11 mei 1957: Prinses Beatrix opent Zweedse Rode Kruis Ziekenhuis in Zierikzee | De Oranjes

woensdag 11 mei 2022

11 mei 1957: Prinses Beatrix opent Zweedse Rode Kruis Ziekenhuis in Zierikzee

Vijfenzestig jaar geleden, zaterdag 11 mei 1957 opende Prinses Beatrix het Zweedse Rode Kruis Ziekenhuis in Zierikzee. 
Foto: Harry Pot/Nationaal Archief


Rond 14.30 uur arriveerde Prinses Beatrix per helikopter op het sportterrein. 

Na een korte rondrit per auto door de stad naar de ambtswoning van de burgemeester, kwam het gezelschap om 15.00 uur via de Koning Gustaafweg aan bij het nieuwe ziekenhuis. Daar stond een ontvangstcomité, waaronder ook de president van het Zweedse Rode Kruis, op de prinses te wachten. Van de oudste verpleegster van het ziekenhuis kreeg Prinses Beatrix een enorme bos bloemen overhandigd. 
Foto: Harry Pot/Nationaal Archief

Vervolgens betrad de prinses door een erehaag van het personeel de hoofdingang. Kort daarvoor werden tijdens het hijsen van de Nederlandse en Zweedse vlaggen ook beide volksliederen gespeeld. Naast de ingang bevindt zich een steen waarop de Zweedse Koning in 1955 met krijt zijn handtekening plaatste, die nu was uitgebeiteld. Tijdens een rondleiding bewonderde de prinses de pasgeboren baby’s en diverse afdelingen. Aansluitend werd er thee gedronken in de huiskamer van het personeel; hier kreeg de prinses uit handen van Emil Sandström een gouden herinneringspenning. 

Tussen koning Gustaaf VI Adolf van Zweden en Zeeland is altijd een bijzondere band blijven bestaan. De bevolking van Schouwen-Duiveland toonden hun dank door een, speciaal ontworpen glas-in-lood raam te laten vervaardigen. Het bijzondere raam siert het hoofdkantoor van het Rode Kruis in Stockholm. Hoewel sterk verouderd doet het ziekenhuis, na modernisering en aanpassingen, nog steeds dienst. Een deel van de ruimte wordt gebruikt als poliklinieken onder de vlag van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis.

1 opmerking:

  1. Wat een mooie reportage van 65 jaar geleden en een mooie foto's van een jonge Beatrix.

    BeantwoordenVerwijderen