KONINGSDAG 2022: MAASTRICHT | De Oranjes

woensdag 27 april 2022

KONINGSDAG 2022: MAASTRICHT

Na twee aangepaste Koningsdagen, was er vandaag weer een traditionele viering van de verjaardag van de Koning met veel optredens, spelletjes en vooral veel selfies met het publiek. De wandeling door Maastricht begon op de Sint Servaasbrug en eindigde rond 13.00 op het Vrijthof.
Het Koninklijk gezin vlak voor het vertrek vanuit het Van der Valk hotel in Maastricht
         

Op de Sint Servaasbrug arriveerde rond 11.00 uur de Koninklijke bus met – zoals we dat voor het laatst in 2019 zagen – een flinke afvaardiging van de Koninklijke familie. De sfeer zat er al meteen goed in met een spontaan door het publiek gezongen “Lang zal hij leven”. Na een aantal mensen eerst een hand te hebben gegeven, ging de Koning verder met boksen. “Dat is makkelijker” riep hij terwijl hij de reeks mensen op de brug langsging. Vlak voordat ze in Maastricht arriveerden verscheen er online al een foto van het Koninklijk gezin. Terwijl de oudste twee dochters in een broekpak verschenen, droeg Ariane een donkerblauw jurkje van het merk Sandro (normaal Alexia’s favoriete adres). De broekpakken van Amalia (MaxMara) en Alexia (Tara Jarmon) zijn ook nog eens hónderden euro’s duurder. Gelukkig konden ze voor een leuk tasje terecht in Máxima’s kledingkast. Koningin Máxima zelf was gekleed in een fuchsia jurk van modehuis Natan waarvan het bovenste capegedeelte geregeld in haar gezicht waaide wanneer de wind eronder pakte. Gelukkig stond haar oplettende dochter Amalia achter haar om het snel te corrigeren. Ook de overige prinsessen waren kleurrijk gekleed.

 

Na een officieel welkom door de burgemeester onder het motto ‘Leef Maastricht’ begon de Koninklijke familie aan de rondgang door de stad, waar eerst ook kennisgemaakt werd met andere kernen uit Limburg. Midden op straat was er ook een heuse bar gerealiseerd waar de Koning zijn verjaardag aftrapte met een oranjebitter. Hij nam een klein slokje – de naam ‘Prins Pils’ hoort tot het verleden.

 Bij een optreden van dj's Lucas & Steve danste de Koninklijke familie, met opvallende uitblinker, Prinses Anita, flink mee. Het gezin betrad ook het podium waar Amalia het duo ondersteunde tijdens hun dj-set met de special effects. Ze wist op de goede momenten de oranje slingers en vuurwerk over het publiek en de dansers uit te strooien.





Een andere slinger, een veel zwaardere ‘slinger’ wachtte het gezelschap vervolgens op bij het volgende onderdeel van de route. De Koning en de Prinses van Oranje sloegen een gouden tientje ter ere van dertig jaar Verdrag van Maastricht. Daarbij moest vooral Amalia uitkijken niet door de zware slinger geraakt te worden. 


Langs de route werd uiteraard ook het publiek niet vergeten. De Oranjes zorgen ervoor dat vele van hen een selfie konden maken en er was zelfs ruimte voor een groep demonstranten om de Koning uitgebreid ‘uit te zwaaien’. Vanaf de Graanmarkt ging het Koninklijk gezelschap richting Onze Lieve Vrouweplein. Maar om toegang tot de oude binnenstad te krijgen was een zekere kennis van de specifieke plaatselijke gebruiken nodig en vooral van de unieke plaatselijke taal, het Mestreechs. Via een quiz (de Koninklijke familie ingedeeld in drie groepjes) werd de kennis van het Maastrichtse dialect getest. De groep van Koning Willem-Alexander, Prinses Ariane, Prinses Laurentien en Prinses Aimée won. “Ja gewoon de taal bijhouden hé” aldus Prinses Laurentien met een knipoog naar haar werk.

Een wandeling zonder interview zit er de laatste jaren niet meer in, dus stond het Koninklijk gezin ook deze editie weer tegenover de NOS. Over haar dochters die het huis uit zijn zei Máxima ze enorm te missen. "Amalia is nog steeds een beetje thuis", vervolgt ze. De prinses beslist komende maand wat ze gaat studeren en waar ze dat gaan doen. "Ik hoop volgende maand meer te kunnen zeggen" aldus de Prinses van Oranje. Alexia heeft het in Wales enorm naar haar zin. "Ik ben erg dankbaar voor mijn ouders en voor mijn school", vulde Alexia aan. "Natuurlijk mis ik mijn ouders ook." De jongste prinses, Ariane, is nog wel thuis bij Máxima en Willem-Alexander. "Het is gewoon stiller in huis dan vroeger", vertelt Máxima. Toch heeft de rust ook wel één voordeel. "Ik kan nu wel meer werken", zegt de koningin lachend.


