Willem-Alexander in 1975 | De Oranjes

dinsdag 1 december 2020

Willem-Alexander in 1975

In 1975 kreeg Prins Willem-Alexander voor zijn achtste verjaardag een muzikale aubade, was hij aanwezig bij het huwelijk van zijn tante Christina en stond de zomer vooral in het teken van zeilen met de Groene Draeck. Wat het Koninklijke leven minder leuk maakt is het moeten missen van ouders als ze op reis gaan.. zoals in november naar Suriname. Maar in december kwam alles weer goed toen de complete familie weer kerst kon vieren op Paleis Soestdijk. 
Foto: Prins Claus


Voor zijn achtste verjaardag werd Prins Willem-Alexander getrakteerd op een muzikale felicitatie bij Kasteel Drakensteyn. De aubade had voor hem nog een verrassing in petto: hij mocht ook een trompet uitproberen. 


De prins had al wel ervaring met blaasinstrumenten want eerder op de dag verschenen al foto's, gemaakt door Prins Claus, van Prins Willem-Alexander met een blokfuit en voetballend in de tuin. De drumband was net iets te hard. Willem-Alexander liet dat blijken door zijn vingers in z'n oren te steken om het geluid iets te dempen. 


Een aantal dagen later was de prins opnieuw te zien, bij het jaarlijkse defilé op de verjaardag van zijn oma - tevens Koninginnedag. Na het defilé konden Willem-Alexander, zijn broertjes en neefjes hun hart ophalen aan de vele speeltoestellen die stonden opgesteld in de voortuin van Paleis Soestdijk. De glijbaan en een grote trampoline waren favoriet, maar ook een geitje kon op aandacht van de prins rekenen.  

                                                                         Foto's: Rob Mieremet/Nationaal Archief

Op 28 juni trad tante Christina in het huwelijk met haar verloofde Jorge Guillermo. Ook de prinsjes waren erbij. Tijdens de huwelijksvoltrekking in de Domkerk in Utrecht zaten de prinsen Willem-Alexander, Friso en Constantijn voorin op een bank. Tijdens de televisie-uitzending was te zien dat het moeilijk was voor de prinsjes om zich te concentreren op de plechtigheid; Willem-Alexander kon een geeuw niet onderdrukken. Ondanks dat Rocco dei Draconi in Toscane dit jaar in het bezit kwam van Prinses Beatrix, vond de zomervakantie, of in ieder geval de bijbehorende fotosessie, gewoon plaats op 20 juli in Porto Ercole. De prinsjes waren gekleed in een identiek shirt en omdat ook neefje Carlos deel uitmaakte van de fotosessie met het gezin met ook hetzelfde shirt, leek het gezin van Beatrix en Claus ineens uit vier zonen te bestaan. 
Foto: Jaap Herschel/Nationaal Archief

Behalve het water van de Tyrreense zee, was Prins Willem-Alexander in de zomer van '75 ook veel op Nederlands water te vinden. Zo was het gezin op de Groene Draeck present bij het admiraalzeilen op het Sneekermeer en bezochten ze in augustus Sail Amsterdam. Willem-Alexander droeg een toepasselijk shirt met de Amerigo Vespucci - Italiaans driemast volschip uit 1931. 
Foto: Bert Verhoeff/Nationaal Archief

Later, in het najaar, werd er ook nog een uitgebreide fotosessie georganiseerd in de tuin van Kasteel Drakensteyn. Het leverde erg leuke foto's op van het gezin op de tandem, vissend bij de vijver, poserend in het gras en op de brug. Bij het inzoomen op de foto's is te zien dat Prins Willem-Alexander stickers op zijn broekriem verzamelde.                                                                               Foto's: RVD

Hoewel het op foto's lijkt dat het gezin vaak samen is, was dat in werkelijkheid natuurlijk wel anders met ouders die deel uitmaken van het Nederlandse Koningshuis. Vooral als er weer een reis op de agenda stond, moest Willem-Alexander zijn ouders vaak missen. Op 23 november vertrokken Prinses Beatrix en Prins Claus naar Suriname. De prinsjes waren meegekomen naar Schiphol om afscheid te nemen van hun ouders. Ze mochten zelfs nog even mee het vliegtuig in.
Foto: Hans Peters/Nationaal Archief

En zoals ieder jaar werd ook 1975 afgesloten met de kerstviering op Paleis Soestdijk met Willem-Alexander op de eerste rij:
Foto: Jaap Herschel/Nationaal Archief


1 opmerking:

  1. Wat een geweldige leuke verassing vanmorgen, toen ik jouw site opende. Ik heb slecht geslapen vannacht, maar dit maakt mijn dag weer goed.
    50 jaar geleden alweer, maar de beelden blijven mooi. Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen