Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - IV | De Oranjes

zaterdag 16 november 2013

Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - IV


Ook op het vierde Caribische eiland, Bonaire, werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima enthousiast verwelkomd. Aandacht was er ook voor de minder enthousiaste mensen – demonstranten. De Koning stapte zelfs spontaan uit de bus om met hen te praten.

Rond 10 uur werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verwelkomd op het Flamingo vliegveld van Bonaire waar het volkslied gespeeld werd. Zo’n twintig minuten later werd een uitgebreid bezoek gebracht aan het Wilhelminaplein van Kralendijk (de hoofdstad van Bonaire). Het Koninklijk paar was getuige van de finish van de hardlopers van de Special Olympics, en kregen een rondleiding langs allerlei sportdemonstraties zoals: schaken, volleybal, judo en karate. Verder woonden ze de officiële start bij van de campagne “hoben sa bo peso adekua” (jongeren weet je geschikte gewicht). Het was erg warm op het plein dus dronken de Koning en Koningin geregeld glaasjes water en sinaasappelsap terwijl ze richting de pier liepen. Op de Chicú Mercelina pier ontmoette het paar de wereldkampioen freestyle windsurfing Kiri Those en jeugdkampioen Amado Vreeswijk. Het tweetal gaf het Koninklijk paar uitleg bij demonstraties op het water. Om die demonstraties (van windsurfen tot zeilen) goed te kunnen zien was een plaats op de kademuur aanbevolen. Hoewel de Koning er zonder enkele moeite opstapte, was dat voor zijn vrouw wat moeilijker met haar hakjes. Gelukkig merkte de meegereisde Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, de aarzeling van de Koningin op. Hij besloot haar een handje te helpen. Na het bewonderen van de demonstraties, het vasthouden van een leguaan en een kennismaking met de plaatselijke voedselbank werden er tot slot twee beschermde onderwatergebieden naar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vernoemd.



Tegen de middag werd SVPCN bezocht, een stichting die professionele hulp biedt aan mensen met verslavingsproblemen, psychiatrische stoornissen of ernstige psychische problemen. Ook regelen ze in overleg met andere organisaties nazorg, begeleiding en opvang voor zowel de patiënten als hun familie en vrienden. Het Koninklijk paar maakte een wandeling langs diverse kraampjes op het buitenterrein van de stichting waar verslaafde mensen hun verhaal deden. De pers werd bewust op afstand gehouden, maar werd even later weer teruggeroepen om de opening van het nieuwe gebouw door de Koning te registreren. ‘Stop hier’ moet de Koning geroepen hebben op weg van de lunch met de gezaghebber en rijksvertegenwoordiger in Kralendijk naar Rincon.

Halverwege de rit zag hij vanuit de bus demonstranten langs de kant staan. Samen met zijn vrouw stapte hij uit en liep op het groepje mensen die door de spontane actie van de Koning uit hun dak gingen. “Ik kom met jullie praten” zei hij. “Wij zullen goed naar u luisteren, dat hebben we beloofd” voegde de Koning eraan toe. Willem-Alexander hield zich daarmee aan zijn woord van twee jaar geleden toen hij hier nog als prins op bezoek was en deze belofte al uitsprak. Na zo’n twintig minuten liep het Koninklijk paar weer naar de bus en maakte de Koning met de demonstranten de afspraak hun problemen in de gaten te houden en er bij een volgend bezoek op terug te zullen komen. De mensen zijn vooral ontevreden dat zij als bijzondere gemeente van Nederland afhankelijk zijn. Den Haag regelt namelijk veel bestuurlijke zaken, waar de bevolking het niet altijd mee eens is. In Rincon werd vervolgens dagopvang ‘Cocari’ bezocht. Dit is het oudste dagverblijf voor ouderen op Bonaire en heeft zich inmiddels tot een Multifunctioneel Zorg en Dienstencentrum ontwikkelt. De Koning en Koningin praatten met medewerkers en deelnemers van de dagopvang. Tijdens het spelen van de spelletjes bekommerde Koningin Máxima zich over het Mens-erger-je-niet spel en hield de Koning het net strak voor twee bejaarden volleyballers. Oud liep letterlijk over in jong, want na de ouderen werd jeugdhuis ‘Jong Bonaire’ bezocht. De Koning opende hier de foto-expositie ‘Dare to Share’ waar jonge fotografen uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba aan mee hadden gedaan.

Aansluitend was er een receptie van de gezaghebber met onder andere een ontmoeting met de leden van het bestuurscollege en de eilandsraad. Aan het einde van de receptie zei de Koning in zijn dankwoord dat hij tijdens het vorige bezoek aan Bonaire – november 2011 – al wist dat zijn moeder spoedig zou aftreden. "We hebben toen gezegd dat we snel zouden terugkomen. Dat het zo snel zou zijn wisten wij wel, maar u niet", aldus de lachende Koning. Ook dit keer beloofde hij snel terug te zullen komen naar Bonaire. "Het is heerlijk om hier weer te zijn", zei hij.

Foto's: © Screenshots  NOS

1 opmerking:

  1. Goed en informatief verhaal heb je er weer van gemaakt Vivian. Een dappere actie van Willem Alexander en Maxima om uit de bus te stappen en met de betogers te praten.

    Fleur.

    BeantwoordenVerwijderen