Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Duin- en Bollenstreek | De Oranjes

donderdag 7 april 2022

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Duin- en Bollenstreek

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag een bezoek aan de Duin- en Bollenstreek. De streek kenmerkt zich door veelzijdigheid en contrasten, die centraal stonden tijdens het bezoek. 
De Duin- en Bollenstreek ligt in het noorden van de provincie Zuid-Holland en is vooral bekend van de bollenteelt. Er wonen ruim 190.000 mensen verspreid over vijf gemeenten: Lisse, Teylingen, Hillegom, Katwijk en Noordwijk. Het is een streek met contrasten, waar traditionele bedrijven maar ook innovatieve ondernemingen en sectoren zijn. Inwoners zijn trots op de streek en tegelijk gehecht aan het eigen dorp en de gemeenschap daarbinnen. Het landelijke karakter gaat samen met de economische pijlers en iconen met wereldwijde bekendheid, zoals de Keukenhof en het spacecluster. Het Koninklijk Paar werd ontvangen door de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, bij voetbalclub FC Lisse. Maar liefst zeven clubs uit de streek spelen op het hoogste niveau van het amateurvoetbal, nergens anders in Nederland is dat aantal zo hoog. Inwoners van de diverse gemeenten zijn hier trots op en de clubs symboliseren de eigen gemeenschappen binnen de streek. De voorzitters van verschillende voetbalclubs spraken over het identiteitsgevoel van de clubs. Aansluitend vond een gesprek plaats met de vijf burgemeesters over bestuurlijke ontwikkelingen en de samenwerking tussen de gemeenten, bijvoorbeeld op het gebied van regionale economie.
Het bezoek in Teylingen staat in het teken van de bollenteelt. Na een rondleiding bij een telersbedrijf, met onder andere een broeierij en teelt op de velden, vond een gesprek plaats met vertegenwoordigers uit de bollenteelt. De sector is een wereldspeler, maar staat tegelijkertijd voor uitdagingen om haar positie te behouden en te versterken. Binnen het samenwerkingsverband Greenport Duin- en Bollenstreek werken de ondernemers aan modernisering, innovaties en nieuwe verdienmodellen, onder meer door samenwerking met universiteiten.
In Hillegom bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een ondernemer die op een slimme manier de bollenvelden met toerisme verenigt. Zo is een speciaal tulpenveld aangelegd, met een wandelpad en fotogenieke objecten. Toeristen kunnen hier terecht om foto’s te maken, wat voorkomt dat de reguliere tulpenvelden te veel worden belast. Ook de Koning en Koningin poseerden in het bloemenveld.
Het Koninklijk Paar werd in Katwijk ontvangen bij de unieke parkeergarage die is gebouwd onder het duin. Zij spraken daar kort met de voorzitters van de vier Oranjeverenigingen uit de kustplaats. Aansluitend bezochten zij een strandhuisje en vond in een strandpaviljoen een gesprek plaats over toerisme met vertegenwoordigers van de sector uit de hele streek. Samen werken zij aan een sterk toeristisch netwerk. Dit moet ervoor zorgen dat toeristen tijdens hun bezoek meerdere highlights van de streek aandoen: van de kust, de bollenvelden en de Kagerplassen tot ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk en historische steden in de omgeving. In Noordwijk bezocht het Koninklijk Paar de plek waar een Space Campus wordt ontwikkeld. Ze ontmoetten hier startups die werken aan toepassingen van kennis en technologie uit de ruimtevaart in andere sectoren, zoals landbouw, veiligheid en zorg. Tenslotte vond een gesprek plaats met vertegenwoordigers uit het spacecluster, over hoe de ontwikkeling van de campus kan worden gestimuleerd en het cluster zich verder kan versterken.

1 opmerking:

  1. Jammer van het weer, maar verder was en is het een mooi streekbezoek tussen de tulpen.

    BeantwoordenVerwijderen