Staatsbezoek aan Polen – II | De Oranjes

woensdag 25 juni 2014

Staatsbezoek aan Polen – II

De tweede, en ook meteen laatste dag van het staatsbezoek, stond in het teken van de economische samenwerking tussen Nederland en Polen. 

Om in WK sferen te blijven betrad het Koninklijk paar vanochtend een voetbalstadion. Er vond echter geen voetbalwedstrijd, maar een Business seminar ‘solutions for a common future’ plaats. De Koning hield een toespraak waarin hij zei dat het een grote prestatie is om gestage groei te realiseren in een tijd waarin veel landen in Europa ernstig lijden onder de economische crisis. “Daarnaast is Polen er ook in geslaagd om een aantal belangrijke economische hervormingen door te voeren. Natuurlijk: er moet nog veel gebeuren. Maar er is heel veel goeds bereikt. Dat wordt in Nederland met respect en ook enige bewondering gezien. “


”…”Bijzonder is dat het Nederlandse bedrijfsleven zich hier in Polen voor de laatste maal manifesteert onder aanvoering van Bernard Wientjes, President of the Confederation of Netherlands Industry & Employers. Hij neemt na negen jaar afscheid. Meneer Wientjes: dank U wel voor alles wat U voor het Nederlandse bedrijfsleven heeft betekend. Ik ben ervan overtuigd dat Polen en Nederland elkaar als innoverende naties sterker kunnen maken. Er staan immers dezelfde belangen op het spel. We staan beide voor de uitdaging onze economie efficiënter te maken en om de productiviteit verder te verhogen. Dat is een noodzaak om te kunnen blijven concurreren op de wereldmarkt. Innovatie is ons belangrijkste wapen, maar dan moeten we dat wapen wel gebruiken. “ zo zei de Koning die aan zijn natte haren te zien nog maar kort daarvoor gedoucht had. Koningin Máxima droeg in tegenstelling tot gisteren geen grote hoed, maar een apart ‘hoofddeksel’. Het heeft iets weg van een antenne en komt naar verluidt weer van de hand van Fabienne Delvigne, die blijkbaar in een opmerkelijk creatieve bui was. Voor het Valentino jurkje dat de Koningin droeg was het het tweede staatsbezoek. Het mocht ook al eens mee naar Duitsland. Gecombineerd met de ‘antenne’ zag de Koningin er in ieder geval weer bijzonder uit en dan zou je als mens bijna vergeten waar het nou eigenlijk om draait. Hét staatsbezoek.


Na de toespraak van de Koning en een deel van het seminar bijgewoond te hebben kreeg het Koninklijk paar een rondleiding langs bedrijfspaviljoens. Aansluitend schoven ze aan bij een CEO-rondetafel-bijeenkomst over samenwerking tussen het Poolse en Nederlandse bedrijfsleven. In de residentie van de Nederlandse Ambassadeur ontvingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima rond 11 uur achter gesloten deuren de Nederlandse gemeenschap. Tegen 13.00 uur verschenen ze weer in het Lazienski Park waar ze in het Stanislaw Augustus Theater een contraprestatie aan de Poolse president aanboden. Deze traditie, een initiatief van Koningin Beatrix blijft dus in het programmaonderdeel van een staatsbezoek. Het Koninklijk paar had het pianoduo Lucas en Arthur Jussen gevraagd een concert te geven, wat ze maar al te graag deden. Vervolgens werd er geluncht, maar omdat het wederom een netwerklunch betrof is het gevaar groot dat er zo goed als niets genuttigd is.

De lunch vond overigens plaats in het Royal Lazienki Museum, dat – zoals de naam al doet vermoeden – ook aan het Lazienski Park grenst. In dit park wachtte een grote menigte pers het paar op om hen enkele vragen te stellen. Voor het eerst mocht dat ook gefilmd worden, iets wat we bij Beatrix nooit zagen. Journalisten zouden geen journalisten zijn als ze alleen maar vragen zouden stellen over het staatsbezoek, waar het persgesprek éigenlijk voor bestemd is. Voor hen interessantere zaken (zoals de Griekse villa, en het WK voetbal) passeerden de revue.

De Koning liet de kwestie van de Griekse villa over aan het kabinet. Daar zijn immers ook de vragen gesteld, zo merkte hij terecht op. Na alle (zeik) vragen van de pers, vertrok het Koninklijk paar per trein naar Poznań. Aanvankelijk stond in het RVD programma dat ze met het vliegtuig zouden gaan, maar de Koning en Koningin wilden toch graag met eigen ogen de spoorverbinding (die uiteindelijk naar de Haven van Rotterdam leidt) zien. Het succesvolle voorbeeld van intermodale vervoersoplossingen werd twee jaar geleden gerealiseerd.

In het Nationaal Museum van Poznań spraken de Koning en Koningin tot slot met vertegenwoordigers van de Nederlandse en Poolse transportsector. Aansluitend maakten ze een wandeling over de ondernemersmarkt op het terrein van Agri & Food, tuinbouw en water. Met een receptie eindigde het eerste staatsbezoek en inmiddels zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ook al weer thuis, waar ze morgen de verjaardag van Prinses Alexia zullen vieren.

6 opmerkingen:

  1. Leuk dat ze dit jurkje weer aan heeft, alleen die 'antenne' op haar hoofd vind ik niets, het is het net niet. Dan iets meer 'sprieten'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nothing about Poznań? I'm disappointed...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had toch vermeld dat het verslag nog aangevuld zou worden? Dat is inmiddels gebeurd.

      Verwijderen
    2. Thanks. It's possible i didn't notice information about continuation of description. I read your notes with google translator. Sometimes it's hard to understand, but for me it's still better than tekst in dutch ;)

      Verwijderen
    3. Fijn dat er een Google vertaler is ja, voor de Engelstalige bezoekers, zoals jij!

      Verwijderen
  3. Fantastisch verslag heb je er weer van gemaakt met alle onderdelen erin van het staatsbezoek. Ook de foto's van Getti zijn erg mooi

    BeantwoordenVerwijderen