Koningspaar neemt deel aan NLdoet op Zorgboerderij Op Aarde | De Oranjes

zaterdag 12 maart 2022

Koningspaar neemt deel aan NLdoet op Zorgboerderij Op Aarde

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben vanochtend op Zorgboerderij Op Aarde in Brielle deelgenomen aan NLdoet van het Oranje Fonds.
Multifunctionele boerderij Op Aarde is een boerenbedrijf gecombineerd met zorg en zingeving en wil een ontmoetingsplek zijn voor iedereen. Naast het produceren en de verkoop van voedsel biedt Op Aarde ook zaalverhuur en activiteiten rond zingeving. Daarnaast is er sinds 2012 Zorgboerderij Op Aarde. Hier kunnen thuiswonende ouderen met beginnende dementie terecht voor dagbesteding. De dagbesteding ontlast de mantelzorgers en zorgt dat de deelnemers langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De ouderen werken mee in en om de boerderij: ze verzorgen de dieren, doen klusjes in de werkplaats, houden de moestuin bij en helpen met koken. De gekwalificeerde zorg is in handen van de zorginstelling Catharina, thuis op Voorne. Het team van de zorgboerderij wordt ondersteund door 25 vrijwilligers. Zorgboerderij Op Aarde doet voor de tiende keer mee met NLdoet. Tijdens deze voorjaarsschoonmaak hielpen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en diverse vrijwilligers met het snoeien van de perenbomen, het schoonmaken van de tuinmeubelen, het uitmesten van de dierenverblijven en het poetsen van de binnenruimtes van de zorgboerderij.
Tijdens het snoeien van de bomen kon Willem-Alexander zich helemaal "uitleven", zo zei hij. De Koning wilde graag even een momentje alleen met zijn medesnoeiers, waarop hij de pers vroeg te vertrekken. Ondertussen was Máxima begonnen met het schuren van tuinbankjes. Daar vertelde ze enorm uit te kijken naar het lekkere weer en buiten zijn. "Het was gisteren bijna mogelijk", zei ze. "Het was best heftig", aldus Máxima, die een grote geiten- en schapenstal had staan uitmesten met een groep vrijwilligers. Tijdens die klus noemde de Koningin het al een work-out. "Het meeste deden de vrouwen, hè", constateerde ze.
Ieder jaar beseffen Willem-Alexander en Máxima door NLdoet het belang van vrijwilligers weer. "Nederland kan niet zonder vrijwilligers, Nederland valt stil zonder vrijwilligers", aldus de Koning, die ook kort terugblikte op hun bezoek aan vluchtelingenopvang Harskamp afgelopen week. "Dat zagen we ook afgelopen donderdag in Harskamp, hoeveel vrijwilligers betekenen in de opvang van Oekraïners." Willem-Alexander vond zelf het perenbomen snoeien het leukste om te doen. "Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je gewoon vaak meerdere mensen bij elkaar hebt die dat niet dagelijks doen, maar wel onder leiding van mensen die weten hoe het moet. Het is gezellig, leuk, dat je met elkaar dingen doet die je niet elke dag doet." 

Prinses Beatrix ging gisteren aan de slag op kinderboerderij De Schaapskooi te Bilthoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten