De Oranjes in 1990 - II | De Oranjes

dinsdag 14 juli 2015

De Oranjes in 1990 - II

Tussen april en juni 1990 was er vooral veel aandacht voor de oorlog, dat toen precies 45 jaar geleden was. Koninginnedag werd dit jaar gevierd in Loppersum en Haren, en de Finse president kwam op staatsbezoek. 
Foto:© Thuring/RVD


Herinneringscentrum
De in 1986 opgerichte stichting Nationaal Monument Kamp Vught zorgde ervoor dat er op een klein gedeelte van het voormalige kampterrein een Nationaal Monument kon worden gerealiseerd. Koningin Beatrix kwam het herinneringscentrum op 18 april 1990 openen. Twaalf jaar later, in 2002, zou Prins Bernhard ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan komen om een nieuw gebouwd centrum op het terrein te openen. Prins Bernhard was uiteraard ook actief in de jaren '90. Op 24 april 1990 nam hij op het Binnenhof de ceremoniële inspectie af van Ridders en Vaandels van de Militaire Willemsorde, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van deze onderscheiding.

Koninginnedag
30 april werd natuurlijk weer Koninginnedag gevierd. Voor de 9e keer ging Beatrix met haar familie op pad. Dit keer werden het Groningse Loppersum en Haren bezocht. In Loppersum leefden de prinsen zich uit op de 'Kop van Jut'. Deze attractie ontstond in het einde van de negentiende eeuw. Het toestel bestaat uit een hefboom waarvan het uiteinde door een sterke veer omhoog wordt gehouden. Door er met een hamer op te slaan, wordt de veer ingedrukt en komt het andere uiteinde van de hefboom omhoog. Daarop ligt een gewichtje dat omhoog wordt geschoten en langs een rail omhoog glijdt. Slaat men hard genoeg, dan komt het gewichtje tot bovenaan en slaat het tegen een bel aan. Verder is er in Loppersum, net als in Haren, veel aandacht voor Groningse stamboekpaarden. Prof.mr. Pieter van Vollenhoven is één van de leden van de Koninklijke familie die meedoet aan een volksdans, terwijl Prins Claus ondertussen de activiteiten bekijkt van de scouting. Rond 12 uur arriveerde de Koninklijke familie op het station van Haren, waarvandaan ze met verschillende koetsen naar het centrum werden vervoerd. In het centrum was er veel aandacht voor de verschillende activiteiten. Tot slot sprak de Koningin een dankwoord uit vanaf het balkon van het gemeentehuis. Twee dagen later stapten Koningin Beatrix en Prins Claus in het vliegtuig richting Hannover. Hier opende de Koningin het Nederlandse paviljoen op de Hannover Messe - één van de grootste industriebeurzen.

Veel aandacht voor de oorlog
Terugkerende onderdelen zijn natuurlijk 4 en mei. Op dodenherdenking wandelde Koningin Beatrix, met naast haar Prins Claus en gevolgd door de drie zonen richting het monument op de Dam in Amsterdam. Kort voor acht uur plaatste ze met Claus een krans bij het monument. Vervolgens werden er twee minuten stilte in acht genomen.



5 mei is voor het eerst dit jaar een Nationale Feestdag die jaarlijks wordt gevierd, ook al is het natuurlijk nog niet voor iederéén een vrije dag. Bijvoorbeeld voor Prins Bernhard, die in Wageningen het defilé afnam voor het Wageningse hotel 'De Wereld' waar 45 jaar geleden de capitulatie plaatsvond. Een dag later, op 6 mei, namen Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven het Nationaal Defilé af in hun woonplaats Apeldoorn. Zo'n 3.000 veteranen kwamen langs, wandelend en rijdend in jeeps. Van Vollenhoven kreeg daardoor ook wel zin om een ritje in een jeep te rijden, met Margriet naast hem. Op 13 mei was er opnieuw aandacht voor de oorlog. Prinses Juliana legde in Kapelle een krans bij het monument voor Franse gevallenen tijdens de herdenking van Franse oorlogsslachtoffers in Nederland.

President Finland en Nelson Mandela op bezoek
Het eerste inkomende staatsbezoek in 1990 was dat van President Koivisto van Finland. Samen met zijn vrouw bezocht hij ons land van 15 t/m 17 mei. Koningin Beatrix verwelkomde hen op Schiphol, waar ook de inspectie van de erewacht plaatsvond. Ook de Prins van Oranje had bij regelmaat (want hij studeerde nog) publieke activiteiten. Als beschermheer van de KNWV, bezocht hij op 22 mei de Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging 'De Hoop'. Op 6 juni, een dag nadat de toekomstige 'RoyalfanVivian' werd geboren, woonde Prins Bernhard de jaarlijkse zomerdag bij van Bruynzeel BV in Bergen op Zoom. Ter gelegenheid van het WK voetbal ontving de prins een doosje met feloranje Bruynzeel potloden, die hij vast aan één van zijn kleinkinderen kwijt kon. Tien dagen later was er hoog bezoek uit Zuid Afrika. Nelson Mandela bracht een bezoek aan Koningin Beatrix en Prins Claus op Paleis Huis ten Bosch. Hij was toen slechts enkele maanden bevrijd na 27 jaar gevangenschap. Mandela werd later die dag luid toegejuicht toen hij met zijn vrouw op het balkon van de Amsterdamse Stadsschouwburg verscheen.

Lang streekbezoek
Voordat ze vakantie kon vieren had Koningin Beatrix eind juni nog enkele activiteiten op de agenda staan. Zo reikte ze op 22 juni de eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje uit aan Alexandra, een danseres. Ze ontving de onderscheiding voor haar optreden tijdens onder andere buitenlandse staatsbezoeken van de Koningin. Enkele dagen later, op 26 juni, bracht de Koningin een acht uur durend streekbezoek aan het oosten van Noord-Brabant. De Koningin begon haar bezoek in Eindhoven en eindigde het op het provinciehuis in Den Bosch. Één van de onderdelen was het openen van het Boerenbondmuseum in Gemert.

4 opmerkingen:

  1. Mooi verslagje en heel erg leuk om alles weer terug te lezen, want jij doet dat op een hele en mooie aparte manier, waar ik niet aan kan tippen. Mijn complimenten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bedankt en ik denk daar komen nog een paar jaartjes aan berichtjes??

    BeantwoordenVerwijderen