PROVINCIERACE VI - Zeeland en Zuid-Holland | De Oranjes

vrijdag 21 juni 2013

PROVINCIERACE VI - Zeeland en Zuid-Holland



Na tien provinciebezoeken waarbij er geen druppel regen uit de lucht viel, leek alles wel opgespaard te zijn voor de laatste dag van de provincierace. Vooral tijdens het bezoek aan Zeeland bleef het niet droog. In Den Haag sprak de Koning vanmiddag tot slot een dankwoord uit waarin hij onder andere zegt dat ze "het saamhorigheidsgevoel van de troonswisseling overal hebben gevoeld."

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima- die gisteren allebei nog een drukke dag hadden – sliepen vannacht in de voor hen inmiddels bekende Campveerse Toren in Veere. De Koning deed met het verblijf meteen zijn titel Markies van Veere eer aan. Van het historische stadje is het slechts een kwartiertje rijden naar Middelburg waar vanochtend op het Abdijplein de zesde en laatste provincierace begon. Hoewel het flink regende, was de stemming er niet minder om. Even voor negen uur werd het Koninklijk paar enthousiast begroet door het publiek, de Commissaris van de Koning Polman en de burgemeester van Middelburg, Bergmann. In het Prinsenlogement ontmoette het paar vervolgens het college van Gedeputeerde Staten en plv. voorzitter van Provinciale Staten. Een kwartier later kwamen ze weer naar buiten en hadden ze alle aandacht voor de medewerkers van ‘De Manteling’ (winnaar van de Kroonappel), en een presentatie van oude Zeeuwse producten in een moderne uitvoering. Zo kregen de Koning en de Koningin drie oranje fietsbellen voor de prinsesjes in de vorm van een Zeeuwse knop. Verder sprak de Koning uitvoerig met vrouwen in klederdracht uit Arnemuiden. Terwijl hij een paar garnalen at, vertelde hij dat hij tijdens een fietsvakantie met zijn gezin ook door Arnemuiden had gefietst. (2008) Aan de andere kant van het Abdijplein stond een
Foto: © Vivian Kramer - RoyalfanVivian
Klik hier voor meer foto's
opstelling van ringrijders op Zeeuwse paarden. De beesten kregen allemaal een Koninklijke aai over hun kop, maar hoefden verder niet in actie te komen. Ook het Damplein werd namelijk nog bezocht, waar men ook een kwartier de tijd kreeg het Koninklijk paar te zien. Een schaal met Zeeuwse bolussen kwam voorbij, maar om plakhanden te voorkomen werd de bolus meegenomen voor de rit naar Goes. Voordat het zover was zongen basisschoolleerlingen tot slot het Middelburglied.

Hoewel het Koninklijk paar per auto was gearriveerd, vertrokken ze in een busje (niet de grote bus die bij andere provincieraces vaak gebruikt werd). Bijna tien minuten eerder dan gepland draaide de Koninklijke bus de Grote Markt in Goes op. Hier werden ze begroet door burgemeester Verhulst bij het Stadhuis, waar ze vanaf het bordes naar de toegestroomde menigte zwaaiden. Vervolgens maakte het Koninklijk paar een wandeling langs kraampjes met streekproducten, klederdracht en lokale bedrijven. Koningin Máxima maakte van de gelegenheid gebruik om een grote hap zeewier te eten, terwijl de Koning ondertussen een doosje chocolade kreeg. Lopend richting het podium aan de andere kant van de markt werd een bijzondere modeshow gepresenteerd van traditionele klederdracht én een moderne variant met kettingen van mosselen en garnalen. Rond half elf zong Josie Kneepkens het Koninklijk paar toe met het nummer Ride for the Roses. Dit lied is geschreven naar aanleiding van het wielerevenement waarvan de opbrengst naar KWF Kankerbestrijding gaat. Nadat de Koning en de Koningin terug waren gewandeld naar het Stadhuis zwaaiden ze nog een keer vanaf het bordes.


Foto's: © Screenshots NOS en PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Middelburg had het thema ‘land’, Goes de ‘stad’ en in Zierikzee draaide alles om het thema ‘water’ wat op dat moment ook met bakken uit de lucht viel. Niet alleen burgemeester Rabelink, maar ook niemand minder dan ‘Koning Willem I’ stond het paar bij de Noordhavenpoort op te wachten. Er werd een toneelstuk opgevoerd, waarna de poort geopend werd en de wandeling door de Oude Haven en het Havenpark kon beginnen. Langs de route stonden historische figuren die het verleden van Zierikzee en Schouwen-Duiveland verbeelden. Op schepen in de Oude Haven gaf de Stichting Rederijkers een kort optreden uit de toneelproductie ‘Watermensen, de zee geeft en de zee neemt’. Tijdens de oversteek van de Oude Haven over het Kraanplein naar het Havenpark klonk het steeds luider: “Kom naar Zeeland om te merken, hoe de wind het hart kan sterken, hoe royaal het licht wil kleuren, wat voor mensen mag gebeuren. Bouw dit land voor nu en later, als een vórst dicht bij het water” uit de kelen van een heleboel kinderen in
samenwerking met een band. In het Havenpark werden er diverse gerechten met vis gepresenteerd. De Koning en Koningin hadden duidelijk veel honger, want ze lieten niets staan. Na enkele happen van een vissoep, moesten ze echter nog wel even snel het levende schaakspel en de demonstratie kitesurfen bekijken. Na een afscheidswoord van de burgemeester in de muziektent stapte het Koninklijk paar dit keer weer in de auto om naar de Brouwersdam gebracht te worden. Op de Brouwersdam was er een besloten bijeenkomst met genodigden uit zowel Zeeland als Zuid-Holland. Ook beide commissarissen waren aanwezig. Door middel van een fotomoment op het strand gaf de Commissaris van de Koning in Zeeland het Koninklijk paar symbolisch door aan Zuid-Holland.

