Basisschooljaren van de Oranjes | De Oranjes

vrijdag 10 september 2010

Basisschooljaren van de Oranjes

…2e feestlog t.g.v. 5 jaar royalfanvivian


Dit is de 2e log in de serie ‘5 jaar royalfanvivian’ Je kunt het hele jaar door een log met jouw idee aanvragen! Lees daarvoor wel even de regels – onderaan deze log. Het is daarnaast goed mogelijk dat ik jouw idee anders ‘invul’ dan dat je zelf in gedachten had.


Beatrix rockliffe park school Lichelle wilde graag een logje zien over de Oranje kinderen die voor het eerst naar school gaan en dan het liefst vanaf Beatrix tot aan Alexia – met foto’s. Omdat er af en toe ook (leuke!) foto’s zijn verschenen ergens midden in ’t schooljaar van bijvoorbeeld Willem-Alexander zou het jammer zijn om die hier niet te tonen… daarom heb ik Lichelle’s idee iets uitgebreider gemaakt en luidt de titel nu ‘Basisschooljaren van de Oranjes’..en om het ook weer niet té uitgebreid te maken gaat onderstaand stukje vooral over Beatrix, Willem-Alexander, Amalia en Alexia..


Prinses Beatrix heeft haar eerste jaren – en dus ook schooljaren- doorgebracht in Canada. In Ottawa gaat Beatrix naar de Rockcliffe Park school. Rockliffe Park School ligt – zoals de naam al een beetje doet vernoemen in de buurt van het park Rockliffe in Ottawa. De school is tot op de dag van vandaag trots op hun oud-leerlingen Beatrix, Irene en Margriet. Ook na het vertrek van de prinsesjes heeft deze Canadese school altijd een goede band met Nederland – en de Nederlandse Koninklijke familie- behouden. De ambassade van Nederland in Canada is nu bijv. ‘partner’ van deze school die vorig jaar nog door Prinses Margriet bezocht werd. Het gymlokaal in de school kreeg in 1952 de naam ‘Juliana’. Beatrix en Irene verlaten in 1945 de school omdat de Tweede Wereldoorlog dan afgelopen is. Na jaren in Canada is het nu tijd voor een Nederlandse school. Prinses Juliana – zelf haar schooljaren in een ‘paleisklasje doorgebracht- komt met het voorstel om de prinsessen naar de Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke school in Bilthoven te sturen…en dus moesten de prinsessen allerlei huishoudelijke werkzaamheden leren, van stofzuigen tot wc’s schoonmaken. Wc’s schoonmaken weigerde Prinses Beatrix – die zich toen al wel een Koninklijk kind voelde en dat thuis notabene ook niet gewend was. “'Een koningskind poetst geen wc's” aldus Beatrix. De schoolleiding nam vervolgens contact op met Prins Bernhard…zijn advies aan de school was: “Een week lang laten schrobben”. Prinses Beatrix heeft ondanks haar hekel aan wc’s schoonmaken erg leuke jaren op de school beleefd. Na de basisschool ging ze naar het Baarns Lyceum – dit was vanaf Paleis Soestdijk makkelijk aan te fietsen..



Willem-Alexander gaat vanaf augustus 1972 naar de kleuterschool van de Nieuwe Baarnse school in Baarn – hij heeft zijn peuterjaren in een peuterklasje in een gebouw op het terrein van Paleis Soestdijk doorgebracht. Prins Claus en Prinses Beatrix wilden niet ‘anders’ dan de andere ouders van de leerlingen zijn dus brachten ze de prinsjes zoveel mogelijk zelf naar school, bezochten ze ouderavonden en schoolvoorstellingen. Daarnaast kregen leraren de opdracht om Willem-Alexander zo normaal mogelijk te behandelen. Soms sloegen de leraren daar een beetje in door vind de prins zelf, jaren later zegt hij hierover: “Ik had het gevoel dat ik extra hard behandeld werd om aan anderen te laten zien dat ik normaal behandeld werd!” Verder staat de jonge Willem-Alexander op school bekend als ‘best bewaakte leerling van Nederland’ omdat hij iedere dag – als zijn ouders niet konden – door een chauffeur en twee rechercheurs bij school afgezet werd, en er tijdens de lessen op de gang altijd een wakende rechercheur stond. Ook mocht de prins niet op het schoolplein spelen, tijdens de pauzes moest hij met zijn vriendjes op een binnenplaats van de school spelen waar beter toezicht op te houden was. In 1979 was voor Prins Willem-Alexander de basisschooltijd ook voorbij en begon hij aan het Baarns Lyceum. Dat duurde niet lang, want vanwege de troonbestijging van zijn moeder moest hij in 1980 van school wisselen en ging hij naar het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag.



Op maandag 10 december 2007 zet Prinses Amalia haar eerste voetstappen in de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar, een school dichtbij huis. Amalia begon in groep 1b en vond het erg spannend.. haar moeder pinkte zelfs een traantje weg bij het afscheid nemen. Op 29 juni 2009 heeft ook zusje Alexia de leeftijd om naar school te gaan.. wat verlegen komt ze aan het handje van haar oudere zus aan bij de school. Haar eerste en tweede schooldag ( op 29 en 30 juni) zijn dan vooral om te wennen.. tot aan de zomervakantie ging Prinses Alexia nog even naar de peuterspeelzaal terug, om vervolgens na de zomervakantie volledige dagen op de Bloemcampschool te ‘draaien’. De prinsesjes zijn inmiddels gewend om naar school te gaan, hebben veel vriendinnen en hebben het daarom erg naar hun zin met hun Sprookjesprinses en Dora rugzakjes.. En uiteraard verschillen ze ‘wel een beetje’ met de overige leerlingen.. want de beveiliging is altijd scherp aanwezig.. Momenteel zit Prinses Amalia al weer enkele weken in groep 4, en Prinses Alexia in groep 2.




(Foto's: Screenshots en RVD)

Meer informatie over 5 jaar royalfanvivian en het aanvragen van 'feestlogs'  <<Klikken


Bekijk ook: Feestlog 1: Neefjes en nichtjes van Vollenhoven



8 opmerkingen:

  1. In een woord: geweldig. Leuk samengevat met leuke foto's erbij van de koningskinderen op de Basisschool.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super leuke log weer! Leuke foto's en informaatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super leuk en over een jaar mag Ariane al naar school!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vivian, wat is 'tie geweldig, één van je mooiste logs ooit! Heel mooi die foto's, sommigen waren voor mij nog onbekend ook! Ik vind die foto van prinses Beatrix voor de school super, je hebt hem volgens mij bewerkt, maar dat zie je bijna niet! Ook leuk om te zien hoe groot Amalia geworden is als Alexia voor het eerst naar school gaat sinds haar eigen eerste schooldag!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuke log heb je gemaakt zeg! Veel (voor mij) onbekende foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hele mooie log! Hij is helemaal super geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wauw, wat een mooie log, sprakeloos, ik vind het ook een van de mooiste logs ooit! Heel veel van de oude fotos kende ik nog niet en daarom extra leuk om te lezen, heel origineel gedaan, bedankt voor deze log!

    BeantwoordenVerwijderen