PROVINCIERACE III – Limburg en Noord-Brabant | De Oranjes

woensdag 12 juni 2013

PROVINCIERACE III – Limburg en Noord-Brabant



Het Koninklijk paar heeft na een week waarin ze onder andere een kort ‘kennismakingsbezoek’ aan Duitsland brachten, vandaag de races langs de provincies in eigen land weer voortgezet. Limburg en Noord-Brabant waren dit keer aan de beurt.

Gisteravond arriveerde het Koninklijk paar al afzonderlijk van elkaar in Limburg. Er werd gelogeerd in het Kruisherenhotel in Maastricht. De kledinghoezen die ’s middags al naar de hotelkamer werden gebracht, verraadden toen al dat Koningin Máxima in ieder geval een Natan jurkje zou dragen. En inderdaad; bij het Gouvernementsgebouw in Maastricht – waar het bezoek vanochtend begon – bleek de Koningin voor haar bekende blauwe jurkje gekozen te hebben. Ze droeg dit eerder al eens bij het officiële bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Tot nu toe heeft de Koningin bij iedere provincierace nog een creatie gedragen waar ze eerder bij onder andere een staatsbezoek mee schitterde. Ook dat lijkt dus traditie. Na de korte ontmoeting en ontvangst bij het Gouvernementsgebouw, wandelde het paar door een erehaag van de Limburgse schutterijen. Uit het publiek kregen ze een schilderij met een portret van de Koning overhandigt, en drie roze truitjes voor de prinsesjes. Aansluitend ging het Koninklijk paar aan boord voor een korte vaartocht over de Maas. De boot die normaal gesproken alleen door Sinterklaas gebruikt wordt als hij jaarlijks in Maastricht aanmeert. Ouders met kinderen die de boot herkenden hadden waarschijnlijk heel wat uit te leggen. Tijdens de twintig minuten durende boottocht vonden er langs de kade tal van (dans) optredens plaats. Bovendien brachten verschillende verenigingen hen op en rond het water een saluut, wat voor en extra feestelijk geheel zorgde. Op de Sint Servaasbrug stonden nog eens honderden mensen, maar een van hen wilde door middel van een spandoek laten weten dat carnaval leuker is. De tocht eindigde bij de rechteroever van de Maas, aan de Kesselkade.


Foto's: © Screenshots  NOS

Vlak voor hun vertrek naar Heerlen, kreeg het paar maar liefst 150 tekeningen aangeboden die door leerlingen van Basisschool Sint-Pieter zijn gemaakt. In Heerlen werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima rond kwart voor tien ontvangen bij het Pancratiusplein. Op dat plein kregen de Koning en de Koningin een korte openluchtvoorstelling te zien van Festival Cultura Nova en werden ze toegezongen door zo’n vijfhonderd schoolkinderen die iets in de trant van “Welkom in het zuiden, met swingende geluiden” zongen. Dit welkomstlied was direct ook het afscheidslied, want het paar vervolgde hun race al weer richting Sittard-Geleen. Hier stond duidelijk het thema sport centraal. Het sportpark was uitgebreid ingericht en er werden zowel demonstraties door kinderen als door topsporters gegeven. Zoals polsstokhoogspringer Rens Blom, die zichzelf speciaal voor het de Koning en de Koningin afvuurde en een flink eind de lucht in vloog. Ook de school met de ‘meest originele Koningsspelen uit Limburg’ was in het sportpark aanwezig om zich nogmaals van hun beste kant te laten zien.


Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

In Venlo was een ‘Smaakplein’ ingericht waar verschillende organisaties hun streekproducten presenteerden. De Koning en Koningin spraken uitgebreid met de verschillende jeugdteams uit Noord-Limburgse gemeenten die met elkaar een kookbattle hielden. Zo hier en daar stak het Koninklijk paar ook stukjes kaas, koek en vlaai in hun mond. Met enkele teams was het een weerzien, na het bezoek wat het Koninklijk gezin vorig jaar september aan de Floriade bracht. De prinsesjes deden toen zelfs mee aan een workshop van ‘Kokkerelli, Kids Universitey for Cooking’.