Binnen in Beachclub Natural High werden vele gesprekken gevoerd maar ook geluncht. Bij het naar buiten komen had de Koningin moeite om op haar hoge hakken op de steile toegangshelling te lopen. Aan de arm van haar man maakte ze een grapje tegen de pers: “Jullie denken zeker dat ik ga vallen. Mooi niet!” riep ze. Vervolgens volgde een ritje met de stoomstram, waarna ze per bus doorreisden naar Hellevoetsluis. Daar werden ze op de kade ontvangen door maar liefst zes burgemeesters uit de gemeenten Voorne-Putten, Spijkenisse, Brielle, Bernisse, Hellevoetsluis en Westvoorne. Lang was het Koninklijk paar niet in beeld, want ze gingen vrijwel meteen  aan boord van de voormalige mijnenjager AMS 60 MS Bernisse. Langs
de route in de Haven stonden heel wat mensen het paar toe te zwaaien en te juichen. Extra veel geluid werd er geproduceerd door de Schutterij die wat saluutschoten loste. Pas tegen half 5 was Zoetermeer aan de beurt om kort bezocht te worden. Via het Stadhuisplein liep het Koninklijk paar naar de Markt waar er demonstraties werden gegeven zoals laat curling, kunstschaatsen en golfen. De Golfers van de Zoetermeerse golfbaan Burggolf sloegen vanaf de Markt ballen in het water van de Dobbe. De Koning besloot ook een balletje te slaan, wat hem net als zijn deelname aan een potje curling goed afging. Bij het optreden van René van Kooten nam het paar plaats op een speciale mozaïkbank. Het lied ‘The Impossible Dream’ wat van Kooten zong, is afkomstig uit de musical ‘De Man van La Mancha’ en een verwijzing naar het Dromenboek dat de Koning nog krijgt overhandigt.


Foto's: © Adriana en PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Tegen half zes arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Den Haag. Daar werden ze ontvangen door burgemeester van Aartsen en werd eerst een kort bezoek gebracht aan het Midzomergracht festival – een culinair en muzikaal evenement op de Bierkades en het Groenewegje. Aan boord van ‘de Ooievaart’ (die al sinds 2003 rondvaarten verzorgd) kreeg het Koninklijk paar verschillende muziekoptredens voorgeschoteld. Mensen hingen bijna in het water om de Koning of Koningin een handje te kunnen geven of iets te overhandigen. Ook Máxima nam daarbij risico’s door ver over de rand te hangen om cadeautjes aan te pakken. Eenmaal weer veilig aan wal namen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima plaats in een oldtimer van het Louwman Museum om door ‘Chinatown’ in de Wagenstraat te rijden. Door het Chinese vuurwerk ging er zelfs zo hier en daar een brandalarm af, maar dat was door het lawaai nouwelijks te horen. Na een draken – en leeuwendans bij de Chinese poort werd de tour per oldtimer vervolgt tot aan het Spuiplein. Hier eindige de autorit en werd door het Residentieorkest een muziekstuk uitgevoerd. Tot slot betrad het Koninklijk paar het podium en nam de Koning het woord om iedereen te bedanken voor álle provinciebezoeken. “Het saamhorigheidsgevoel van de troonswisseling hebben we overal gevoeld”, zei hij. “Dit is het einde van onze toer in Nederland. In november gaan we naar het Caribisch deel van het Koninkrijk en komen we weer hier om 200 jaar Koninkrijk te vieren”, vervolgde de koning. “We zijn er klaar voor. Dank voor de ondersteuning die we uit het hele land hebben gekregen.” Na deze woorden werden banieren onthuld op de muren van de omringende panden waarop de start van die viering van 200 jaar Koninkrijk’ op 30 november 2013 vermeld stond met een levensgrote foto van het Koninklijk paar.


Foto's: © Mirjam de Vriend

2 opmerkingen:

  1. Een leuk verslagje, ben benieuw naar de foto's. succes .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt. Loop nogal achter.. hoop het z.s.m. aan te vullen!

    BeantwoordenVerwijderen