Prinses Juliana in Canada (1942) | De Oranjes

vrijdag 7 juli 2023

Prinses Juliana in Canada (1942)

Behalve een rustig gezinsleven reisde Juliana in 1942 regelmatig naar allerlei plaatsen in Canada en de Verenigde Staten voor bijeenkomsten of om toespraken te houden. Groot was de vreugde toen Wilhelmina in de zomer ondanks haar vliegangst voor het eerst naar Canada vloog én Prins Bernhard bekendmaakte dat er in januari '43 een baby verwacht werd. 
Foto: Pictorial Press/Nationaal Archief


Ook Beatrix’ vierde verjaardag werd in Ottawa gevierd. Juliana zond de Koninklijke Marina in februari een bedankje met de volgende woorden: “Uw telegram, mede namens de Koninklijke Marine, is bijzonder gewaardeerd. Kleine Beatrix zond haar groeten aan alle zeelieden, die op dit ogenblik standvastig staan voor de verdediging van recht en vrijheid tot roem van ons vaderland. Moed en vertrouwen. Juliana".
Later die maand was Prinses Juliana eregast op een bijeenkomst van buitenlandse afdelingen van het Rode Kruid in Montreal, en ze bracht een bezoek aan de Loan Exhibition of Master Pieces, ten bate van de mannen van de Geallieerde koopvaardijvloten georganiseerd in de Art Gallery eveneens te Montreal.
Foto: Montreal Daily Star

Prinses Juliana sprak het publiek toe in beide landstalen, Engels en Frans. Ondanks dat de toespraken van Wilhelmina veel bekender zijn sprak Juliana dus ook regelmatig het volk toe. In maart sprak ze tot de Verenigde Staten, en zei ze onder andere: Wij kunnen Rotterdam niet vergeten, wij zullen Nederlands Indië niet vergeten. Wij zullen ons land en ons Rijk weer opbouwen. De Japanners en de nazi’s kunnen daarvan verzekerd zijn"  
Juliana is regelmatig op reis in Canada en de Verenigde Staten, zo ontving ze dit jaar ook nog een eredoctoraat rechtswetenschappen aan het Central College te Pella (Iowa) maar leidt uiteindelijk een rustiger gezinsleven dan dat ze in Nederland gewend was. Ze kan veel meer tijd met haar dochters doorbrengen maar mist Bernhard. Ze schrijft hem regelmatig brieven maar in april komt Prins Bernhard een paar weken over naar Canada om bij zijn gezin te zijn. De prins en prinses reisden in die periode ook naar New York om daar de Netherlands Club te openen en in Ottawa zelf ontvingen Prinses Juliana en Prins Bernhard op 28 april twee Nederlandse zeelieden die hen namens alle Nederlandse zeelieden een schilderij van Joop Nicholaas aanboden. Na de opening van de Netherlands Club was het tijd voor een sigaretje:
Het schilderij stelt een Nederlands schip voor dat in Scheveningen Nederlandse troepen aan land zet. De vlag symboliseert de bevrijding van Nederland. Maar die bevrijding liet nog lang op zich wachten, dus stapte Koningin Wilhelmina in augustus voor het eerst over haar vliegangst heen om zo’n zes weken zomervakantie te vieren met haar dochter en de kleinkinderen.
Beatrix en Irene kenden oma Wilhelmina ‘alleen maar van de foto’, maar konden haar wekenlang beter leren kennen tijdens een vakantie in Lee (Massachusetts) waar Prinses Juliana een groot huis had gehuurd. Er zijn beelden waarop te zien is dat Wilhelmina de wip bedient waar Beatrix en Irene op zitten.
Foto: Nationaal Archief

Foto: RVD

  Koningin Wilhelmina was net twee dagen terug in Londen toen Prins Bernhard officieel bekendmaakte dat in “januari 1943 een gezinsvermeerdering zal plaatshebben”. 

Een ander grote gebeurtenis in 1942 was het tuinfeest ten behoeve van het Koningin Wilhelmina Fonds op het landgoed van Mary Pickford - een Canadese film- en theateractrice, auteur en filmproducent. Hollandse huizengevels waren in de tuin gebouwd en er was een ‘Hollandse markt’ . Prinses Juliana had ook bij deze gelegenheid een toespraak ingesproken die via een grammofoonplaat werd afgespeeld: “Ik dank mijn landgenoten en vrienden voor al wat gij gedaan hebt en nog doet om onze goede zaak te helpen”. „Wij beseffen de geweldige taak, die voor ons ligt maar ik voel dat diegenen onder ons, die vertrouwen hebben, uit de gruwelen van het verleden een groot tijdperk van vooruitgang en bloei voor het mensdom te voorschijn zullen brengen.” aldus Juliana.


2 opmerkingen:

  1. Je verast me deze morgen met het doorgaan van de Juliana serie. Heel erg fijn, heb er weer van genoten. De 2e foto kende ik nog niet heel erg mooi. Leuk nieuws na de val van het kabinet en zo aan het begin van de zomer. Fijne vakantie voor iedereen, zowel als je weg bent als thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt! Dank zij de vakantie van de Oranjes is er weer tijd voor andere artikelen.

      Verwijderen