Stropdas Koning doorgeknipt bij bezoek aan daklozencentrum | De Oranjes

dinsdag 21 januari 2020

Stropdas Koning doorgeknipt bij bezoek aan daklozencentrum

Koning Willem-Alexander bracht vandaag een bezoek aan de dak - en thuislozenopvang in Weert, waar zijn dure oranje stropdas werd afgeknipt.. Met een andere, verkreukelde paarse stropdas, voltooide hij vervolgens zijn bezoek en was hij aansluitend ook te zien in Baarlo en Kessel.


Projectleider Moonen opende het centrum jaren geleden zelf door een stropdas door te knippen en vroeg daarom vandaag op haar laatste werkdag of ze de stropdas van de Koning mocht doorknippen. "De koning twijfelde wel even toen ik het hem vroeg", zegt ze tegen 1Limburg. "Maar ik heb hem wel een nieuwe stropdas gegeven natuurlijk." Ze knipte naar eigen zeggen de das af in plaats van de koning een lintje te laten doorknippen, "want in het zelfregiecentrum doen we alles zelf". "We zagen de Koning wel even heel bedenkelijk kijken, want het was een heel mooie designer stropdas, passend bij zijn kostuum. Ik vroeg me af wat hij zou doen, maar toen zei hij "voor u doe ik dat". Nadat zijn stropdas was afgeknipt kreeg de koning een nieuwe van projectleider Moonen. Aan het eind van het bezoek keek de Koning nog even naar zijn nieuwe stropdas. Niet helemaal zijn smaak, gaf hij toe. Willem-Alexander kreeg verder een rondleiding in het zelfregiecentrum en sprak er met vrijwilligers die er werkzaam zijn. Ook bezocht hij een van de woningen in de nachtopvang, waar hij enkele cliënten ontmoette. De nachtopvang wordt in de wijk verspreid over de gemeente geregeld. Afsluitend was er een bijeenkomst in de huiskamer van het theatercafé. Bij die gelegenheid besprak de koning met bestuurders en landelijke kopstukken de problematiek van wonen, opvang, schuldhulpverlening en de regionale samenwerking van gemeenten.

Vanmiddag was er nog een werkbezoek aan de gemeente Peel en Maas. Bij het bezoek stonden verschillende burgerinitiatieven centraal, die tekenend zijn voor de samenwerking tussen inwoners en gemeente. Onder de noemer ‘zelfsturing’ geeft Peel en Maas al twintig jaar vorm aan gemeenschapsontwikkeling. De Koning bracht eerst een bezoek aan De Engelbewaarder in Baarlo. Dit multifunctioneel centrum is één van de tien lokale ‘dorpsontmoetingen’ binnen de gemeente Peel en Maas. Het centrum drijft op vrijwilligers en herbergt activiteiten zoals dagbesteding voor ouderen, voorleesdagen, samen eten en diverse cursussen. Koning Willem-Alexander ging met de vrijwilligers en met vertegenwoordigers van de gemeente in gesprek over hun samenwerking en de rol van De Engelbewaarder in de gemeenschap. Vervolgens bezocht de Koning Kasteel De Keverberg in Kessel, dat bijna vijf jaar geleden na een grote restauratie werd heropend. De herbouw van het Kasteel kon rekenen op brede maatschappelijke steun en inzet: op uiteenlopende manieren zijn inwoners, bedrijfsleven, de gemeente Peel en Maas en de provincie Limburg betrokken geweest om de herbouw mogelijk te maken. Koning Willem-Alexander sprak met mensen die een rol hebben gespeeld en nog steeds spelen bij de herbestemming van het Kasteel, dat nu vooral wordt gebruikt als evenementenlocatie en een belangrijke functie vervult in de lokale gemeenschap. Ook schuiven vertegenwoordigers van burgerinitiatieven uit andere dorpen aan om te spreken over hun projecten en de betrokkenheid daarbij van de gemeente. De gemeente Peel en Maas heeft ruim 43.000 inwoners en bestaat uit elf dorpen. De gemeente kent burgerinitiatieven op allerlei terreinen. Onder de noemer zelfsturing geeft het gemeentebestuur samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven vorm aan burgerparticipatie, waarbij de gemeente steeds meer een faciliterende rol inneemt en ruimte geeft aan inwoners om sociale projecten uit te voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten