31 augustus 1880: Prinses Wilhelmina geboren | De Oranjes

maandag 31 augustus 2020

31 augustus 1880: Prinses Wilhelmina geboren

140 jaar geleden werd Prinses Wilhelmina geboren op Paleis Noordeinde in Den Haag. Ze was het enige kind van Koning Willem III en zijn tweede echtgenote Koningin Emma.
Foto: Maurits Verveer
Begin januari 1880 waren er al geruchten dat Koningin Emma in verwachting was, maar ze worden niet bevestigd. Op 26 maart verschijnt in de Staatscourant de officiële mededeling dat “de Koning noch de Koningin naar Amsterdam komen voor het jaarlijkse voorjaarsbezoek, wegens de gezegende staat waarin H.M. de koningin zich bevindt”. Op 31 augustus is het dan zover; om 18.00 uur kwam Wilhelmina Helena Paulina Maria ter wereld in Paleis Noordeinde. De naam Wilhelmina is afgeleid van de traditionele Oranje-voornaam Willem. Helena komt van Helena van Nassau-Weilburg (de moeder van Koningin Emma), Pauline van Pauline van Waldeck Pyrmont (een zus van Koningin Emma) en Maria komt van Maria van Waldeck-Pyrmont (ook een zus van Emma). Wilhelmina wordt in huiselijke kring Paulientje genoemd en later wordt dit weer gewoon Wilhelmina. De Koning zelf gebruikte bij voorkeur de koosnaam Wimy.
In Nederland wordt niet direct positief gereageerd op de geboorte van het prinsesje. “T is maar een meisje” kopt het Leidsch Dagblad. Het Dagblad van Zuidholland en Den Haag schrijven dat de “geboorte van prinses Wilhelmina met de meeste sympathie en opgewektheid door de bewoners van de residentie is vernomen.”Als bijzonderheid weet het Dagblad te vertellen dat de Koning op 31 augustus van half zeven ’s morgens tot aan de bevalling “aan de zijde van zijner gade heeft vertoefd.” Op 1 september 1880 wordt de nieuwe prinses ingeschreven in het bevolkingsregister van Den Haag. Dat gebeurde tijdens een besloten plechtigheid door de Koning in Paleis Noordeinde aan wethouder Baron van Duyn die als ambtenaar van de Burgerlijk Stand optrad.
Foto: RVD

2 opmerkingen:

  1. Een mooie verassing met deze blog op een trieste regenachtige maandagmorgen, althans hier in Rosmalen,Brabant. Dit blogje fleurt je meteen op.
    Dank je wel. Fijne dag allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie blog over prinsesje Paulientje. Bijzonder dat er nog foto's zijn van zolang geleden.

    BeantwoordenVerwijderen