PROVINCIERACE I - Groningen en Drenthe | De Oranjes

dinsdag 28 mei 2013

PROVINCIERACE I - Groningen en Drenthe



De kop is eraf. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vandaag aan de provinciebezoeken begonnen. De tour - ook wel 'race' te noemen -  is begonnen in het noorden van ons land; Groningen en Drenthe.

Foto's: © Screenhots en  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Omdat het Koninklijk paar al om 9 uur verwacht werd op het provinciehuis, hebben ze vannacht al in Groningen geslapen. De Koning en Koningin hebben overnacht in hotel Prinsenhof en hoefden zich daardoor vanochtend niet extreem te haasten. Sterker nog; ze waren zelfs te vroeg. Bij het provinciehuis – waar ze ontvangen werden door de Commissaris van de Koning en de burgemeester- hadden zich honderden mensen verzameld (waaronder veel scholieren die blijkbaar speciaal een vrije dag hebben gekregen). In het provinciehuis volgde een korte kennismaking met het College van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van de Provinciale Staten. Na een kwartiertje kwam het Koninklijk paar weer naar buiten. Op het Martinikerkhof bekeken ze enkele muziekoptredens en een uitvoering van kindercircus Santelli. Daarna wandelden ze naar de Grote Markt en het Waagplein waar er nog veel meer optredens volgden van studenten tot ‘Energieke’ optredens rond het thema Energy Valley door Energiebedrijven en ondernemers. De Koning moest maar eens lachen toen hij op een portrettekening gewezen werd waar hij zelf op stond met het kapsel van zijn moeder. Verderop het Waagplein was een tafel neergezet en werd met enkele geselecteerde mensen uit de provincie een bakje koffie gedronken. Rond half tien arriveerde het Koninklijk paar op de Grote Markt waar het Prins Claus Conservatorium, dansschool Lucia Marthas en Swinging Groningen optredens verzorgden. Onder toeziend oog van duizenden mensen die op de markt stonden werd op het balkon van het gemeentehuis het Gulden Boek der stad Groningen getekend, hiermee zijn de Koning en de Koningin nu ereburgers van Groningen geworden. Deze traditie is er al sinds Juliana. Op de hoek van de Grote Markt stond de Koninklijke bus, waar de Koning en Koningin luid toegejuicht instapten en Groningen snel uitreden om op tijd in Leek te zijn. Na een begroeting van burgemeester Hoekstra op Landgoed Nienoord stapten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in een koets en werden ze door de prachtige omgeving gereden. De koets is afkomstig van het rijtuigmuseum dat de grootste nationale rijtuigcollectie ter wereld heeft en ook gehuisvest zit op het landgoed. In de tuin van Nienoord vond vervolgens een ontmoeting plaats met leraren en leerlingen van de school met de meest originele Koningsspelen van Groningen. Ook waren de bewoners van de wedstrijd Leukste Dorp van Groningen en genomineerden voor de Kroonappels van het Oranje Fonds aanwezig. Verschillende Groningse dorpen presenteerden zich. Van voetbal, demonstraties tot touwvlechten. Zelfs Koning Willem-Alexander waagde een poging en hij bleek ervaring te hebben.

Op de streekproductenmarkt liet het Koninklijk paar de kersenlikeur niet aan hun neus voorbij gaan, dus liep het programma in Leek wat uit. Tijd om nog veel verschillende hapjes te eten was er dus niet meer. “We kunnen niet met een volle mond bij de volgende aankomen” gebruikte Koningin Máxima als goed excuus. Wellicht waren ook de mensen die rijendik achter de dranghekken stonden de aanstichters van het uitgelopen programma. De bloemenwinkels in de regio hebben waarschijnlijk niet veel bloemen meer over gehad. Iedere toeschouwer leek in Leek wel een bos bloemen bij zich te hebben die zo hier en daar ook nog aangepakt werden door het Koninklijk paar. Ineens kwam de Koning ook nog oog in oog te staan met de sinds het interview van 17 april bekende koe ‘Bertha 38’. “Sorry hè” zei hij, terwijl hij de koe aaide en met haar poseerde. Zo stond hij toch nog naast haar in de wei, maar dan niet als Willem IV. Hoewel het bezoek inmiddels al 20 minuten uitliep, weerhield het de Koning er niet van om uitgebreid op een pauk (soort trom) te slaan.


Foto's: ©  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Kwart over twaalf kwam er dan eindelijk toch een einde aan het bezoek aan Leek en was het tijd voor de informele bijeenkomst. Tijdens de gehele provincietour worden provincies aan elkaar ‘verbonden’ met zo’n bijeenkomst. Zo’n vijftig mensen uit elk van de te bezoeken provincies mogen het Koninklijk paar ontmoeten. Op landgoed Havezate Mensinge in Roden had men uit verveling ondertussen al flink wat hapjes en drankjes naar binnen gewerkt, maar de honderd mensen hadden het langere wachten er toch wel voor over. Of ze ook echt alle mensen gesproken hebben is de vraag, want het Koninklijk paar wilde weer op tijd in Dwingeloo zijn. In Dwingeloo werden ze muzikaal onthaald door de Koninklijke militaire kapel Johan Willem Friso. Toepasselijk op alle dromen rond de troonswisseling presenteerden twaalf Drentse gemeenten hun toekomstdromen. Er werd zelfs een heuse samenvatting uit het toneelstuk Midzomernachtdroom van William Shakespeare opgevoerd. Maar behalve zang, dans en toneel werden er gelukkig ook dieren (een schaapskudde) bij dit bezoek betrokken. Het paar moest zelfs zelf ook meespelen in een ‘Willem-Alexander en Máxima bed’. Boven hun hoofd werden tekstwolkjes getoond, wat ‘leuk’ zou moeten zijn, maar slechts een handjevol mensen kon er om lachen.

Verder wandelend waren daar ook ‘vanuit het niets’ ineens (oud) - schaatsers Gerard Kemkers, Ireen Wüst en Sven Kramer. Hun aanwezigheid midden op het wandelpad – wat allerminst op een schaatsbaan leek – deed veel stof opwaaien bij het publiek. Mensen dachten eerste rang te staan, maar keken nu naar de ruggen van drie sporters die tijdens de Olympische Spelen al genoeg aandacht hebben gekregen van het Koninklijk paar. Slechts een kwartier waren de Koning en Koningin vervolgens maar in Beilen waar ze een korte wandeling over de nieuw aangelegde markt maakten. Gym – en turnvereniging FIT-Beilen kon wel wat hulp gebruiken. Alle attributen (van trampolines tot matten) waren aanwezig, maar het turntoestel ‘paard’ ontbrak. Express. Logisch. Aan het Koninklijk paar de taak om met hun toch al lamme armen van het zwaaien een paard te vormen. Gelukkig sprongen de turnsters met dank aan de trampoline metershoog en stonden de Koning en de Koningin er slechts symbolisch bij. In Assen werd de eerste provincierace afgesloten met een verwelkoming van motoren. Het is niet voor niets dé TT-stad. Samen met de burgemeester werd een stadswandeling gemaakt, met onderweg weer vele optredens. In de Gouveneurstuin werd het Koninklijk paar toegezongen door de Drentse zanger Daniël Lohues. In het oude provinciehuis kwam de wandeling tot stilstand. Daar had het paar nog een ontmoeting met het college van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van de Provinciale Staten. Niet per bus, maar weer gewoon ouderwets met de auto (en daarna de helikopter) vertrok het Koninklijk paar weer richting Wassenaar.

1 opmerking:

  1. Een mooi verslagje, net alsof je er zelf bij was. Mooi gedaan

    BeantwoordenVerwijderen