Juliana's 1930 | De Oranjes

donderdag 9 augustus 2012

Juliana's 1930


Sinds 1930 verschijnt Juliana veel vaker in het openbaar. De heerlijke studietijd zit erop, die bekroond wordt met een ere-doctoraat in de letteren en wijsbegeerte.

Op de dag van de geboorte van haar toekomstige dochter, 31 januari, wordt het nog eens officieel uitgesproken door Prof. Dr. J. Huizinga. Hij zegt onder andere: “In u, Koninlijke Hoogheid, eren wij de telg van het Huis, welks lot en welks daden door de ganse geschiedenis van onze staat en natie zijn heengeweven. De Leidse universiteit bezegelt hier opnieuw die oude band met het vorstenhuis, die haar dierbaar en kostbaar is, om daarmede te tonen dat haar historie, ’s lands historie haar een levend ding is dat haar heroïsche oorsprong uit Leiden’s moed en prins Willem’s wijsheid nog heden haar kan richten en bezielen. “

Vervolgens doet de professor een uitspraak over een eigenschap van de prinses: “Uw promotor weet bij ondervinding hoe goed men tegenover u moet toezien om zelfs niet in schijn met zichzelf in tegenspraak te komen. Want het ontgaart u niet, en dan moet een ander maar zien hoe hij zich rechtvaardigt! Wanneer een vraag van alle kanten bekeken scheen, dan kwam de prinses weer eens met een “Ja maar,” dat onaangeraakte gronden aanvoerde en al het verworvene weer op losse schroeven zette. Al deze hoedanigheden van de geest werden steeds weer doorstraald door de warmte van een zacht en zuiver gemoed. “ 

De studie is dus definitief afgelopen. Juliana gaat ‘terug’ het Koninklijk Huis in. In 1930 wachten haar al vele verplichtingen. Van defilés, monumentonthullingen, openingen van tentoonstellingen, tot de vele rijtoeren en bezoeken in het land. Ondertussen blijft ze wel contact houden met haar oude studievriendinnen.

Juliana in klederdracht bij haar bezoek aan Goes

Zo is er de onthulling op 23 april van het monument voor Juliana van Stolberg op het Louise de Colignyplein in Den Haag. De prinses houdt een kleine toespraak en onthuld vervolgens het monument, die tot op de dag van vandaag te bezichtigen is. Na de verwoesting van het plein door het bombardement van 3 maart 1945 is het beeld verplaatst naar de verderop gelegen Helenastraat. Nu worden er jaarlijks de doden van dat bombardement herdacht door een kranslegging bij het beeld.





Toch is er ook tijd voor ontspanning. Het Koninklijk gezin gaat op wintersportvakantie in de omgeving van Oberstdorf, waar Juliana tot rust komt en erg geniet van de zon, sneeuw en skiën.



Ook in 1930 richt Juliana in overleg met haar moeder het Nationaal Crisiscomité op. Het comité is bestemd om hulp te verlenen aan de slachtoffers van de enonomische crisis.

In september 1930 worden Prinsjesdag en de 50e verjaardag van Koningin Wilhelmina ‘gebundeld’ Er wordt een defilé gehouden op het voorplein van Paleis Huis ten Bosch.



Foto's: RVD en Koninklijke Bibliotheek

2 opmerkingen:

  1. weer een mooie log in een mooie/leuke serie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind de foto van de prinses in klederdracht erg leuk, zo valt ze totaal niet op tussen haar landgenoten..

    BeantwoordenVerwijderen