Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Groningse en Drentse Veenkoloniën  | De Oranjes

dinsdag 17 februari 2015

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Groningse en Drentse Veenkoloniën 

Drie jaar geleden veranderde het leven van Koning Willem-Alexander toen hij te horen kreeg dat zijn broer Friso slachtoffer was geworden van een lawine en er ernstig aan toe was. Veel tijd om daar vandaag bij stil te staan had hij niet. Samen met Koningin Máxima bracht de Koning een streekbezoek aan de Groningse en Drentse Veenkoloniën. 




'Máxima help!'
Tijdens het derde streekbezoek van het Koninklijk paar stonden de sociale en economische ontwikkelingen in het gebied centraal. Rond tien uur arriveerden de Koning en Koningin in Veendam waar het streekbezoek begon met een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum. Het was opvallend druk op het plein van het museum, terwijl het streekbezoek zich toch vooral binnen zou afspelen.

Een van de aanwezigen in het publiek maakte van de gelegenheid gebruik om met een papier te zwaaien waar op stond geschreven: "Máxima help, geen molens op 500 meter in Meeden'. Dat deze 'hulpvraag' niet weggewuifd werd, bleek later in Drenthe. De Koning en Koningin gingen daar in gesprek over de windmolens. Maar eerst besteedden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aandacht aan de tentoonstelling over de historie van het Veenkoloniaal gebied. Sinds de 15e eeuw is het veen afgegraven en ontstond het karakteristieke vlakke land, met rechte kanalen. In de loop van de 19e eeuw kwam de aardappelverwerkende industrie op. Rond 1850 was er een bloeiperiode van de Veenkoloniale zeevaart. Schilders als Vincent van Gogh lieten zich inspireren door het gebied. De naam 'Veendam' is dus ook niet zomaar uit de lucht gegrepen.


Gesprekken met boeren
In cultuurcentrum vanBeresteyn, grenzend aan het museum, spraken de Koning en Koningin met onder anderen medewerkers van AVEBE, onderzoekers en jonge boeren uit de regio over vier belangrijke onderdelen van het Innovatieprogramma Veenkoloniën. Dit zijn; Solanic, ‘PlantValue’, ‘Voldoende water, vitale bodem’ en het ‘Praktijknetwerk jonge boeren’. Tot slot spraken ze ook met een aantal jonge boeren over hun toekomstvisie. Zij volgen nog een opleiding aan de landbouwhogescholen AOC Terra en het Van Hall Larenstein en zijn van plan om het agrarisch (familie) bedrijf over te nemen. Om 11.10 uur reisden Willem-Alexander en Máxima weer verder. In Stadskanaal werden ze ontvangen bij het Sociale Werkvoorzieningsbedrijf Wedeka. Dit bedrijf werkt met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het doel is om hen te begeleiden naar een baan in het reguliere bedrijfsleven door het geven van trainingen, cursussen en bemiddeling. De medewerkers hadden het druk met doosjes inpakken, dus was het voor de Koning en Koningin wel lastig een gesprek met hen aan te kunnen knopen. Koningin Máxima besloot om die reden een handje mee te helpen.

Windmolens. Ja/Nee.
Aansluitend werd het streekbezoek voortgezet in de provincie Drenthe. Tot ergernis van de Groningers, want die hadden toch graag nog gezien dat het Koninklijk paar ook aandacht had besteed aan de gaswinning. In de Drentse Veenkoloniën gingen de Koning en Koningin wél in gesprek over de windmolens waar ook veel tegenstand tegen is. De windmolens zijn nog geen realiteit, maar staan wel op de planning om gebouwd te worden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken met voor - en tegenstanders van het project.


Kleuters in het hoger beroepsonderwijs
In Emmen bezochten ze tot slot de Stenden Hogeschool. Ze kregen daar een toelichting op de rol van het hoger beroepsonderwijs in de sociaal-economische ontwikkeling van Oost-Drenthe. Er waren ook leerlingen van een basisschool aanwezig. Die kregen speciaal vandaag les van pabo-studenten over de technische activiteiten. Zo hopen ze nu al bij de jonge kleuters interesse voor techniek te kweken. Dat de Koning en Koningin langskwamen was voor hen natuurlijk de kroon op de bijzondere proefjesdag. Gelukkig was er ook een zandbak aanwezig. Trots presenteerden de kleuters hun zandbaksels aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

8 opmerkingen:

  1. Mooie foto's, maar vooral weer een mooie Koninklijke verslaggeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En inderdaad al weer 3 jaar geleden dat prins Johan Friso bedolven raakte onder een lawine met alle gevolgen van dien. wat gaat de tijd toch snel. Sterkte op deze moeilijke dag, alhoewel deze nu al weer voorbij is; de pijn blijft voor altijd. Sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Had gisteren geen tijd (en energie) meer om het verslag te maken. Vandaar vandaag pas.

      Verwijderen
  3. Geeft toch niets ; het staat er nu toch ook mooi op, daar is het verslagje niet minder om. en ik verheug me op de fotosessie van volgende week.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Werken is ook een goed middel, om nare gedachten even in de achtergrond te zetten, want het helpt ook niet altijd, dat je bij iedere gelegenheit er aan herinnert wordt.

    Maar ik vindt het leuker gaat de koning alleen op pad - komt hij veel beter over, dan achter zijn vrouw aan te lopen en hier en daar een grappige opmerking te maken.....vergelijk maar met de opening van Rembrandt in het rijksmuseum

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zal niet snel gebeuren :) De streek - en staatsbezoeken doen ze altijd samen.

      Verwijderen
  5. Ik vind dat maxima er weer prachtig uit ziet. Mooie kleur combinatie. alleen de schoenen niet, te plomp. Maar ik denk dat ze lekker zitten want ze zullen wel veel hebben moeten lopen en staan.

    BeantwoordenVerwijderen