Koningin Máxima bezoekt Pakistan | De Oranjes

woensdag 27 november 2019

Koningin Máxima bezoekt Pakistan

Koningin Máxima bezocht van maandag 25 tot en met woensdag 27 november Pakistan in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). 


Zij besprak de voortgang van toegang tot financiële diensten om de economische positie van de inwoners van het land te verbeteren. Koningin Máxima bezocht Pakistan op uitnodiging van de regering. Het is een vervolg op het VN bezoek van februari 2016. Inmiddels heeft 21% van de volwassenen in Pakistan een bankrekening, in 2014 was dit 13% (Global Findex). Ondanks deze toename hebben nog altijd 99 miljoen Pakistani geen toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen of digitale betaalmethoden. Dit beperkt hen in hun kansen op ontwikkeling. Het gaat met name om mensen in armoedesituaties, vrouwen, kleine bedrijven en mensen in afgelegen landbouwgebieden. Koningin Máxima richt zich onder meer op het belang van financiële diensten voor vrouwen. Slechts 7% van hen heeft een bankrekening. Dataverzameling op basis van geslacht is nodig om inzicht te krijgen in hun specifieke behoeften wat betreft toegang en gebruik. Een andere manier om meer mensen te laten aansluiten is het digitaliseren van overheidsbetalingen zoals sociale uitkeringen. Daarnaast biedt ‘fintech’ grote mogelijkheden voor eenvoudig bankieren, bijvoorbeeld via een mobiele telefoon. Om dit veilig en efficiënt te kunnen doen is ook aanpassing van regelgeving nodig voor waarborging van onder meer privacy.

Koningin Máxima had in Islamabad gesprekken met onder meer internationale ontwikkelingspartners, vertegenwoordigers uit de fintech sector, gouverneur Reza Baqir van de State Bank of Pakistan, Abdul Hafeez Shaikh, adviseur financiën van de minister-president en Usman Mubin, voorzitter van de Nationale Database en Registratie Autoriteit (NADRA). Ook zijn er gesprekken voorzien met president Arif Alvi en minister-president Imran Khan. Koningin Máxima was verder aanwezig bij de lancering van de ‘Micropayments Gateway’. Dit is een initiatief van de centrale bank om de kosten van kleine betalingen te verminderen om het digitale betalingsverkeer te stimuleren, in het bijzonder voor mensen in armoedesituaties, Daarnaast bracht zij een veldbezoek aan een project dat is ontwikkeld binnen het CEO Partnership for Economic Inclusion (CEOP). Het CEOP is een informeel samenwerkingsverband van tien internationale bedrijven uit verschillende sectoren om de toegang tot financiële diensten te verbeteren en het marktpotentieel te vergroten. Zij kwamen in januari 2018 op uitnodiging van Koningin Máxima voor het eerst bijeen tijdens het World Economic Forum in Davos. In Lahore bezocht Koningin Máxima enkele projecten die gericht zijn op digitale financiële diensten die onder meer bijdragen aan de ontwikkeling van ondernemers.Foto's: RVD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten