Koningin Máxima bezoekt India | De Oranjes

woensdag 2 juli 2014

Koningin Máxima bezoekt India

Koningin Máxima was de afgelopen dagen in India in haar rol als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

De Reserve Bank of India nodigde de Koningin uit om naar het land te komen. Deze centrale bank is, net als de Koningin al jaren actief om meer mensen toegang te geven tot een bank- of spaarrekening en om het afsluiten van verzekeringen en leningen te bevorderen. In India is het openen van een bankrekening aan strenge eisen gebonden. Tot dinsdagochtend was de Koningin in New Delhi waar ze diverse gesprekken voerde en vergaderingen bijwoonde. Na een ontmoeting met minister Arun Jaitley van Financiën op maandag volgde er echter ook een kort werkbezoek.


In noord-west Delhi bezocht Koningin Máxima het project ‘Sawda Ghevra’. Tegen betaling kunnen buurtbewoners daar bij een watercontainer gezuiverd drinkwater tanken. De Koningin wilde het ook wel eens proberen, en mocht een pasje lenen waarna de fles gevuld werd. Zonder enige twijfel dronk ze het water daarna lekker op. Uit de plaatselijke krant bleek dat vooral de leverancier het als een groot compliment ervaart. “Een enorm blijk van vertrouwen”.
Foto: ©  M. van Mourik/RVD
Vanaf dinsdagmiddag is Koningin Máxima in Mumbai. Daar sprak ze al met vertegenwoordigers van financiële organisaties en was ze aanwezig op een bijeenkomst van directeuren van de bankiersassociatie en de Wereldbankgroep.

Vandaag hield Koningin Máxima een toespraak bij de Reserve Bank of India waarin ze zei dat ze zo blij is om het mooie land opnieuw te bezoeken. “Maar ik ben hier om te zien hoe wij u kunnen ondersteunen. Samen met de internationale partners IFC CGAP, de Gates Foundations, Verenigde Naties en nog veel meer. “ Het gebruik van financiële educatie zal echt helpen", zo zei de Koningin. “Consumenten die meer financiële mogelijkheden gebruiken halen daar een beter voordeel uit. En het is absoluut essentieel voor een effectieve bescherming van de consument. Ervaringen van vele plaatsen, waaronder mijn eigen land, Nederland, tonen aan dat dit vraagt om een veelzijdige aanpak. Formele educatie op scholen. Volwassenenonderwijs in beroepsopleidingen. De consument informeren wanneer zij daadwerkelijk een financieel product nemen. Ook moet je digitaal geld niet vergeten onderwijs-misschien via mobiele telefoons, gezien het feit dat dit de realiteit kan worden in de toekomst." 

Tot slot had Koningin Máxima vandaag nog een ontmoeting met gouverneur Rajan, waarna ze weer richting Nederland vloog.

6 opmerkingen:

 1. Maxima wordt voor haar werk overal op de wereld zeker gewaardeerd. Maar wat mij altijd opvalt, het missen van de fijne etikette regels in haar kleding. Zij lapt ze echt aan haar laars - en dat is vaak tegenover de gesprekspartner respectloos en niet "stylish". Dat viel minder op toen zij deel uit maakte van het kroonprinsenpaar - maar nu zie je het meteen. Jammer en volstrekt overbodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat betreft haar uiterlijk, daar ben ik het met je eens; dat haar van haar, dan kan netter en zeker als Koningin. Verder doet zij enorm veel goed werk en dat wordt gewaardeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, in een land als India mag de rok wel iets langer, en volgens mij de schouders ook bedekt. Maar ik vraag mij nu toch wel af, is ze nog wel eens thuis? vliegt de hele wereld over.
  Maar het is wel een leuk jurkje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgende week nog Parijs en dan denk ik dat ze nog een keer naar Griekenland vliegt (maar dat is vakantie) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Petra Verstegen4 juli 2014 om 12:37

  Ik ben het helemaal met bovenstaande eens: haar kleding keus in niet erg koninklijk. De rok mag langer en haar armen bedekt. Ik vind het een beledeging naar het land toe. Ze geeft het koningschap, waar Beatrix 33 jaar voor gestreden heeft, minder waardigheid. Tevens vind ik ook dat Maxima te veel aandacht opeist. Ze is dan wel koningin maar geen staatshoofd. Willem Alexander is de koning en het staatshoofd. Ze hoort meer op de achtergrond te treden. Inderdaad het is 2014, maar de monarchie is een sprookje, en ik heb het idee dat sinds MAxima koningin is de monarchie meer en meer van haar glans verliest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tja, weet niet of in de jaren 80 prins Claus ook veel media aandacht kreeg voor zijn werk. Denk dat was toen echt anders en die krijgt Maxima dus nu wel. Aan de eene kant goed voor NL - maar te veel is meteen ook weer mis- zie diskussie "staatshoofd". Doet de media geen verslag is er ook gezeur en doet Maxima niks - zeuren wij ook.
  Waarop nooit iets mis kan gaan is een voorzichtig en "waardig" - aan de situatie perfect aangepasst optreden. Het lijkt nu net even een tikje "slordig of onzorgvuldig" en dan neemt de flair en onaantastbaarheid van het amt als "koningin" weg. Jammer - want ze doet het toch zeker met grote inzet en onwijs goed, maar zo raakt de inhoud altijd op de achtergrond en het uiterlijk loopt voorop. Zij heeft meer verdient - maar kan het ook zelf verandere.

  BeantwoordenVerwijderen