Koning Willem-Alexander spreekt online over impact coronapandemie op de digitale infrastructuur | De Oranjes

woensdag 20 januari 2021

Koning Willem-Alexander spreekt online over impact coronapandemie op de digitale infrastructuur

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag online gesproken met Stichting Digitale Infrastructuur Nederland en vertegenwoordigers en organisaties die zich tijdens de coronacrisis inzetten voor het digitaal draaiende houden van de maatschappij en de economie. De gesprekken stonden in het teken van de ontwikkelingen en de bedreigingen van en de kansen voor de Nederlandse digitale infrastructuur en de effecten van de versnelde digitale transformatie. 


De digitale infrastructuur omvat het geheel van voorzieningen die nodig zijn voor het functioneren van de digitale online economie, zoals netwerken, internetproviders, datacenters, cubersecurity dienstverleners en cloudaanbieders. De voorzitter van belangenbehartiger Stichting Digitale Infrastructuur Nederland en diverse bestuursvoorzitters van bedrijven betrokken bij de digitale infrastructuur en een wetenschapper vertelden de Koning over de uitdagingen waar de sector door de coronacrisis mee te maken kreeg. Door de toename in thuiswerken en thuiswinkelen nam het internetgebruik met tien procent toe. Ook verschoof de aandacht van cybercriminelen naar het MKB en thuiswerkomgevingen. Tijdens het gesprek was er ook specifieke aandacht voor de uitkomsten van de recent verschenen Global Competitiveness Report van het World Economic Forum. In dit rapport stelt het WEF dat Nederland en de Scandinavische landen het beste gepositioneerd zijn om sterk uit de coronacrisis te komen. Er is een sterke relatie tussen economische weerbaarheid, digitalisering en een goede digitale infrastructuur. Digitale innovatie is een belangrijke aanjager voor het op peil houden van de economie. 

Aansluitend sprak Koning Willem-Alexander met vertegenwoordigers van sectoren die in toenemende mate van de digitale infrastructuur afhankelijk zijn geworden, zoals het onderwijs, de zorg, de sierteelt en de logistiek. Betrouwbare en veilige internetverbindingen zijn voor hen een essentiële randvoorwaarde geworden om hun activiteiten succesvol uit te kunnen voeren. Door de uitbraak van het coronavirus is de digitale transformatie voor veel organisaties en sectoren in een stroomversnelling geraakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten