Koninklijk Paar en Prinses van Oranje bezoeken Caribisch deel van het Koninkrijk - I | De Oranjes

zaterdag 28 januari 2023

Koninklijk Paar en Prinses van Oranje bezoeken Caribisch deel van het Koninkrijk - I

Op de eerste dag van het kennismakingsbezoek van Amalia aan de Caribische eilanden werden onder andere de slavenhuisjes Witte Pan en het Cultural Park Mangazine di Rei bezocht op Bonaire. 
Vanochtend plaatselijke tijd ontving de gezaghebber Rijna het gezelschap in zijn ambtswoning waar de lampen blijkbaar nogal laag hangen. Amalia, gekleed in een Natan jurk en gedecoreerd met sieraden van haar moeder, liep meerdere malen tegen een lamp aan. “Ik liep er alweer tegenaan” zei ze lachend tegen de aanwezigen. Misschien was het ‘lamp-incident’ wel het startsein voor een ontspannen dag. Alsof ze het al jaren doet, toonde de prinses zich minstens net zo geïnteresseerd als haar ouders. Na het bezoek aan de woning van de gezaghebber, ging het Koninklijk gezelschap namelijk per bus naar de ‘slavenhutjes’ die symbool staan voor het slavernijverleden van Bonaire.
Vervolgens maakte het Koninklijk gezelschap een rondrit langs de westkust en bezochten ze Nos Zjilea in Cultural Park Mangazine di Rei, waar het cultureel-historisch erfgoed van Bonaire werd getoond. Buurtbewoners vertelden over hun wijken, een familie van vier generaties bakte brood in een oude steenoven. Prinses Amalia mocht meehelpen met het bakken van de broodjes maar verklaarde wel ‘nogal onhandig’ te zijn. Maar de broodjes waren geslaagd. “Speciaal voor de kaaskoppen” ligt er een plak kaas op, grapte de Koning. Hij en zijn vrouw moeten wellicht wel even wennen aan de aandacht die nu vooral naar hun dochter gaat. Shirts met ‘welkom Amalia’, luid gejoel en selfies waren aan de orde van de dag; een tegenstrijdig beeld met de vele beveiligers die vanwege Amalia’s bedreiging in een grotere hoeveelheid aanwezig zijn dan normaal gesproken het geval zou zijn. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje kregen ook nog een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het eiland en tijdens een lunch werd er met inwoners gepraat over actuele thema’s, zoals klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding. Na het proeven van diverse specialiteiten zoals polenta, vlees, vis en cactussaus, werd er gedanst op de muziek van het Leerorkest, waarin kinderen leren muziekinstrumenten te bespelen.
Vanmiddag volgde een bezoek aan de baai van Sorobon waar een windsurfdemonstratie plaatsvindt. Amalia mocht het startsein geven. Bonaire staat bekend om de goede windsurfmogelijkheden en de talenten die het voortbrengt.
Vervolgens spraken het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje met junior rangers van Stichting Nationale Parken Bonaire over natuurbehoud van het kustgebied. Het gaat met name om de mangroves die de kust beschermen. Het gezelschap maakte een boottocht door de baai en het mangrovegebied.
Het bezoek aan Bonaire werd in de avond afgesloten in Kralendijk met een bezoek aan ‘Taste of Bonaire’, een culturele markt met lokale producten, gastronomie en muzikale optredens.
Maandag wordt het bezoek voortgezet op Aruba.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten