5 augustus 1939: Geboorte Prinses Irene | De Oranjes

maandag 5 augustus 2019

5 augustus 1939: Geboorte Prinses Irene

Vandaag is het 80 jaar geleden dat Prinses Irene geboren werd.


Foto's: © Prins Bernhard

Enkele maanden oud. 
De tweede dochter van Prinses Juliana en Prins Bernhard werd geboren op Paleis Soestdijk. Niet alleen haar ouders, maar het hele land was blij met de komst van het prinsesje. De oorlog naderde, en Nederland kon wel een opsteker gebruiken. De geboorte van het prinsesje werd dan ook groots gevierd in verschillende plaatsen in Nederland. In Amsterdam was de Dam versierd en dansten er mensen op straat. Op het Malieveld in Den Haag legde het Haags Jongerengezelschap zelfs de eed van trouw af aan de nieuwe prinses.

Vrede
Het prinsesje kreeg de naam Irene, wat ‘vrede’ betekent. Mooier hadden Juliana en Bernhard het in deze onzekere tijd niet kunnen bedenken. Haar volledige naam luidt: Irene Emma Elisabeth. Emma verwees naar haar overgrootmoeder Koningin Emma. Elisabeth was een vernoeming naar haar oudtante Elisabeth van Mecklenburg-Schwerin, groothertogin van Oldenburg. Hoewel Prinses Juliana en Prins Bernhard de naam Irene uitspraken als ‘Ireen’ nam niemand, op Polygoon sprekers na, dit over. In augustus verschenen enkele foto’s van Prinses Irene met haar zus en ouders. Ook later dat jaar vond er nog een fotomoment plaats.


Foto: © J.M. Rousel/RVD

Het prinsesje zou haar eerste jaren echter niet in Nederland doorbrengen. Mei 1940 vertrok het gezin in eerste instantie naar Engeland, waar Irene gedoopt werd in de kapel van Buckingham Palace. Daarna ging Irene met haar moeder en zus naar Canada, en zette ze op 2 augustus 1945 pas voet op Nederlandse bodem.

3 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd en mooie foto's van en mooie prinses

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prinsesje Irene was een erg lief baby'tje, mooie foto's zijn het, na al die jaren nog steeds. Ze heeft inderdaad een toepasselijke naam gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had dus al in 2014 gereageerd, maar toen ik vanmorgen je site openmaakte zag ik dat je deze had bijgewerkt met de 80e verjaardag van prinses Irene. Ik wens De prinses een fijne verjaardag toe samen met haar kinderen en kleinkinderen.

    BeantwoordenVerwijderen