De peilingen over de populariteit van het Koningshuis doen de Koning weinig, maar opbouwende kritiek vindt hij heel belangrijk. "Als je dat niet kunt incasseren eindig je zoals Poetin, een situatie zoals een dictatuur. En dat wil niemand." aldus Koning Willem-Alexander.

Natuurlijk mag bij een Koningsdag in Maastricht ook een concert van André Rieu niet ontbreken. Op de klanken van de Kroningswals (die in 2013 voor de inhuldiging gemaakt werd) kwamen de Oranjes het plein op waar ze zittend aan tafeltjes, meedeinend en met de armen in elkaar gehaakt genoten van de muziek. 


Terwijl ze officieel nu in een schoolbank had moeten zitten, moest Prinses Alexia nu haar handen vrij maken om samen met de mensen van bakkerij Hermans vlaaien te maken. De Koning en zijn overige gezinsleden wandelden na een korte proeverij van verschillende vlaaien en andere hapjes en drankjes verder naar het ‘Carnavals straatje’ waar veel aandacht was voor het Maastrichtse carnaval. SBS 6 had hier een interview met het Koninklijk gezin. Zo vertelde de Koning weer toe te zijn aan een feestje. "Ik denk dat iedereen hier op zit te wachten. Twee jaar lang opgesloten zitten, niet kunnen doen wat je wil en dan in een keer juist de mogelijkheid te hebben om dit in vrijheid en vrede te kunnen doen." Ook de prinsessen kwamen aan het woord: 




In het tweede en laatste deel van de Bredestraat liet Maastricht zien hoe rijk haar verenigingsleven is. Over een lengte van vijftig meter ontmoette de Koninklijke familie een ‘eregalerij van het verenigingsleven’. Een selectie van leden van tientallen uiteenlopende verenigingen zwaaide hen toe. Van voetbalclub tot scouting, van schutterij tot harmonie, van turnvereniging tot toneelvereniging: allemaal in herkenbaar tenue.



Na alle verenigingen gepasseerd te hebben bereikten de Oranjes het Vrijthof waar zich duizenden mensen hadden verzameld voor het grote podium. Op het podium trad Rowwen Hèze op. De Koning betrad samen met zijn familie het podium en nam daar het woord. In zijn dankwoord bedankte hij iedereen voor een ‘onvergetelijke Koningsdag’. Ook schonk hij aandacht aan de coronacrisis, de overstroming in Limburg en de situatie in Oekraïne. "Twee jaar lang heeft dit in het vat gezeten. Wat in het vat zit, is niet verzuurd. Twee lange jaren van individueel coronaleed en collectief chagrijn. Twee lange jaren waarin Limburg keihard geraakt is door de coronacrisis en ook nog een watersnoodramp over zich heen kreeg. Wij zijn intens dankbaar dat we dit in vrede kunnen vieren, in de wetenschap dat een paar honderd kilometer verderop in Oekraïne die arme mensen vrijheid niet gegeven is. Wat jullie hebben laten zien; een Maastricht van bruggen. Bruggen tussen het verleden en de toekomst, tussen inwoners en nieuwkomers. Tussen Europa en Nederland. Leef Mestreech, Maastricht leeft! Dank jullie wel!" Na de woorden van de Koning werd het Wilhelmus gespeeld en uiteraard ook de hit ’t is een kwestie van geduld’ gezongen – een toepasselijke titel op twee jaar wachten..








Foto's: RVD/NOS screenshots


Bekijk hier de volledige tv-uitzending terug:


4 opmerkingen:

  1. Het is alvast een gezellig verslag geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb er niet veel van gezien, daar ik moest werken, maar met jouw gezellig verslag was het net of ik het meemaakte. Mooi foto's zijn er gemaakt. De koningin zag er prachtig uit, evenals Alexia. Broekpak van Amalia, niet mijn smaak, maar het stond haar wel. En volgens mij is ze toch wel afgevallen. De zwarte korte jurk van Ariane vond ik maar niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heerlijk dat je zoveel foto's hebt gepost, ook nog te downloaden, zodat ik ze op heb kunnen slaan en natuurlijk je goede verslag erbij, heel veel dank, groetjes, Elma

    BeantwoordenVerwijderen