Prinses Beatrix 18 jaar | De Oranjes

woensdag 9 juli 2008

Prinses Beatrix 18 jaar

Prinses Beatrix werd op 31 januari 1956 18 jaar, en als kroonprinses betekent dat tevens 'staatsrechtelijk meerderjarig'. 

’s Middags had de prinses vrij van school gekregen, omdat zij delegaties uit het land ontving op paleis Soestdijk. Ze boden haar geschenken aan, waaronder een zeiljacht. In verband met haar naderend eindexamen en het “buitengewone ongunstige”jaargetijde werd  er gewacht met feestelijkheden. Na de ontvangst was er voor het paleis een hulde van de Ruitervereninging die zij samen met haar ouders in ontvangst nam.

De volgende dag (1 februari) richtte  de prinses zich tot het volk om haar dank uit te spreken:

Op 7 februari volgde de officiële installatie als Lid van de Raad van State. Bij die gelegenheid zegt de kroonprinses: “De grondwet verleent mij zitting in de Raad van State. Dat dit een groot voorrecht is, besef ik. Het zal mij de gelegenheid geven in de praktijk iets te leren begrijpen van het ingewikkelde radarwerk van ons regeringsbestel”. Ook geeft ze aan zich “nog zeer lange tijd” te zullen beschouwen als een leerling. “Ik zal mij bewust van mijn verantwoordelijkheid, trachten een goede leerling te zijn”.

Op 25 februari 1956 wordt de kroonprinses tijdens een diner op het Paleis op de Dam officieel voorgesteld aan diverse Regeringsautoriteiten. Bij hoge uitzondering is ook haar grootmoeder prinses Wilhelmina hierbij aanwezig. Hoe bijzonder de oude Koningin deze gebeurtenis vindt blijkt uit een telefoontje van haar particulier secretaris Thijs Booy: “Ik wil u even melden dat ik naar Amsterdam ga voor het officiële diner ter ere van de 18e verjaardag van Trix. Het is een hele gebeurtenis voor me. Het is de eerste keer na mijn aftreden, dat ik weer in de kring van de regering kom.
Het zal ook de laatste keer zijn, maar dit keer kan ik het niet laten. Als voorgangster als grootmoeder moet ik nu acte de presence geven. En het is niet alleen moeten. Ik ga graag. Het is me vreemd te moede me voor het eerst weer te kleden voor een galafestijn – dat hoorde vroeger tot mijn leven – en dan te weten: hierna nooit meer. De laatste keer in mijn bestaan dat ik een diadeem draag. Uiterlijk zal men niets aan me merken tijdens dat diner. Ik heb geleerd me te beheersen en ik heb een hekel aan mensen die zich laten gaan. Er zijn tenslotte ook nog vormen en die heeft een mens te eerbiedigen.. Misschien zullen de autoriteiten na afloop wel thuis zeggen: zij volgde alles heel koeltjes, dat is altijd of bijna altijd van mij gezegd. Ik zal die indruk ook wel maken. Maar ik zeg u, aan die hele grote tafel zal er niemand zo intens bewogen zijn als ik. Niemand zal merken wat ik allemaal zit te denken. Ik beleef mijn 18e verjaardag weer. Mijn vader was er niet meer en ik moest gaan regeren. Mijn kleindochter gelukkiger, haar voorgangster leeft nog en voor haar is de volgende week net als de voriger. Voor mij was die verjaardag de drempel van mijn leven. En vergeet u niet meneer, het was toen unsance dat je als staatshoofd, hoe jong ook, over de zaken, zelfs niet met je moeder niet moet raadplegen.
Het was een toestand: op je 18e verjaardag regeren en niet het recht hebben om je moeder iets op het gebied van het landsbestuur te vragen. Ik zit er vreemd tussen. De enige van onze familie voor wie de rechten en plichten van deze verjaardag geen papier waren. Al die autoriteiten zullen er niets van begrijpen. Toen die 18 werden, waren ze student, ik ging wetten verkennen”.
 

Op 10 maart 1956 werd er een feest in het Paleis op de Dam te Amsterdam gehouden voor leeftijdsgenoten.

2 juni 1956 slaagt de prinses voor haar eindexamen gymnasium en drie dagen later blijkt dat ze als 18 jarige ook een staatsrechtelijke functie heeft. Ze vervangt haar zieke vader tijdens het staatsbezoek dat het Luxemburgse Vorstenpaar aan Nederland brengt.

Zaterdagmorgen 30 juni 1956 is het eerste officiële bezoek van Prinses Beatrix begonnen. In het Stedelijk Museum werd zij met haar ouders door Burgemeester en Wethouders van de hoofdstad welkom geheten.

Op 1 juli 1956 vond de feestelijke ontvangst van het zeiljacht 'de Groene Draeck' plaats. Foto klik hier

Prinses Beatrix studeerde Sociologie, Rechten, Staatsrecht, volkenrecht en Moderne Algemene geschiedenis in Leiden. Ze verhuist dan ook van Soestdijk naar Leiden en zij nam haar intrek in Rapenburg 45.

12 september wordt de prinses geïnstalleerd als beschermvrouwe van het Nationale Fonds ter bestrijding van Kinderverlamming, dat haar naam krijgt: Het prinses Beatrix fonds Na afloop verschijnt de prinses met haar ouders op het balkon van paleis Lange Voorhout: Foto's klik hier

7 opmerkingen:

 1. Mooi gedaan zeg! Leuke foto´s!
  Waar blijft je Koninklijke Post-log??! Dat vind ik altijd zo leuk!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een leuke serie! Ik kan niet wachten tot vrijdag. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke foto's!Beatrix is wel veel veranderd zeg:P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie log! Heel leuk gedaan! Enne ik snap wel dat Wilhelmina het heel bijzonder vond.. Als je het zo leest was er wel heel veel verschil tussen haar en Beatrix toen ze 18 waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke serie,,! Beatrix heeft altijd nog het zelfde haar..!

  BeantwoordenVerwijderen