15 december 1965: Koningin Juliana opent Zeelandbrug | De Oranjes

dinsdag 15 december 2015

15 december 1965: Koningin Juliana opent Zeelandbrug

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Koningin Juliana de Zeelandbrug bij Colijnsplaat officieel opende. 
Foto: Eric Koch/AnefoZo'n twee jaar (tussen 1963 en 1965) werd er gebouwd aan de brug, die eerst - anderhalf jaar lang - Oosterscheldebrug heette. De brug bestaat uit 54 pijlers met daartussen 52 overspanningen van 95 meter en een beweegbaar gedeelte van veertig meter. Bij oplevering was de brug de langste van Europa. Op 15 december 1965 stapte Koningin Juliana halverwege de brug uit de auto, nadat ze bij Colijnsplaat een rijksdaalder tolgeld had betaald. Dik aangekleed en met laarzen aan, passeerde ze lopend de afsluitboom bij het beweegbaar gedeelte, waarna ze de trap naar het brugwachtershuisje beklom. Hier vond de officiële opening plaats.
Foto: Eric Koch/Anefo

Door een druk op de knop sloot het beweegbaar gedeelte zich en was de verbinding tussen de eilanden een feit.
Foto: Nationaal Archief

Daarna wandelde de Koningin, vergezeld van onder andere de commissaris van de Koningin en andere hoogwaardigheidsbekleders richting Zierikzee.
Foto: Eric Koch/Anefo

Foto: Joop van Bilsen/Anefo

Juliana stopte tijdens de wandeling regelmatig bij de brugleuning om naar de boten op de Oosterschelde te kijken. De veerboot die naar haar oma was vernoemd, Koningin Emma, was in ieder geval niet meer in beeld. Een dag voor de opening voer de boot voor het laatst tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Dat was met de komst van de brug niet meer nodig.

De Zeelandbrug anno 2015: (zelf gefotografeerd vanuit Colijnsplaat)Foto's: Vivian Kramer

2 opmerkingen: