Koninklijk Paar brengt streekbezoek aan de Waddeneilanden - I | De Oranjes

dinsdag 9 mei 2023

Koninklijk Paar brengt streekbezoek aan de Waddeneilanden - I

Voor een streekbezoek aan de Waddeneilanden trekken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voor het eerst twee dagen uit. Vandaag werden Texel, Vlieland en Terschelling bezocht. Het Koninklijk Paar kwam aan per helikopter en overnachtte op de Groene Draeck.
Het gebeurd niet vaak meer dat de helikopter ingezet wordt bij een Koninklijk bezoek, maar voor de Waddeneilanden was het praktisch. In de stromende regen arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanochtend op Texel waar het streekbezoek van start ging bij Museum Kaap Skil. Veel mensen waren op het niet alledaagse bezoek afgekomen en kregen ook een goede glimp van het Koningspaar te zien, die een doorzichtige paraplu droegen.
Tijdens een rondleiding zagen de Koning en Koningin een collectie van objecten die gevonden zijn in een scheepswrak, het Palmhoutwrak, voor de kust van Texel. Bijzonder is een zijden jurk uit de zeventiende eeuw die 400 jaar onder water bewaard is gebleven. Ook ging het Koninklijk Paar in gesprek over het maatschappelijk belang van de collectie en het onderzoek, conservering en behoud van de archeologische vondsten.
Vervolgens spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in schapenboerderij de Waddel met Texelse ondernemers over toekomstbestendig en klimaat adaptief ondernemen en ontwikkelen. Texel is voor zoetwatervoorziening volledig afhankelijk van regenwater en van de drinkwaterleiding met het vaste land. Ook geldt er een algeheel beregeningsverbod. Door toenemende droogte in de zomer is dit een uitdaging voor agrariërs. Speciaal voor de meegereisde fotografen poseerden Willem-Alexander en Máxima tussen de schapen.
Het bezoek aan Texel werd afgesloten bij Strandpaviljoen Paal 9. Daar sprak het Koninklijk Paar met hulpstrandvonders over hun werk. Op Texel zijn er 6 hulpstrandvonders die dag en nacht klaar staan voor het geval iets op zee gebeurt. De dienstdoende hulpstrandvonder legt beslag op wat er op het land aanspoelt en schakelt de douane en Rijkswaterstaat in. Dit om te voorkomen dat goederen worden gestolen of blijven liggen op het strand. Ook ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vertegenwoordigers van Texel Plastic Vrij, een non-profit organisatie die zich inzet om Texel zoveel mogelijk vrij te maken van plastic door opruimacties te organiseren, voorlichting te geven en te investeren in recycling en groene projecten. Vervolgens ging het Koninklijk Paar in gesprek met jongeren en jongerenwerkers over het leven voor de jeugd op het eiland en met vrijwilligers over het Texelse verenigingsleven en de betekenis daarvan voor de gemeenschap.
Vanmiddag werd op Vlieland De Jutter bezocht. Dit is het centrum voor ontwikkeling van de jeugd op Vlieland en omvat naast basis- en voortgezet onderwijs een bibliotheek, jeugd- en jongerenwerk en kinderopvang. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kregen een rondleiding en gingen in gesprek met ouders en leerkrachten over het onderwijs op een eiland. De Jutter heeft een spilfunctie in de gemeenschap en zet zich in voor maatschappelijke projecten. Daarnaast participeert de school in een scholennetwerk samen met de andere Friese Waddeneilanden, waarin met andere Europese eilanden op zoek wordt gegaan naar met name kansen voor eilandscholen. Het Koninklijk Paar ontmoette leerlingen van een IJslandse partnerschool die op uitwisseling zijn. Daarna bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zorgvilla De Ton in Boswijk. In de wijk staan naast een verpleeghuis ook zelfstandige woningen, met indien nodig thuiszorg. Het dorpshuis biedt plaats aan dagbesteding, een kapper, fysiotherapeut, tandarts en verenigings- en buurtactiviteiten. Na een rondleiding ging het Koninklijk Paar in gesprek met zorgpersoneel en bewoners over het bieden van kwalitatieve zorg. Het motto van Zorgvilla De Ton is “een leven lang op Vlieland”. Ouderen en hulpbehoevenden kunnen zo hun leven lang op Vlieland blijven wonen en hoeven niet naar de vaste wal te verhuizen om de juiste zorg te krijgen. In navolging van de Koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix onthulden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij het Tromp’s Huys een herdenkingssteen ter gelegenheid van hun bezoek. Het museum is gehuisvest in het oudste pand van Oost-Vlieland dat stamt uit 1575. Het museum herbergt een collectie over het maritieme verleden van Vlieland. Onderweg naar de haven gaf de burgemeester uitleg bij de coupure, een waterkerend betonnen luik dat de dijkring rondom het dorp afsluit en beschermt tegen hoogwater. Vervolgens ging het Koninklijk Paar met de veerboot naar Terschelling. Tijdens de overtocht spraken ze over de Regio Deal, een voor de eilanden belangrijk plan in het kader van leefbaarheid en bereikbaarheid. Het Rijk kende het samenwerkingsverband De Waddeneilanden dit jaar 15,5 miljoen euro toe voor de Regio Deal. Dit stelt de Waddeneilanden in staat om ontwikkelingen in gang te zetten die de draagkracht van de Waddengemeenten te boven gaan. De Regio Deal draagt bij aan structurele veranderingen die nodig zijn om de eilanden leefbaar te houden en een impuls te geven aan de brede welvaart. Voor de kust van Terschelling bevindt zich een gevaarlijk zeegat, en de Waddenzee is drukbevaren. De afgelopen tijd hebben zich daar drie ernstige ongelukken voorgedaan met dodelijke slachtoffers. Na aankomst op Terschelling spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het boothuis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) met de vrijwillige bemanning van de KNRM over hun betrokkenheid bij de reddingsacties en de impact van hun werk.
Vanavond woonde het Koninklijk Paar een voorstelling bij van Tryater in het kader van het Oerol festival dat elk jaar in juni op het eiland plaatsvindt. Oerol is uitgegroeid tot één van de grootste theatermanifestaties van Europa. In de derde week van juni vormt Terschelling tien dagen lang het podium voor theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland op locaties die verspreid zijn over het hele eiland. Na de voorstelling zochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Beatrix’ schip op in de haven. Op de pas gerestaureerde en voor hun zo bekende Groene Draeck werd overnacht. Prinses Beatrix kwam onbedoeld vandaag ook even schokkend in het nieuws. ANP had per ongeluk nieuwsberichten online gezet over het overlijden van Prinses Beatrix.
Kamenierster Jolanda haalt Máxima's kleding van de boot: (Máxima heeft zelfs een tas met haar eigen naam erop)

1 opmerking:

  1. Een mooi streekbezoek en ook mooi dat ze er twee dagen voor hebben uitgetrokken, zodat ze alle eilanden aan konden doen, nou ja, Rottumeroog oftewel Rottum, hoort er ook bij, het hoort wel bij de provincie Groningen, maar het is ook een wadden eiland. Maar goed, jammer, maar nietemin een mooi streekbezoek. Allen dat roze broekpak vond ik persoonlijk niet zo mooi, dat gele was prachtig en ook die avondjurk voor in de avond.

    BeantwoordenVerwijderen