Prinses Irene en Prinses Christina -thema 18 jarige Oranjes | De Oranjes

maandag 21 juli 2008

Prinses Irene en Prinses Christina -thema 18 jarige Oranjes

Deel 5 thema 18 jarige Oranjes

In dit deel: Prinses Irene en Prinses Christina (Marijke) 


Irene Emma Elisabeth wordt als tweede dochter geboren op 5 augustus 1939 en Maria Christina (roepnaam Marijke) als 4e dochter van Koningin Juliana en prins Bernhard op 18 februari 1947. Irene komt uit het Grieks en betekent vrede. Echter die vrede is ver weg. Op 3 september 1939 trekt het Duitse leger Polen binnen. Engeland en Frankrijk verklaren Duitsland dan ook de oorlog. In Den Haag is de Koninklijke familie het middelpunt van een manifestatie. Kunnen zij neutraal blijven. Irene nog maar een paar weken oud, reist met haar ouders en zusje naar Den Haag omdat de Haagse paleizen beter kunnen worden beveiligd. De rijtoer op 30 april 1940 door Den Haag, zal voorlopig de laatste zijn. De 10e mei moet ook Nederland eraan geloven. De Duitsers vallen ook Nederland binnen. Prinses Juliana vertrekt met haar 2 dochtertjes eerst naar Engeland en van daaruit naar Canada, waar zij 5 lange jaren zullen blijven voordat zij op 4 augustus 1945 weer voet op Nederlandse bodem zetten. Het gezin is dan ondertussen uitgebreid met prinses Margriet.Ze gaat in Bilthoven naar de school van Kees Boeke en na de vrije school volgt ze de MMS-opleiding aan het Baarns Lyceum. Ze doet hier haar eindexamen in 1957. Bijna 18 jaar oud, in 1957 behaalt de prinses het diploma van de Middelbare Meisjesschool. In de studiejaren 1957-1958 volgt de Prinses diverse cursussen aan de Universiteit van Lausanne. Vervolgens, van 1958 tot 1962, volgt zij te Utrecht (waar zij met enkele vriendinnen op kamers woont) colleges Spaans en letterkunde. Een oriënterend jaar, waarin ze belijdenis doet en bevestigd wordt als Lid van de Nederlandse Hervormde Kerk.


Prinses Irene viert haar 18e verjaardag op 5 augustus 1957 en krijgt namens de Irene Brigade een tas. Op het bordes van Paleis Soestdijk staat de gehele Koninklijke familie. Zij wordt geen lid van de Raad van State, maar vanaf heden zal zij wel aanwezig zijn bij Prinsjesdagen en indien nodig representieve taken verrichten.

KLIK HIER VOOR FOTO'S
KLIK HIER VOOR FOTO'S


Alleen tijdens Prinsjesdagen en voor haar representieve taken krijgt zij verlof van haar mentor als zij studeert in Utrecht. Ze studeert af in juli 1962 en na een feestje omdat ze geslaagd is, reist ze samen met haar zusje Margriet naar Suriname en de Nederlandse Antillen. In 1963 gaat zij een beroepsopleiding volgen tot tolk Spaans. 8 januari 1964 legt zij de eed af als Tolk Spaans in het bij zijn van haar moeder Koningin Juliana en zuster prinses Beatrix.

In 1964 wordt er bekend gemaakt dat prinses Irene in het geheim rooms-katholiek is geworden en trouwt met prins Carel Hugo de Bourbon Parma, die recht op de Spaanse troon meent te hebben. Irene doet afstand van haar recht op eventuele troonsopvolging en trouwt zonder de aanwezigheid van enig familielid in Rome. Het land staat op zijn kop. Haar zus Margriet wordt hierdoor 2e in Lijn van troonopvolging. Haar laatste Prinsjesdag was voor Irene in 1963.Prinses Christina (Marijke):
Na de oorlog wordt er op Paleis Soestdijk op 18 februari 1947 nog een meisje geboren: Marijke. Al snel na de geboorte blijkt dat het prinsesje zo goed als blind is. Prins Bernhard krijgt het advies om eens contact op te nemen met gebedsgenezeres Greet Hofmans. Na overleg met prinses Juliana komt Greet Hofmans bij regelmaat in het paleis. Echter haar gezichtsvermogen verbetert niet. Er ontstaan wel spanningen binnen het gezin van Juliana en Bernhard. Prins Bernhard heeft er al lang spijt van dat hij deze persoon in huis heeft gehaald. Pas in 1956 verdwijnt zij pas uit het leven van Koningin en prins.


De doop van Marijke op 9 oktober 1947 in de Utrechtse Domkerk wordt extra feestelijk omdat haar zusje Margriet niet in Nederland kon worden gedoopt.Een jaar later wordt haar moeder Koningin. Haar lagere schoolperiode is op de Nieuwe Baarnse school. Na haar lagere schoolperiode gaat zij in 1958 studeren aan het Incrementum van het Baarns Lyceum. In de paasvakantie van 1963 laat ze bekend maken dat ze voortaan haar 2e doopnaam gaat gebruiken en wel Christina, Marijke vindt ze een “truttige” naam. Verder besluit de prinses dat ze haar studie zal afmaken aan het Amersfoorts Lyceum. Na de middelbare schoolperiode kiest Christina voor een studie Pedagogiek in Groningen en later in Canada. In New York gaat ze les geven aan de Cadmondschool.


KLIK HIER VOOR EEN FOTO VAN HET GEZIN NA DE INHULDIGING VAN JULIANA


18 februari 1965 wordt zij 18 jaar en als zij besluit om in Canada verder te gaan studeren, krijgt zij haar eigen secretaresse mee en wel Nora de Vlieger, daar haar ouders haar nog er jong vinden. Tijdens Prinsjesdag, Koninginnedag en bij hoogtijdagen in de familie komt ze naar Nederland.


In New York leert de prinses haar man kennen Jorge Guillermo en op 14 februari 1975 wordt de verloving aangekondigd door Koningin Juliana.

Ook zij vraagt net als haar zuster Irene destijds geen toestemming aan het parlement, waardoor ook zij haar rechten op de troon verliest. 28 juni 1975 trouwen zij in Utrecht.


(Tekst: met dank aan Anja van der Steen)


Bekijk ook voorgaande delen:
Willem-Alexander 18 jaar
Beatrix 18 jaar
Juliana 18 jaar
Wilhelmina en haar halfbroers 18 jaar

12 opmerkingen:

 1. Mooie log weer! ´t Zijn mooie en (voor mij) onbekende foto´s!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke log met veel informatie en leuke en onbekende foto s !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Irene werd geboren in 1939, niet in 1943..
  en verder leuke foto's!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke log!ik had ook nog niet alle foto's gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie log met zeker mooie fotos!! Erg interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tjonge zeg, nog steeds geen kaartje van Benjamin ??! Duurt echt lang!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste thuisblijver, nu op mijn web-log een extra uitvoering van raad het royalkind online, speciaal voor jou dus! Je kunt deze maken en zo dus een voorsprong behalen op de vakantiegangers! Heb jij als thuisblijver ook wat te doen, hopelijk doe je mee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heej Vivan..!
  Ik heb een kopfotowedstijd op mijn weblog, je kan je website met kopfoto opgeven, en messchien krijg jij wel de meeste stemmen omdat jij de mooiste kopfoto hebt..??? Je hebt een prachtige kopfoto dus daar zal het niet aan liggen.
  Groetjes Leonie.. Geef je op op.. www.prinsesjesnederland.web-log.nl

  BeantwoordenVerwijderen