Via een korte wandeling liep het Koninklijk paar vervolgens naar de markt waar ze op het bordes van het stadhuis met het Limburgse volkslied werden uitgezwaaid. De informele bijeenkomst met ongeveer honderd inwoners uit Limburg en Noord-Brabant vond plaats op de voormalige luchmachtbasis De Peel. Per helikopter vloog het Koninklijk paar naar het westen van Brabant, om hun bezoek aan de provincie – die het meeste geld heeft uitgetrokken voor de provincierace – te beginnen in Roosendaal.

De helikoptervlucht duurde veel langer dan het uiteindelijke bezoek aan Roosendaal, wat zich in slechts twintig minuten afspeelde op de markt. Lopend over de oranje loper onderweg naar de markt toe kreeg het Koninklijk paar veel muziek en dans voorgeschoteld. Op het bordes van het raadhuis bekeek men tot slot een korte voorstelling: Cadans van de stad, Ritme van Roosendaal. Aansluitend stapten ze in een open koets richting het station om vanuit daar per Koninklijke trein naar Oisterwijk te reizen. Na bijna drie kwartier (reistijd is tijdens deze race aanzienlijk meer dan dat ze ook daadwerkelijk ergens in beeld zijn) verscheen het Koningspaar op het station en wandelde via de Stationstraat over de Lind. Voor deze wandeling was helaas toch echt een slakkentempo nodig, omdat er zorgvuldig over de vaandels van de Brabantse gilden gestapt moest worden. Omdat de gemeente Oisterwijk vorig jaar zijn 800-jarig jubileum vierde, werden er langs de route diverse herinneringen aan Oisterwijk-800 getoond. Bij het Raadhuis legden de gilden van de Noordbrabantse Federatie zelfs heel origineel de eed van trouw af aan de Koning. De wandeling eindigde bij de H. Johanneskerk waar de Koning meezong met het lied ‘Het leven is goed in m’n Brabantse land’.


Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Na weer bijna een half uur kwamen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij het Noord-Brabants Museum in Den Bosch aan. Ze werden begroet door burgemeester Rombouts en hadden achter gesloten deuren een ontmoeting met Gedeputeerde en Provinciale Staten. Ook waren alle 67 burgemeesters van alle gemeenten in Brabant aanwezig. Via de Verwerstraat en de Kolperstraat liep het Koninklijk paar vervolgens naar de markt waar hen een groot spektakel te wachten stond. Voor hen liep een man verkleed als de historische schilder Jeroen Bosch die hen naar het podium (een groot schilderspalet) bracht. Vanaf dit podium konden alle mensen die op de markt stonden het Koninklijk paar goed zien, en had het Koninklijk paar op hun beurt mooi zicht op alle optredens die op verschillende andere podia plaatsvonden. Zo trad er een Eindhovense Breakdancegroep op, en werd de Tango gedanst op de muziek van Soldaat van Oranje. Na een trampoline act was het tijd voor de afsluiter van de dag: Guus Meeuwis. Met zijn nummer ‘Brabant’ was het hek van de dam en ging iedereen los. Ook de Koning en Koningin deinsden een beetje mee op de muziek. Meeuwis had al op deze locatie dit lied al eens eerder gezongen voor de Koninklijke familie, toen ze op Koninginnedag 2007 de stad bezochten. Terwijl twee grote confettikanonnen de markt rood-wit kleurden zwaaide het Koninklijk paar nog een keer naar het publiek en was ook deze provincierace weer voorbij.

Foto's: © Screenshot NOS en PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

2 opmerkingen:

  1. Wat hebben ze toch een vol programma, eigenlijk moeten ze veel te veel plaatsen aan doen op eén dag.. Koningin Máxima zag er koninklijk uit, leuke foto waarop het koningspaar van de achterkant prijkt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wederom weer een heel mooi verslag en de koningin zag er schitterend uit.

    BeantwoordenVerwijderen