Oranje nieuws-12 juli 2007 | De Oranjes

donderdag 12 juli 2007

Oranje nieuws-12 juli 2007

Afscheid van ‘De gelukkige Olifant’-l'Elefante Felice
De Italiaanse villa van prins Bernhard 'L'Elefante Felice' - de Gelukkige Olifant - in Porto Ercole is vrijwel zeker verkocht. Het ooit zo geliefde optrekje van de Oranjes direct aan de Middellandse Zee heeft anderhalf jaar op de markt gestaan.
2007wk13_villa_prins_bernhard_1 Dat is welkom nieuws voor de erfgenamen, waartoe ook de twee buitenechtelijke kinderen van Bernhard behoren. Alicia en Alexia hebben hier vaak vakanties doorgebracht en zijn er ook voorgesteld aan hun halfzusters. Uit onderzoek in het Italiaanse kadaster blijkt dat alle zusjes in gelijke mate eigenaar zijn van de villa. Een regeling zoals onlangs in Nederland werd getroffen, waarbij Alicia en Alexia in ruil voor geld afstand deden van hun erfdeel, heeft hier niet plaatsgevonden, zo blijkt uit een notarieel onderzoek.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat technisch gezien de villa nog niet is verkocht. Maar alle betrokkenen hebben geen twijfel. De man die het moet weten, Fabrizio Alessandrini, de eigenaar van het kantoor Broker in Rome, verkeert in een jubelstemming."Het kan heel erg goed", antwoordt hij lachend op de vraag of de kogel eindelijk door de kerk is. Hij verwacht dat de afwikkeling nog een dag of tien zal duren, waarna l'Elefante Felice definitief iemand anders zal toehoren. Een einde aan een tijdperk voor de Oranjes, maar ook voor het plaatsje Porto Ercole.
(Bron: BNdestem, foto: Hollandcourier)


Kleine portretten op koninklijke website
Het Koninklijk Huisarchief heeft donderdag een kleine expositie geopend op de website van het Koninklijk Huis. Te zien zijn 21 portretminiaturen van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.
Foto004470 Deze bestaat in totaal uit 700 exemplaren. Sommige portretten zijn amper groter dan een centimeter. De miniatuurschilderkunst raakte in de zestiende eeuw vooral in Frankrijk en Engeland in zwang. Adellijke lieden gaven elkaar portretten cadeau.
Meerdere leden van het Huis Oranje-Nassau hebben portretminiaturen verzameld, onder wie koningin Sophie en haar zoon Alexander. De Oranje-collectie werd ook in de afgelopen eeuw nog uitgebreid, onder meer met portretten van koningin Juliana en, ter gelegenheid van haar zilveren jubileum, van al haar kleinkinderen.
(Bron: Nu.nl)
Neem eens een kijkje op koninklijkhuis.nl!

3 opmerkingen: