Koninklijk Paar brengt streekbezoek aan de Waddeneilanden - II | De Oranjes

woensdag 10 mei 2023

Koninklijk Paar brengt streekbezoek aan de Waddeneilanden - II

Na een overnachting op de Groene Draeck poseerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op de boot voor de pers. Aansluitend begon de dag in het Maritiem Instituut Willem Barentsz, waar het Koninklijk Paar uitleg kreeg over het onderwijs en verschillende scheepssimulatoren van het instituut.
Embed from Getty Images
Ook gingen ze in gesprek met docenten en studenten over het belang van scheepvaartonderwijs. In het gebouw had het Koninklijk Paar verder een ontmoeting met het Omgevingsberaad Waddengebied. Dit overlegorgaan bestaat uit vertegenwoordigers van overheden, wetenschap en verschillende sectoren, zoals natuur- en milieuorganisaties, visserij, landbouw, toerisme en waddenzeehavens en zet zich in voor een duurzame ontwikkelingen van het Waddengebied. Het Omgevingsberaad is een onderdeel van de ‘waddengovernance’ en voorziet bestuurders gevraagd en ongevraagd van advies over waddenaangelegenheden. De waddengovernance functioneert nu drie jaar. Aan het einde van de ochtend was het Koninklijk Paar op Ameland. In de terminal van de veerdienst spraken zij over de bereikbaarheid van het eiland. Een steeds hogere baggerinspanning is nodig om de vaargeul bevaarbaar te houden, dit geeft een toenemende druk op de natuur.
Alle eilanden hebben een eigen karakteristieke natuur, met veel campings en recreatiemogelijkheden. Dat geeft druk op de balans tussen recreatie en natuurbehoud. Er zijn veel verschillende natuurbeschermingsorganisaties en natuurbeheerders actief. Het Koninklijk Paar ging op een locatie van Staatsbosbeheer in gesprek met de zeven natuurbeheerders van het eiland. Vervolgens spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Hotel Nobel in Ballum met vertegenwoordigers van de toeristische sector, met name de consequenties van het groeiende aantal toeristen op het eiland komen aan bod. Ook werd er gesproken over het mysterieuze spel Sunneklaas. Het spel, waarbij mensen zich verkleden en maskers dragen, wordt elke december twee dagen lang op het eiland gespeeld. Op die dagen zijn geen mensen van buitenaf welkom. Tot slot bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Schiermonnikoog.
Bij Maatschap Bijl-Holwerda spraken zij met alle zeven boeren van het eiland over onder andere de zuivelcoöperatie die de boeren zijn begonnen als pilotproject, ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op de ambulancepost vond een gesprek plaats over alle facetten van de gezondheidszorg op het eiland, met een huisarts, fysiotherapeut, thuiszorg, ambulancepersoneel en bewoners. Het gesprek ging over de uitdagingen en dilemma’s op het gebied van zorg waar men dagelijks mee te maken heeft.
Het eiland dankt haar naam aan de schiere monniken, die na 500 jaar weer zijn teruggekeerd. Het Koninklijk Paar ontmoette de vijf monniken die nu in het klooster op Schiermonnikoog wonen.
Als laatste bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de enige supermarkt op het eiland. Daar kregen ze een rondleiding en toelichting van de eigenaar over ondernemerschap. "De Waddeneilanden zijn een kroon boven Nederland" zei de Koning tot besluit.

1 opmerking:

  1. Ook dit weer een prachtig streekbezoek en het gele broekpak stond haar erg goed. En leuk dat ze de overnachting hadden op de Groene Draek en niet in een hotel.

    BeantwoordenVerwijderen