Koningin Máxima bij World Economic Forum in Davos | De Oranjes

donderdag 23 januari 2020

Koningin Máxima bij World Economic Forum in Davos

Koningin Máxima bezocht van maandagavond tot en met donderdag het World Economic Forum (WEF) in Davos dat dit jaar 50 jaar bestaat. Zij deed dit in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). 


Het programma in Davos bestond uit het bijwonen van een aantal plenaire sessies. Daarnaast voerde Koningin Máxima bilaterale gesprekken met regeringsvertegenwoordigers van diverse landen en functionarissen van centrale banken uit onder meer Ethiopië, Ghana, Italië, Nigeria en Pakistan en sprak zij met vertegenwoordigers van fintech organisaties en het bedrijfsleven over de stand van zaken van verbetering van toegang tot financiële diensten. Wereldwijd hebben nog altijd 1,7 miljard mensen geen toegang tot basale financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekering, lening, pensioen of digitale betaalmethoden.

Dit belemmert hen in hun economische ontwikkeling. Koningin Máxima woonde maandagavond het 2020 TIME 100 Davos Dinner bij. Aan de hand van het thema Next-Generation World: Shaping the Future bespreken deelnemers hoe hun activiteiten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie volwassenen. Dinsdag hield Koningin Máxima een korte openingstoespraak bij de lunchbijeenkomst Smallholder Finance as Asset Class van het International Trade Initiative (IDH). Woensdagochtend opende Koningin Máxima de workshop Financial Inclusion Beyond the Individual: The Role of MSMEs. Digitale financiële diensten speelden een belangrijke rol in de ontwikkelingsmogelijkheden van het midden- en kleinbedrijf.

Daarnaast had ze woensdag een overleg met het CEO Partnership for Economic Inclusion. Dit informele samenwerkingsverband van tien internationale bedrijven werkt aan projecten die financiële diensten voor hun klanten beter toegankelijk maken en daarnaast ook het marktpotentieel vergroten. De CEO’s van Ant Financial, AXA, Bharti Airtel, Mastercard, PayPal, PepsiCo, Rabobank, Santander Bank, Telenor en Unilever kwamen in januari 2018 op uitnodiging van Koningin Máxima voor het eerst bijeen tijdens het WEF. Vanochtend nam Koningin Máxima deel aan een sessie van het Stewardship Board of the World Economic Forum System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems waar zij sinds 2016 lid van is. Ook was zij bij een werklunch van de Washington Post en Foreign Policy.
Foto's: RVD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten