoordigers van de Buzinezzclub, gemeenten en fondsen over de aanpak en organisatie van de Buzinezzclub en het effect op jongeren van deze aanpak. Ook werd gesproken over de Social Impact Bond; een nieuwe financiële constructie waarbij private partijen investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem. De gemeente Rotterdam heeft een Social Impact Bond gesloten met de Buzinezzclub, ABN en START Foundation om in 2 jaar tijd 160 werkloze jongeren aan het werk te krijgen of terug naar school te begeleiden. Hierdoor kan de gemeente besparen op het aantal uitkeringen.

Aansluitend vertelden de deelnemende jongeren en vrijwilligers over hun ervaringen met de Buzinezzclub. Ze hadden waarschijnlijk nooit verwacht nog eens met Koningin Máxima te kunnen praten, gezien zij en haar man vooral ‘uitblinkers’ (kijk naar de uitblinkerslunch) ontmoeten. Máxima benadrukte het belangrijk te vinden dat jongeren op eigen kracht hun geld verdienen. Ze zei dat de aanwezige jongeren goede stappen hebben gemaakt en moeten doorzetten. Ondanks deze duidelijke taal van de Koningin werd er vooral ook veel gelachen, en natuurlijk een groepsfoto gemaakt.

Foto's: © Bart Homburg/ Oranje Fonds

Koning Willem-Alexander bij viering 150 jaar tram in Den Haag

Koning Willem-Alexander was vanmiddag aanwezig bij de viering van het 150-jarig bestaan van de tram in Den Haag.

De Koning heeft het startsein gegeven voor een rit met 25 historische trams van het Noorderstrand in Scheveningen naar het centrum van Den Haag. Langs de route die via de Keizerstraat, Javastraat, Kneuterdijk, Buitenhof naar de Grote Kerk aan het Kerkplein in het centrum van Den Haag stonden veel mensen die de Koning in de langzame en vooral ‘open tram’ konden zien. Aansluitend werd de nieuwe stadstram van HTM gepresenteerd. Koning Willem-Alexander was de eerste die een kijkje mocht nemen in de nieuwe Haagse tram.

Kort nieuws:
- Deze week is er een gedenksteen op het graf van Prins Friso geplaatst.

- Feest in huize van Vollenhoven. Willem Jan van Vollenhoven werd op 1 juli 1 jaar en zijn zus Eliane wordt vandaag vijf.

6 opmerkingen:

 1. Jammer het nieuws achteraf. Was liever vooraf op de hoogte geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe bedoel je precies? Er is wel een agenda pagina waar alle aangekondigde activiteiten op staan: http://www.royalfanvivian.nl/p/agenda-oranjes.html

   Verwijderen
 2. Sorry, nog 1 bericht ... want ik wil nog even stilstaan bij de veiligheidsmelding die volgt over de robot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van het nieuws van de tram in Den Haag

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat betreft de grafsteen van prins Friso wil ik wel even reageren. Friso was anders, maar zo'n sobere tekst op de grafsteen. Hij had wel wat meer verdiend. Zoals b.v. liefdhebbende echgenoot van Mabel en de trotse vader van Luana en Zaria. Althans iets in die trend. Friso was een geweldige vader en trots op hen en daar komt niets van terug. Fijn dat er na 10 maanden een steen op ligt, maar een sobere tekst die hij niet verdiend heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Anja - vind dit ook de meest sobere manier - maar heb het gevoel dat het graf niet "af" is. Geen idee waarom.

  BeantwoordenVerwijderen