Koning Willem-Alexander bezoekt oefening Luchtmobiele Brigade | De Oranjes

woensdag 18 mei 2022

Koning Willem-Alexander bezoekt oefening Luchtmobiele Brigade

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht in Schaarsbergen. De eenheid gaat onderdeel uitmaken van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Roemenië. 


Door de Russische dreiging aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied neemt Nederland deel aan de enhanced Forward Presence (eFP) in Roemenië, om bij te dragen aan de afschrikking vanuit de NAVO. 11 Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare eenheid, die zich te voet, met lichte voertuigen, per helikopter of transportvliegtuig verplaatst. Tijdens zijn bezoek reed de Koning mee in een patrouillevoertuig naar een oefenlocatie. Hij sprak daar met militairen die onderdeel uit gaan maken van de eFP in Roemenië. 

Daarnaast nam hij deel aan een training, waarbij de eenheid in verstedelijkt gebied huizen zuivert van bezetters. Tijdens deze oefening nam een drone waar boven een huis, waarna verschillende groepen militairen werden aangestuurd het huis binnen te gaan en te zuiveren. Tijdens een dergelijke training staat commandovoering en besluitvorming centraal. Ook sprak de Koning met militairen over hun ervaringen bij een recente oefening in NAVO-verdragsgebied. Vanaf eind februari tot eind april hebben 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade getraind in Roemenië. Binnen 2 dagen stond de eenheid gereed voor vertrek. De oefening RAPID FALCON stond in het teken van training en samenwerking met Amerikaanse en Roemeense collega’s. Deze zomer vertrekt een nieuwe luchtmobiele eenheid naar Roemenië, ditmaal voor de eFP.

Foto's: Ministerie van Defensie

1 opmerking:

  1. Een goed en leuk werkbezoek. Fijn dat de koning hier zoveel aandacht aan besteed.

    BeantwoordenVerwijderen